Ansiad 4. Olağan Toplantısı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asim Güzelbey, Lahmacun ve kebaptan kültürel bir değişime doğru gittiklerini belirterek, "Sosyal restorasyonunuzu yapmadan turizm ve kültürden bahsedemezsiniz" dedi.

Ansiad 4. Olağan Toplantısı
Antalya Sanayici İşadamları Derneği(ANSİAD) 2012 yılı faaliyet yılı 4. Olağan Toplantısı Rixos Dowtown Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya konuşmacı olarak Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey katıldı. 'Kültürel Mirasın Şehrin Gelişimine Katkısı' konulu sunum yapan Başkan Asım Güzelbey, Gaziantep'in son 8 yılda gösterdiği gelişme ivmesini katılımcılara aktardı. Göreve geldiğinden bu yana Gaziantep'in her açıdan gelişmesi için çaba sarf ettiğini kaydeden Başkan Güzelbey, bu anlamdaAvrupa'daki bazı şehirleri özelikle de İspanya'nın Bilbao şehrini örnek aldığını ifade etti

Gaziantep yeraltı ve yerüstü olmak üzere önemli bir tarihi zenginliği olduğunun altını çizen Başkan Güzelbey, '2000'li yılların başında 528 tescilli yapı var. Bunun 3 katı tescili olmayan tarihi yapı var. Kilise, Havra, Camiler var. 2004 yılında Gaziantep için dönüm noktası olan bir proje başlattık. Dedik ki tarihi evlerimizi koruyalım ve yaşatalım. Şehrin her tarafını afiş ve billboardlarla donattık. Önce insanlar anlamadılar. Caba belediye bu evleri almak istiyor sandılar ve tapuyu alan belediyeyegeldi. Bizim amacımız insanları bilinçlendirmekti. Biz ne kadar sanayi iyi bir noktadaysak bu şehirdeki istihdamın yükü tamamıyla sanayicilere yükleyemeyiz. Bizim şehrimizde çeşitli kültür mirası var. Ama kaderine terkedilmiş, yıkılmış, yakılmış, vazgeçilmiş ve yok olma noktasına gelmiş ' dedi.

Tarihi eserleri, restore etmenin son derece pahalı ve eziyetli bir iş olduğuna vurgu yapan Başkan Güzelbey, 'Avrupa Birliği'nin kültürel mirasla ilgili fonlarını araştırmaya başladık. Belediyemizde bu fonları araştıracak bir birim kurduk. Şimdi bölgemizdeki diğer belediyelere AB fonlarından nasıl hibe alınır ve tarihi restorasyon yapılır, bunu öğretiyoruz. Biz bunu, 'Lahmacun ve kebaptan kültürel bir değişim' olarak özetliyoruz. Bugüne kadar 1500 tarihi eseri restore ettik. Kaynak olarak ise kendikaynaklarımızı yaratıyoruz. Yüzde 10 emlak vergisi paylarını ve AB'den çok iyi projeler alıyoruz. Biz lahmacun şehrinden çıkıp kültür şehri olacağız diyoruz. Bunun için tarihi eserleri restore ediyoruz ama bir noktaya kadar. Kültür şehri olmak için bol miktarda müze yapmak gerekiyor. Bugüne kadar 8 müze yaptık, 3 müzeyi de kısa süre içinde tamamlayacağız ' diye konuştu.

Gaziantep'in kültürel şehir olma yolunda ilerlerken sosyal projelere önem verdiğini işaret eden Başkan Güzelbey, 'Daha önce bu tarihi eserlerin balici ve tinerci çocukların mekanı olduğunu söyledik. Bu evleri biz restore ettik. Şimdi nereye gitti bu çocuklar. Biz onları da düşündük ve Gaziantep'te yaptığımız çalışma sonunda 1000 eve girdik. Bu çocukları tespit ettik. Ailesi olmayanları rehabilite merkezlerimizde eğitimlerini tamamladıktan sonra bir meslek sahibi yaptık. Ailesinin durumu kötü olanlarınınise aile fertlerine iş verdik. Sosyal restorasyonunuzu yapmazsanız, turizm ve kültürden bahsedemezsiniz ' şeklinde konuştu.

Başkan Güzelbey, Gaziantep'in hızlı bir nüfus artışı olduğunu belirterek, sosyal belediyecilik adına şehrin dinamikleri ile birlikte daha büyük çalışmalara imza atacaklarını ifade etti. Konuşmasının ardından ANSİAD Başkanı Ergin Civan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'e plaket takdim etti. Daha sonra Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ANSİAD Başkanı Ergin Civan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asim Güzelbey ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kaynak: İHA