Askere İşkence Davasında Komutanlar Beraat Etti, Askere 25 Yıl Hapis Cezası

Adana'da Er Murat Polat'ın (20) 6.Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevinde işkence sonucu öldürüldüğü iddiasıyla açılan davada yargılanan 30 sanıktan gardiyan Hüseyin Güldaşı ‘Kasten adam öldürmek’ suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesin'de görülen duruşmada Güldaşı ve 12 askere 500 'er lira adli para cezasına çarptırılırken, dönemin cezaevi müdürü Yarbay Mustafa S. ile 4 astsubayın da aralarında bulunduğu 16 asker ise beraat etti. 1 asker ise öldüğü için hakkındaki dava düştü. Tutuksuz sanıklar 1 yarbay, 4 astsubay ve 25 er ile erbaştan hiçbiri katılmadığı mahkemede Er Murat Polat 'ın babası Kenan Polat, bu kararla ikinci kez yıkıldığını ifade etti.

28 Haziran 2005'te vatani görevini yaptığı Adana 6'ncı Kolordu Komutanlığında bir suça karıştığı ileri sürülen Er Murat Polat, Askeri Cezaevine konuldu. İddiaya göre burada mahkum elbisesi giymediği ileri sürülen Polat, gardiyan ve askerler tarafından jop ve sopayla dövüldü. Komaya giren Er Polat, terhisine 2 ay kala tedavi gördüğü Balcalı Hastanesinde 27 Temmuz 2005'te hayatını kaybetti. Yapılan otopside Murat Polat 'ın işkence edilerek öldürüldüğü tespit edildi. Ayrıca 2004 ile 28 Haziran 2005 arasında değişik tarihlerde erler H.M., Y.B., A.K., M.K., A.S. ve H.T. 'nin de cezaevinde işkenceye uğradıkları belirlendi.

Er Murat Polat 'ı işkence edilerek öldürdükleri iddiasıyla, cezaevi eski müdürü Topçu Yarbay Mustafa S., cezaevinde görevli 4 astsubay ile 30 tutuksuz asker hakkında Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesinde karar verildi. Savcı mütalaasında sanık Hüseyin Güldaş 'ın hakkında “kasten adam öldürme” suçundan müebbet hapis, 12 sanığın işkenceden 28 yıla kadar hapis ve Yarbay Mustafa S. ile diğer sanıkların da beraatını istedi. Murat Polat 'ın babası Kenan Polat 'ın avukatları mütalaaya itiraz ederek, olayda “işkenceyle adam öldürme suçsunun” işlendiğini öne sürdü.

Güldaşı 'nın mahkemede Er Murat Polat 'ı komutanlarının emriyle dövdüğünü, diğer askerlerin de buna katıldığını söyleyen avukatlar, sanığın olayın kendisinin üzerine yıkılmaya çalışıldığını söylediğini hatırlattı. Polat 'ın avukatları Murat 'ın işkenceyle öldürüldüğünü savunarak, komutanların da ihmalinin bulunduğunu, sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmesini talep etti.

Daha öncesi savunmalarında Murat Polat 'ın öldürülmesi olayının üzerine yıkılmak istendiğini iddia eden sanık Hüseyin Güldaşı,emirleri komutanlardan aldıklarını anlatmıştı. Duruşma sonunda Güldaşı 'yı önce 'Kasten öldürme ' suçundan müebbet hapse mahkûm eden mahkeme heyeti, iyi hali nedeniyle cezasını 25 yıla indirildi. 6 askere işkence yaptıkları iddia edilen Hüseyin Güldaşı ve diğer sanıklar Ramazan G., Erol K., Mevlüt K., Ağit D., Ali U., Mehmet İ., Bahattin Y., Emir S., Erkan G., Yakup V., Ümit K. ve Ferhat E. 'in suçu basit yaralama olarak kabul edildi.

Bu 13 sanık da 500 'er lira adli para cezasına çarptırılıp cezaları hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dönüştürüldü Haklarında müebbet hapis cezası istenen yarbay ile 4 astsubayın da aralarında bulunduğu 16 sanık ise delil yetersizliğinden beraat etti. Dava sırasında ölen Nihat Ercan 'ın davası ise düştü.

YEDİ YILDIR İSTANBUL 'DAN ADANA 'YA GELİP GİDİYOR

Er Polat 'ın babası Kenan Polat, kararla bir kez daha yıkıldığını söyledi. 7 yıldır oğlunun duruşmalarını İstanbul 'dan Adana 'ya gelerek takip eden Polat, Adana Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, “Oğlum işkence edilerek öldürüldü. Mahkeme kararı beni yıktı. Bende ikinci bir yara daha açıldı. Hakim ve savcılar karar verdi, ama bütün subay ve astsubaylar beraat etti. Askerlerin üzerine yığıldı. Ben bütün sanıkların ceza almasını bekliyordum. Kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götüreceğim.” dedi.