Erdoğan: Tepkiler Bayat ve Çağdışı Tbmm

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4 4 4 sistemine karşı başta CHP ve TÜSİAD'ın verdiği tepkinin tamamen bayat, çağdışı ve Türkiye gerçeklerinden uzak olduğunu belirterek, ''8 yıllık kesintisiz eğitimin mimarlarından, akıl hocalarından biri olan TÜSİAD'ın bugün bir kez daha eğitimde statükoculuğu savunması ibret verici bir durumdur. Kusura bakma TÜSİAD, senin arzun olmayacak, milletin arzusu olacak'' dedi.

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Erdoğan, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkan yasa teklifine değindi. 28 Şubat'ın Türkiye üzerinde bıraktığı en büyük hasarın eğitimde olduğunu belirten Erdoğan, imam hatip liselerinin önünü kapatmak, dindar nesiller yetişmesini önlemek isteyen 28 Şubat aktörlerinin kesintisiz 8 yıl uygulamasıyla Türkiye'ye büyük zararlar verdiğini anlattı.

28 Şubat sürecinde hedefin sadece imam hatipler, imam hatipliler olmadığını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''28 Şubat süreci imam hatiplerle birlikte aslında Anadolu çocuklarını, yoksul ailelerin zeki çocuklarını hedef almıştır. 28 Şubat Anadolu'nun yoksul evlatlarının elinden fırsat eşitliğini almış, bu şekilde meslek liselerinin de içini boşaltmıştır. Merhum Adnan Menderes, merhum Turgut Özal ile Anadolu'nun zeki çocukları, iyi üniversitelerde, iyi bölümlerde okuma fırsatına kavuşurken, işte bu ittihatçı zihniyet, CHP'li zihniyet, 28 Şubatçı elitist zihniyet bu çocukların önünü kapatmış, istikbalini karartmıştır. Geçmişte bürokratik makamlar, zenginlik babadan oğula geçiyor, dar ve seçkinci bir çevre içinde pay ediliyordu. İşte Anadolu bu çarkı bozdu. Yoksul ailelerin, köylülerin, çiftçilerin, kapıcıların, marangozların, terzilerin çocukları okudu. Vali, kaymakam, avukat, savcı, bürokrat olmaya başladı. 28 Şubat, hiç kimse kusura bakmasın, işte Anadolu'nun bu şahlanışına karşı da yapılmış bir uygulamadır.''

-''ibret verici durum''-

Erdoğan, AK Parti Grubu'nun zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkarılması için yasa teklifini TBMM Başkanlığına sunduğunu hatırlatarak, dünyada özellikle de gelişmiş ülkelerde zorunlu eğitimin 9-13 yıl arasında uyguladığını, bir çok gelişmiş ülkenin öğrencilerin yaş grubu ve fiziksel özeliklerine göre kademeli bir eğitim sistemi uyguladığına işaret etti.

İl ve ortaöğretimin kademeli ve 12 yıla çıkarılmasını AK Parti olarak en başından beri savunduklarını, Hükümet programında da yer verdiklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bu 3 kademeli bir eğitim. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu sağlıklı ve en modern sistem. Bu sistemle 8 yıllık kesintisiz eğitimin Türkiye'ye verdiği ağır hasarı telafi edeceğiz. Meslek liselerinin önü yeniden açılacak. Türkiye'nin, ekonominin ihtiyacı olan yetişmiş ara elemanı ihtiyacı bu sistemle karşılanacaktır.

CHP'nin taraf olduğunu biliyoruz. Demek ki TÜSİAD da taraf olabiliyormuş. Bu TÜSİAD daha önce, yine imam hatipler ile ilgili; yanılmıyorsam 1982 veya 1992. O zaman ismini vermeyeceğim bir zata imam hatip raporu hazırlattı. O raporla imam hatiplerin orta kısımları kapatıldı. Bunların cemazi evvelini biliyoruz. Bunların kinin neye olduğunu biliriz. Bunu bildiğimiz için de bu yanlışı düzeltmek bizim görevimiz.''

-''Siz işinize bakın, biz de işimize bakalım''-

Erdoğan, TÜSİAD'ı kastederek, ''daha önce de kendilerine söyledim; siz işinize bakın, biz de işimize bakalım. Siz sanayici ve işadamları derneğisiniz. Siz sanayide, ticarette ne söyleyeceksiniz onları söyleyin. Ama bu ülkenin eğitim sisteminde, bu ülkede millettin evlatlarını, Anadolu'nun çocuklarını okumaya yönelik gelip de bariyer oluşturmayın. Sıkılmadan şunu söylüyorlar; neymiş kızların okumasının önü kesilecekmiş, el insaf... Şöyle bir 9 senelik raporlara bakar insan. Şecaat arz ederken sirkat söylüyorsunuz. 9 yıl içinde eğitim öğretim nereden nereye geldi'' diye konuştu.

8 yıllık kesintisiz eğitimin mağdurlarının hiç kuşkusuz sanayiciler olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi:

''Yeni sistemle kız çocukların okul dışında kalacakların iddia etmenin de hiçbir geçerli gerekçesi yoktur. Niye kalsın? 4 okuyacak, 4 daha okuyacak ve burada herhangi bir ayırım söz konusu değil ama ikinci 4'te tercih yetkisi var. Meslek lisesiyse hangi meslek lisesine, düz liseyse hangi düz liseye gidecek? Üçüncü 4'e başlarken isterse açık liseyi tercih edebilir. Bir ve ikide devam, üçüncü 4'te bunun adımı atılacak. Bunu yaparken bir rahatlama getiriyor. 12 yıl kademeli eğitimin ilk iki 4 yıllık döneminde devam mecburiyeti getiriyoruz. Bu yüzden kız çocukların okuldan koparılacağı endişesi tamamen yalandır, yersizdir.''
Kaynak: AA