Mersin’e 14. İlçe Kurulması İstendi

Mersin’in Erdemli İlçesi’ne bağlı Tömük, Çeşmeli ve Kargıpınarı beldelerinin birleştirilerek ‘Elvanlı İlçesi’ adıyla yeni bir merkez ilçe kurulması istendi.

Mersin’e 14. İlçe Kurulması İstendi
Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahin, bu yönde çalışmalara başladıklarını söyledi.Mersin 'in mevcut 13 ilçesine bir ilçe daha eklenmesini isteyen ve bu yönde ilk adımları atan Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahin, Tömük Belediye Başkanı Derviş Yıldırım ve Çeşmeli Belediye Başkanı Halil İbrahim Dur, ilçe olma isteklerini Mersin 'de düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladılar. Hepkon Otel 'de gerçekleştirilen basın toplantısına Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal ile çok sayıda basın mensubu katıldı. 'Mersin İli Elvanlı İlçesi ' adıyla hazırladıkları bir dosyayı basın mensuplarına dağıtan belediye başkanları, bağlı bulundukları Erdemli İlçesi 'nin sorunları çözmekte yetersiz kaldığını, ilçe olmaları halinde sorunların daha kolay çözüleceğini iddia ettiler.Üç beldenin belediye başkanları adına konuşma yapan Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahin, üç belde olarak, kuzeylerinde kalan 14 köyle birlikte Erdemli ilçesinden ayrılarak yeni bir ilçe yapılanmasına gitme kararı aldıklarını bildirdi. Bu kararı, üç belde ve 14 köyün sorunlarının daha kolay çözümü, vatandaşların devlet hizmetlerine daha kolay ulaşma imkanı sağlanabilmesi adına aldıklarını belirten Şahin, yeni hazırlanacak büyükşehir yapılanmasına ilişkin yasa tasarısı ile ilçe olma isteklerinin gerçekleşebileceğini kaydetti. Bu tasarıda, yeni ilan edilecek büyükşehirlerle birlikte Mersin 'in de içinde bulunduğu bazı büyükşehirlerde değişiklikler yapılacağına işaret eden Şahin, “ bu tasarıyla İstanbul ve Kocaeli örneklerinde gördüğümüz gibi Mersin 'de de il sınırları büyükşehir sınırları olarak ilan edilecek. Şu anda hükümet bu konuda çalışmalarını sürdürürken, geçmiş dönemde örneğini yaşadığımız Mezitli 'de olduğu gibi Kuyuluk, Tece ve Davultepe beldeleri Mezitli beldesi ile birleşerek büyükşehir yapılanmasında merkez ilçe oldu. Biz de önümüzdeki süreçte Tömük, Kargıpınarı, Çeşmeli beldeleri ve 14 köyle birlikte merkez ilçe olma arzumuzu başta Kaymakamlığımız, Valiliğimiz, TBMM 'deki milletvekillerimiz olmak üzere ilgili makamlara ilettik. Sayın Bakanımızla birçok kez görüşmeler yaptık. Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan 'dan da çalışmalarımızda destek gördük, teşekkür ediyoruz” dedi.

İlçe olma isteklerinin gerekçelerini de açıklayan Şahin, büyükşehir yapılanmasında Tarsus ilçesinden Mezitli ilçe sınırı olan Çeşmeli Otobanı 'na kadar olan 50 kilometrelik bir şeritte Tarsus, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilçeleri olmak üzere 5 ilçe bulunduğuna dikkat çekti. Çeşmeli 'den Kızkalesi sınırına kadar olan 40 kilometrelik bir şeritte ise sadece Erdemli ilçesinin bulunduğunu ifade eden Şahin, “Biz de bu şeritte tek ilçe yapılanmasının sorunların çözümünde yeterli olmayacağı, yani sadece Erdemli İlçesi 'nin sorunların üstesinden gelmede zorlanacağı düşüncesiyle yeni bir ilçe yapılanması arzusundayız. Bu üç beldenin sosyoekonomik ve coğrafi konumu birbiri ile son derece bağımlı, hem içme suyu hem sulama suyu su kaynaklarımız, günlük sosyal ve ekonomik ilişkilerimiz tamamen iç içe geçmiş durumda. Her birimizin ayrı ayrı belediye yapılanması yerine birleştiğimizde daha güçlü bir itfaiye teşkilatımız, daha güçlü bir sulama birliğimiz, daha güçlü bir yeniden ekonomik programlanma şansımız olacağını düşünerek üç belde ve 14 köy birleşerek ilçe olma kararını aldık. Köy muhtarları da bu yönde aldıkları kararları Kaymakamlığa ve Mersin Valiliği 'ne sundular. Bizler de üç beldenin belediye meclisleri olarak oybirliği ile aldığımız kararlarımızı belgeleriyle sunduk” diye konuştu.İlçenin ismini de Elvanlı olarak belirledikleri bilgisini veren Şahin, Elvanlı 'nın Osmanlı İmparatorluğu döneminde sancak, Cumhuriyet döneminde ise bucak görevini yapmış bir yerleşim yeri olduğunu dile getirerek, “Biz de daha bütünleştirici olacağı için bu ismi seçtik” ifadesini kullandı.Üç beldenin tarım ve turizm potansiyelinden de söz eden Şahin, yaz nüfusunun 250 bine kadar çıktığı bölgenin toplam nüfusunun 37 bin 800 civarında olduğunu, nüfusu çok daha az olan ilçeler göz önüne alındığında, genel ortalama olarak iyi bir nüfusa sahip bulunduklarını vurguladı. Bölgenin gerek emeklilerin tercihi gerek tarımda çalışmak üzere gelenlerin yerleşmesi ile yoğun göç aldığının altını çizen Şahin, nüfus artışının hızla devam ettiğini aktardı. Bu nedenle ilçe yapılanmasının sorunların çözümüne çok büyük kolaylıklar sağlayacağının altını çizen Şahin, bir soru üzerine de Erdemli 'nin sıkışıklık içinde, kabuğunu kıramama durumunda bulunduğunu ileri sürdü. Bu talebin hiçbir siyasi yönü bulunmadığına da dikkat çeken Şahin, “Biz ilçe olarak Erdemli 'nin sorunlarını azaltmış olacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA