Gümüşhane Türkiye’nin En Temiz Havaya Sahip İki İlinden Birisi Oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü 2011 yılı Türkiye geneli Hava Kalitesi İzleme verilerine göre havası en temiz iller Gümüşhane ve Muş olarak açıklandı.

Gümüşhane Türkiye’nin En Temiz Havaya Sahip İki İlinden Birisi Oldu
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cengiz Varol, Bakanlık tarafından Türkiye 'nin hava kalitesinin düzenli olarak takip edildiği, bu bağlamda da Gümüşhane kent merkezinde Valilik önündeki bir istasyonla ölçümlerin yapıldığını belirterek 2011 yılında kükürtdioksit ortalamalarının en düşük olduğu il olarak Gümüşhane 'nin tespit edildiğini söyledi. Varol, Partiküler Madde (PM10) ortalamasının en düşük Muş, en düşük Kükürtdioksit (SO2) ortalamasının ise Gümüşhane istasyonunda ölçüldüğünü dile getirdi.

Gümüşhane Hava Kalitesi İzleme İstasyonu verilerinde 2011 yılında PM10 Partikül maddesinin anlık yükselme gösterdiğini hatırlatan Varol, bu yükselmelerin daha çok yanlış kaloriferlerin yanlış yakılmasından kaynaklandığını ifade etti. Varol, müdürlüğe bağlı ekiplerin denetimleri aralıksız olarak devam ettirdiğini, 2012 yılı için 468,00 Lira olan cezanın hava kirliliğinin ciddi boyutlara ulaşması halinde aykırı davrananlara üç kat artırılarak 939 Lira olarak uygulanacağını da sözlerine ekledi.

Varol ayrıca, geçtiğimiz aylarda Gümüşhane 'de yaptıkları Kalorifer Kazanları ve Yakma Sistemleri konulu panele kaloriferci ve yöneticilerin ilgi göstermediğini, kent merkezindeki anlık kirliliğin sebeplerinin başında kalorifer yakma yanlışlıklarının geldiğini belirterek “Kalorifercilerimiz kalorifer kazan borularını temizlememesi halinde yüzde 20, yakma talimatına göre yakmaması halinde de yüzde 30 yakıt israfı ve ısı kaybına neden oluyor. Bu konuda hem apartman yöneticilerimizi hem de kalorifercilerimizi bir kez daha uyarıyoruz: Şehrimizin havasını kirletmeyelim, kirletenlere müsaade etmeyelim” dedi.
Kaynak: İHA