Bakan Çağlayan: 'yeni Teşvik Sistemiyle İlgili Çalışmamızı Yarın Başbakanımıza Sunuyoruz'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemiyle ilgili çalışmayı yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacaklarını belirterek, "Başbakanımızın uygun göreceği bir tarihte yeni teşvik sistemimizi kamuoyuna açıklayıp, düzenlemeleri süratle yaparak yeni teşvik yasasını Türkiye'nin gündemine getirmiş olacağız" dedi.

Bakan Çağlayan, Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) 31. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, son 10 yılda Türkiye ekonomisinin göstermiş olduğu performansın Türkiye'nin yüzünü ağarttığını ifade ederek, son 10 yılda birçok alanda olduğu gibi ekonomide de çok yol katedildiğini belirtti. 28 Şubat süreciyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Çağlayan, Türkiye'nin demokratik yollardan çıkartılma ve antidemokratik yöntemlerle siyasetin ve ekonominin üzerinde oynananoyunların geride bırakılmasının 15'inci yılında konuştuğunu ifade etti

Yeni teşvik sistemine de değinen Bakan Çağlayan, yeni teşvik sistemi ile uluslararası sermayenin kendine yön arayan, kendisine pazar arayan yatırımcıların yeniden çok cazip teşviklerle karşı karşıya kalacağı bir ortama süratli bir şekilde girildiğini söyledi. Çağlayan, 'Tahmin ediyorum ki bir aksilik olmazsa yarın Sayın Başbakanımıza teşvikle ilgili çalışmamızı sunuyoruz. Yarından sonra Başbakanımızın uygun göreceği bir tarihte yeni teşvik sistemimizi kamuoyuyla Başbakanımızın liderliğinde açıklayıp,düzenlemeleri süratle yaparak yeni teşvik yasasını Türkiye'nin gündemine getirmiş olacağız. Yeni teşvik yasasını yaparken elimizde çok önemli bilgi ve bulgular var. Çok sağlam bir altyapı yaptık. Sağlam bir temel üzerine oturttuk ' şeklinde konuştu.

Teşvik sistemini dört önemli bacağa ayırdıklarını anlatan Çağlayan, şöyle devam etti: 'Bunun bir tanesi genel teşvik sistemidir. Bir diğeri bölgeseldir, bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasını amaçlar. Bir diğeri büyük projedir. Büyük projeler süregelen sistemimizde devam eder vaziyette olacaktır. 12 sektörde bu konuda verilecek teşviklerin yoğunlukları yeniden değiştirilecektir. Son olarak da asıl getirdiğimiz, bir yerde cari açığın panzehiri olacak, stratejik yatırımlar dediğimiz teşvikler olacaktır. Asıl önemli nokta, cari açık noktasında bu. ' Cari açığa tek başına bu teşvik sisteminin yeterli olmadığını dile getiren Çağlayan, gideri azaltmanın tek başına yetmediğini, geliri de artırmak gerektiğini vurguladı. Yeni teşvik sistemi açıklandığı zaman geçmiş dönemlerden çok farklı olduğunun görüleceğini anlatan Çağlayan, 'Bir yerde bu benim hayalimdi. Türkiye'nin hem mevcut imkanlarını hem de gelecek bir yapı olacak. Daha fevkaladesi yapılabilir miydi? Elbette yapılabilirdi. Bugün Türkiye'nin imkanlarını maksimum zorlayarak ortaya çıkarmışolduğumuz bir şey. Türkiye bugüne kadar göstermiş olduğumuz performansın en büyüğünü burada gösterecek. Gerek ulusal, gerek uluslararası yatırımlar açısından Türkiye bir cazibe merkezi olacak. Türkiye'nin yeni bir sanayi stratejisine dönük olarak bu teşvik sistemini hazırlıyoruz. Yüksek katma değeri fazlasıyla önemseyen bir teşvik sistemi olacak ' ifadelerini kullandı.

Çağlayan, Türkiye'nin yeni dünya düzeni içinde hak ettiği yeri almaya karar verdiğini belirterek, şunları söyledi: 'Gerek hazırlamış olduğumuz teşvik sistemi, gerekse Türkiye için yeni bir konsept olacak olan özel ekonomik bölgeler, bu yeni çalışmamızla beraber Türkiye'de yapılacak olan yatırımların yönünü ve çeşidini değiştireceğiz. Özel ekonomik bölgelerle hizmet sektörünü, sağlık, eğitim, yazılım, eğlence, her türlü etkinliğin içinde olduğu bu kavramla Türkiye'de yatırım yapmayı çok daha cazip hale getireceğiz. Artık 'Serbest Bölgeler' kavramını 'yeni nesil serbest bölgeler' kavramına taşıyacak özel ekonomikbölgeler konusunda da belli bir noktaya gelmiş durumdayız. Çok kısa bir süre içerisinde özel ekonomik bölgelerle ilgili çalışmamızı Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) değerlendirip, sonra bu konu ile ilgili hazırlayacağımız tasarıyı Meclis'ten geçirerek, artık serbest bölgeleri özel ekonomik bölgeler konseptine taşıyacak yeni bir yapıya döneceğiz. ' Yeni teşvik sistemi ile Türkiye'ye gelecek yabancı sermaye yatırım hacminde çok ciddi artışlar olacağının altını çizen Çağlayan, 'Yatırımların orijinlerinin çeşitlenmesinin çok daha fazla arttığını, yatırımlarda sektör çeşitliliğini hep beraber göreceğiz ' diye konuştu.
Kaynak: İHA