Ayvalık’ta ve Ülke Genelindeki SYDV’ler Mercek Altında

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi ile Türkiye genelinde yapılan sosyal yardımlar üzerinde hükümetin ağırlığına dikkat çekildi.

Ayvalık’ta ve Ülke Genelindeki SYDV’ler Mercek Altında
Ayvalık 'taki mütevelli heyetinde 3 AK Partili üye bulunması ise, vakfın tarafsızlığı konusunda tartışmalara neden olduğu belirtiliyor.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, sosyal yardımlaşma vakıf fonlarının daha etkin ve yerinde kullanılması gerektiğini söyledi. İhtiyaç sahibi yurttaşlara hizmet amacıyla kurulan ve Türkiye genelinde kaymakamlıkların başkanlığında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) tarafından yürütülen kömür, gıda, para gibi yardım dağıtım çalışmalarını CHP milletvekilleri Ayşe Nedret Akova ve Sezgin Tanrıkulu mercek altına aldı. CHP 'li vekiller, vakıfların mütevelli heyetlerinin tarafsızlığı konusunda yaşanan tartışmaların önüne geçilmesi için kanun teklifi verdiler.

ŞAİBEYE AÇIK OLDUĞU ÖNE SÜRÜLDÜ

Ayvalık 'ta da Kaymakam Nihat Nalbant 'ın başkanlığındaki vakıf mütevelli heyetinde sağlık grup başkanı, tarım ilçe müdürü, milli eğitim müdürü, mal müdürü ve müftü ile AK Partili iki siyasi parti temsilcisinin yanı sıra yine AK Parti yönetiminden bir köy muhtarı ile bir mahalle ve bir de STK temsilcisi bulunduğu öğrenildi. Vakıf, Ayvalık genelinde geçen yıl 3 bin 400 aileye kömür, bin 100 paket erzak ile yaklaşık 2 bin kişiye ise nakdi yardımda bulundu. CHP İlçe Başkanı Fatih Ayyürek, iktidar ağırlığında dağıtılan sosyal yardımların şaibeye açık olduğunu belirterek,”Kamu görevlilerimiz her ne kadar adil davranmaya çalışsa da hükümet temsilcilerinin çoğunlukta bulunduğu bir ortamda sıkıntı yaşanabilir” dedi.

Sosyal yardımların siyasi malzeme olarak kullanıldığı iddiaları CHP 'li vekilleri harekete geçirdi. CHP Balıkesir Milletvekili Av. Ayşe Nedret Akova, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile beraber, Sosyal Yardımlaşma Vakıflarının mütevelli heyetlerinin tarafsızlığı konusunda yaşanan tartışmaların önüne geçilmesi için 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi verdiler.

KAMU VİCDANINDA RAHATSIZLIĞA NEDEN OLABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Vakıf tarafından yapılan yardımların seçim zamanlarında siyasi propaganda aracına dönüştürüldüğüne işaret eden Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Anayasada da öngörülen sosyal devlet ilkesi çerçevesinde, muhtaç yurttaşlara yardım yapılması ve gerçek hak sahiplerine ulaşmasının her kesimin ortak arzusu olduğunu söyledi. Akova, AK Parti hükümetleri döneminde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu çerçevesinde dar gelirli vatandaşlara yapılan yardımların niteliği, yerindeliği, etkinliği ve miktarı ile ilgili yapılan eleştirilerin kamuoyu vicdanında ciddi rahatsızlığa neden olduğunu vurgulayarak, “Sosyal yardımlarda eşgüdüm olmadığı, denetlenmediği, mükerrer yardımların yapıldığı, yoksulluğun teşhir edildiği, yardımların gerçek hak sahiplerine ulaşmadığı, sosyal transfer sisteminin etkinliği ve verimliliğinin düşük olduğu, yoksullukla mücadele yöntemlerinin hem yetersiz olduğu hem de yoksulluğu azaltmadığı bilinen gerçeklerdir.

29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimler öncesinde yaşanan olaylar, fon kaynaklarının adeta bir siyasi propaganda aracı olarak kullanıldığını, sosyal hizmet ve yardım harcamalarının toplumun en mağdur kesimlerine etkin ve verimli bir şekilde ulaştırılmadığını göstermiştir. Ortaya çıkan tüm bu olumsuzluklar, Sosyal Yardımlaşma Vakıflarının mütevelli heyetlerinin oluşumu ve tarafsızlığı noktasında yeni tartışmaları gündeme getirmektedir. Kamu kaynaklarından sağlanan bu yardımların, iktidar partisi tarafından siyasi malzeme olarak kullanılması, kamu görevlilerinin tarafsızlıklarını zedeleyecek biçimde bu yardımların dağıtımında görev almaları, söz konusu vakıfların mütevelli heyetinin oluşturulmasında değişiklik yapılmasını zorunlu kılmaktadır” dedi.

CHP 'li Akova ve Tanrıkulu 'nun verdiği kanun teklifinde, Sosyal Yardımlaşma Vakıflarının mütevelli heyetlerine TBMM 'de grubu bulunan siyasi partilerden birer temsilci verilmesi öneriliyor.
Kaynak: İHA