Kırka Eti Bor’a 500 Bin Ton Kapasiteli 250 Milyon TL Yatırımlı Yeni Tesis

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde kurulu bulunan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Kırka Bor İşletme Tesisleri'ne yılda 500 bin ton kapasiteli 5'inci Penta Hidrat Tesisi kurulacak.

Yeri belirlenen ve ihalesi tamamlanan 250 milyon TL yatırım kaynaklı tesiste 300 kişi istihdam edilecek. Tesisin yıllık getirisi ise 200 milyon dolar olacak.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Eskişehir'e büyük çaplı yeni bir yatırım kazandırılacağını söyledi. Koca, bu bağlamda, Seyitgazi ilçesi Kırka beldesindeki ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Kırka Bor İşletme Müdürlüğü´nün yatırımlarını takip ettiklerini, burada yeni bir tesisin açılacağını kaydetti.

Koca, 2012 bütçesi görüşülürken bu konunda ele alındığını belirterek, Kırka´da ´Penta5´ adı verilen yeni bir ünitenin açılacağının kararlaştırıldığını, çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü kaydetti. Tesisinin yerinin belirlendiğini, ihalenin yapılarak mütahide teslim edildiğini belirten Koca, buranın yapımının yaklaşık 3 yıl süreceğini ifade etti.

Dünyada bor madenine ihtiyacın arttığını vurgulayan Koca, 'ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün bu ihtiyaca cevap verebilmesi açısından, yatırım programına yaklaşık 250 milyonluk kaynak konuldu. Bu 250 milyon yatırım kaynağıyla birlikte ´Penta5´in yer tespiti yapıldı. Çalışmalara başlandı. Burada yaklaşık 300 kişi civarında istihdam sağlanacak. ' diye konuştu.

YILLIK GETİRİSİ 200 MİLYON DOLAR
Tesislerin şu anki kapasitesinin 900 bin ton/yıl olduğunu anlatan Koca, yeni yapılacak Penta 5 'in 500 bin ton kapasiteli olduğunu, yıllık getirisinin ise 200 milyon dolar olacağını dile getirdi. Bu atılan adımlarla birlikte Eskişehir'in sadece Türkiye'de değil, dünyada da tanınan bir şehir haline geleceğini anlatan Koca, 'Belki de dünya bor rezervlerinde liderliğimizi bu şekilde sürdürmüş olacağız. Eskişehirimiz adına gerçekten çok önemli bir yatırım ve Kırka'ya bir Kırka daha ekleyecek bir yatırım olacak. ' ifadesini kullandı.

Penta 3 ve 4'ün, geçen yıllarda temellerinin atıldığını ve şu anda faaliyette olduğunu hatırlatan Koca, 'Önümüzdeki günlerde başbakanımızın da katılımıyla bu tesislerin açılışını hep birlikte yapacağız. Ama önemli olan bu Penta 5 yatırımıydı. Onun da belki temellerini atmış oluruz. Şu anda çalışmalara başlandı. ' şeklinde konuştu.