KAYSO Başkanı Mustafa Boydak: İran’a İhracat Yüzde 90 Azaldı

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, İran’a yapılan ihracatta çok ciddi sorunlar yaşandığını belirtti.

İran'a ihracatın yüzde 90 azaldığını hatırlatan Boydak, “Türkiye 'den İran 'a mal girişi yüzde 90 civarında azaldı, bazı sektörlerde ihracat tamamen durdu.” dedi.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Şubat ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Toplantıya meclis üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ve meslek komitesi üyeleri katıldı. Şubat ayı olağan meclis toplantısının açılışını yapan Meclis Başkanı Nureddin Okandan, konuşmalarını yapmak üzere KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak 'ı kürsüye davet etti. Mustafa Boydak, ocak ve şubat ayı verilerine göre ekonomideki soğutma önlemlerinin kendini göstermeye başladığını, özellikle bankacılık sektöründeki kredi hacminin yukarıya doğru tırmanmasının da bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye 'nin yapısal sorunlarından bir tanesinin cari açık olduğunu, ancak son zamanlarda artış hızının az da olsa yavaşladığını ifade eden Başkan Boydak, döviz kurundaki gidişatın normal olduğunu, Türkiye 'nin bu konuda dünya piyasaları ile entegre bir şekilde yoluna devam ettiğini belirtti.

Sistemdeki mevduatın vadesinin uzatılmasını teminen uzun vadeli mevduata destek getirilmesi, teşvik edilmesi yönünde stopajın biraz daha düşürülmesi konusunda hükümetin bir ifadesinin olduğunu, ancak bu konuda bir aksiyon göremediklerini ifade eden Başkan Boydak, sanayiciler olarak bu konuyu çok önemsediklerini dile getirdi. Boydak, şöyle konuştu: “Sanayicilerimiz uzun vadeli kredi kullanamıyorlar. Şu anda bir vade uyumsuzluğundan bahsetmemiz mümkün. Bankacılık sektörüne döndüğümüz zaman da bankacılık sektörü de topladıkları mevduatın vadesinin 60 günden fazla olmadığını, dolayısı ile 2 yıllık kredi veremeyeceklerini söylüyorlar. Dolayısı ile Türkiye 'de mevduat vadesinin uzaması için gereken tedbirlerin alınması, uzun vadeye yaymak için de gereken teşviklerin verilmesi gerekiyor. Ekonomideki büyüme hızı bir miktar yavaşlayacak olsa da burada da bizim bir miktar finansman ihtiyacımız olacak. KOBİ 'lerimizin yakaladıkları büyümeyi sürdürebilmeleri için uzun vadeli kredi ile desteklenmeleri lazım. Uzun vadeler kredinin de en büyük dayanağı en azından orta vadeli mevduat. Şu anda mevduatımızın yüzde 90 'lık kısmı kısa vadede. Bildiğimiz klasik mevduatın desteklenmesi için stopajdaki oranların muhakkak çok kısa bir zaman içinde düzenlenmesi ve iş dünyasına katkı sağlayacak hale gelmesini beklemekteyiz.”

İhracat rakamlarında bir önceki yıla oranla yüzde 11 civarında bir artış yaşandığını açıklayan Başkan Boydak, Irak 'ın önemli bir ihracat pazarı olduğunu ve tartışmasız bir numaralı ihracat partneri konumuna geldiğini söyledi. Başkan Boydak, İran 'a yapılan ihracatlarda ise çok ciddi sorunlar yaşandığını, Türkiye 'den İran 'a mal girişinin yüzde 90 civarında azaldığını, bazı sektörlerle ilgili ihracatın tamamen durduğunu belirterek, bu konuda üyelerden gelen bilgiler doğrultusunda konuyu takip edeceklerini ifade etti. Bölgede yaşanan olumsuzluklardan Türkiye 'nin ticaretinin de olumsuz olarak etkilendiğinin altını çizen Başkan Boydak, buralarda hayatın normal olması halinde tam kapasite çalışabileceklerini, dış politikadaki barışçıl yaklaşımın önümüzdeki dönemde tekrardan ortaya çıkmasını beklediklerini söyledi.

Kayseri verilerine göre kendilerini endişeye sevk edecek bir olumsuzluk görmediklerini açıklayan Başkan Boydak, “OSB 'lerimizden aldığımız veriler, SGK 'dan aldığımız veriler, enerji tüketimi ve istihdam sayıları gibi verilere baktığımız zaman şu anda bizi endişeye sevk edecek bir durum söz konusu değil.” diye konuştu.

Başkan Boydak, dış dünyada çok önemli gelişmeler yaşandığını, Türkiye 'nin bu gelişmelerden bir zarar görmemesi ve uzun uğraşlar sonucu gelinen bu noktadan geriye dönmemek adına hep beraberce çalışılması gerektiğini belirtti. Son olarak eğitimle ilgili tartışmalara değinen Başkan Boydak, “Türkiye 'nin temel sorunlarının başında fukaralık geldiğini, bunun sebebinin de eğitimsizlik olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Okuma yazma oranlarımız her geçen gün artıyor. Bu konuda yapılacak çalışmalar çok derinlemesine incelenmek sureti ile yapılmalı. 8 yıllık eğitimin çok yerine oturduğunu ve çocuklarımıza yarar sağladığını söylememiz lazım. 8 yıldan geriye gidişin bizim için olanaksız olduğunu vurgulamak isterim. Özellikle 8 yılın kesintisiz olarak devam etmesinin Türkiye için çok yararlı olduğunu düşünmekteyim. Zorunlu eğitimin biraz daha artmasını desteklerim. Yeni sistemi enine boyuna tartışmak ve ona göre yol haritası çıkarmak lazım. Çok aceleye getirilmeden iyi bir eğitim sisteminin ülkemize çok yarar sağlayacağı kanaatindeyim.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Son olarak kürsüye gelen 13. Grup Metal Şekillendirme ve Döküm Meslek Komitesi Başkanı Boyçelik Metal San. ve Tic. AŞ Temsilcisi İbrahim Boydak sektör hakkında katılımcılara bir sunum yaptı.