Ayvalık’ta Oluşturulan Turizm Kurulları İlk Toplantısını Yaptı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Su altı sporları ve deniz turizmi faaliyeti gösteren ticari yatların sahipleri, Kültür ve Turizm Bakanlığının Turizm Amaçlı Faaliyet Yönetmeliği ile ‘Deniz Turizmi Uygulama Tebliği’ gereğince oluşturulan Sportif Turizm ve Günü Birlik Deniz Turizmi kurullarının üyeleriyle bir araya geldi.

Ayvalık’ta Oluşturulan Turizm Kurulları İlk Toplantısını Yaptı
Önceki gün Lale Adası 'nda ki Turizm Otelcilik ve Ticaret Meslek Lisesi 'nin kapılarını ilk kez açtığı ve Turizm Öğrencilerinin kusursuz ikramlarının yapıldığı Toplantı Salonunda gerçekleşen buluşmaya Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant başkanlık etti. Toplantıda, Bakanlık yönetmeliği çerçevesinde ilçede oluşturulan Sportif Turizm Kurulu ile Günübirlik Turizm Kurullarının Kaymakam Nihat Nalbant öncülüğünde Balıkesir Turizm İl Müdürü İlkay Karaağaç, Ayvalık Liman Başkanı Hüseyin Demir, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Metin Çimli, Sahil Güvenlik 54 Bot Komutanı Mustafa Özek, Deniz Ticaret Odası Temsilcisi Abidin Sadan, Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Arif Tünek, TÜRSAB Temsilcisi Öztürk Turhan ve İlçe Turizm Danışma Şefi Yasemin Güngör isimlerinden oluştuğu gözlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 'nın Turizm Teşvik Kanunu kapsamında Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yönetmeliği ile Deniz Turizmi Uygulama Tebliği gereğince Ayvalık 'ta oluşturulan Sportif Turizm Kurulu ile Günübirlik Deniz Turizmi Kurulu 'nun bundan sonra 15 günde bir yapılacak toplantılar düzenleyerek, tekne sahiplerinin denize açılabilmeleri için gereken yasal formalitelere ait belgelerin başvurularını kabul edeceği ve bu belgeler almaya hak kazananlara söz konusu belgelerin düzenlenmesini sağlayacakları öğrenildi.

Bu belgelerin başvurularının ise Ayvalık İlçe Turizm Danışma Müdürlüğü 'ne teslim edileceği kaydedildi. Ayvalıkta oluşturulan Sportif Turizm Kurulu ile Günübirlik Deniz Turizmi Kurulu üyelerinin aynı isimlerden oluştuğu gözlenirken, önceki gün ilki gerçekleştirilen toplantıya bir defalığına mahsus ilçede faaliyet gösteren su altı dalış, günübirlik turlar düzenleyen büyük teknelerle, en çok 12 kişiye günlük gezi yaptırabilen küçük yat sahipleri de katıldı.

AYVALIK ADALARI VE KOYLARI DIŞINDA FAALİYET GÖSTERMEK İSTEYENLERE BELGE ALMA ZORUNLULUĞU
Toplantıya katılan küçük ticari gezi düzenleyen yat sahiplerinin Ayvalık koylarının dışında arada sırada Assos, Behramkale, Dikili, Bademli gibi ilçe dışına da çıkarak yolcularını gezdirmek istediklerini söyledi. Küçük tekne sahiplerinin bu isteklerinin kanunen mümkün olmadığını kaydeden Liman Başkanı Hüseyin Demir, küçük ticari tekne sahiplerinin tercihlerini yapmalarını istedi.

Ayvalık 'ta küçük ticari yat sahiplerinin Kabotaj Sefer Belgeleri almaları gerektiğini kaydeden Demir, “Mevcut kanun, aynı belge ile hem Ayvalık koylarında hem de Ayvalık dışında küçük gezi teknelerinin faaliyet göstermelerine olanak tanımıyor. Böylesi bir hakka sahip olabilmek için Ayvalık adaları ve koylarını kapsayacak gezilerin dışında ilçe dışına çıkılması için gereken belgenin de alınması gerekiyor” diye konuşması dikkat çekti. Ayvalık 'ta yeni oluşturulan Sportif Turizm ile Günübirlik Deniz Turizmi Kurullarının ilk toplantısının son bölümünde küçük tekne sahipleri ve ile kurul üyesi olmayanların salondan ayrılmasıyla kurul üyeleri izleyecekleri yol haritasını tespit etmek üzere Kaymakam Nihat Nalbant öncülüğünde kendi aralarında toplantılarını sürdürdü.
Kaynak: İHA