Alaplı MYO’da “Vasıflı Eleman İhtiyacı Sanayi ve Yan Sanayi Gelişimi” Konulu Konferans

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin(ZKÜ), 20. yıl kuruluş etkinlikleri kapsamında Alaplı Meslek Yüksek Okulu’nda “Vasıflı eleman ihtiyacı, bölgede sanayi ve yan sanayi gelişimi” konulu konferans düzenlendi.Alaplı Meslek Yüksek Okulu Konferans salonunda düzenlenen konferansa 22-23. Dönem AK Parti Zonguldak milletvekili Fazlı Erdoğan konuşmacı olarak katıldı.Konferansta konuşan 22-23. Dönem AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, bölgenin sanayi yapısı ve vasıflı eleman ihtiyacı konularında bilgiler verdi.

Alaplı MYO’da “Vasıflı Eleman İhtiyacı Sanayi ve Yan Sanayi Gelişimi” Konulu Konferans
Türkiye 'de sanayinin bölgelere dağılımı ile ilgili bilgiler veren Erdoğan, ”Sanayi etkinliklerinin coğrafi dağılışı bakımından, tüm ülke sanayisinin yüzde 60 'nın bulunduğu Marmara Bölgesi başta gelir. Bunun başlıca nedeni ülkemizin en büyük sanayi merkezi İstanbul 'un bu bölgede yer almasıdır. 1960 yıllarında ülkemizin sanayisinin 1/3 İstanbul 'da bulunmaktaydı. Türkiye 'de sanayi etkinlikleri bakımından ikinci sırayı Ege Bölgesi alır ki bunun nedeni de bölge içinde ülkemizin ikinci sanayi merkezi durumunda olan İzmir kentinin bulunmasıdır. Önemli sanayi kuruluşları İzmir kentinin çevresinde toplanmıştır.

Türkiye 'nin üçüncü sanayi kümelemesi, Batı Karadeniz bölümündedir. Özellikle Zonguldak yöresinde, maden kömürü varlığına dayanan bir toplanma vardır. Ülkenin ilk ve en eski demir çelik sanayi burada Karabük çevresinde gelişmiştir, buna daha sonra Ereğli Demir Çelik kompleksi katılmıştır” dedi.Zonguldak sanayisini 8 kategoride değerlendiren Erdoğan, “Zonguldak sanayisini 8 kategoride değerlendirebiliriz. Taşkömürü, Demir Çelik Sanayi, Orman Ürünleri Sanayi, Taşa Toprağa Dayalı Sanayi, Enerji, Diğer Sanayi Tesisleri, Tarım ve Hayvancılık, Organize Sanayi Tesisleridir” dedi.

Erdemir 'in Türkiye ve Kdz. Ereğli ekonomisindeki yerine dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi:“1965 yılında 270 bin ton/yıl üretim kapasitesi ile kurulan ve sürekli gelişim ilkesi ışığında bugün 3,5-4 milyon ton/yıl üretim seviyesine ulaşan ERDEMİR, Türkiye 'nin en büyük demir çelik kuruluşu ve tek yassı çelik üreticisi olarak, ülkenin yassı çelik ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamaktadır. Bunun yanında, ülkenin tüketim potansiyeli ve dünya demir çelik sektöründeki gelişmeleri yakından izleyerek gerçekleştirilen modernizasyon ve kapasite artırıcı yatırımlarda maliyet ve kalite açısından en uygun teknolojileri seçerek tesislerini yenileyen ERDEMİR, başta Avrupa Birliği Ülkeleri olmak üzere, ABD, Çin, Kanada gibi dünyanın kaliteye duyarlı pek çok ülkesine yaptığı ihracatlarla ülkemize önemli döviz geliri sağlamaktadır.”Bölgedeki gemi inşası OSB yatırımları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, sözlerine şöyle sürdürdü:”İlimiz yaklaşık 100 kilometrelik sahil şeridine sahiptir.

Buralarda küçük ahşap ve metal gemi üretimi yapılmaktadır. Yörede geleneksel üretim yöntemleri kullanıldığı gibi son derece modern teknolojiler de kullanılarak imalat yapılmaktadır. Gemi inşa sanayinin en önemli özelliklerinden biri kullandığı girdilerdeki yan sanayilerin çeşitliliğidir. Gemi inşa sanayinin gelişimi ile girdileri üreten, çelik, petrokimya, ağaç işleme, elektronik vs. gibi yan sanayilerde gelişecektir. Bölgede yapıla gelen ahşap gemi sanayi ERDEMİR 'in kurulmasıyla gemicilik sektörünün de gelişmesine neden olmuştur.200 hektar alan üzerinde faaliyet gösteren OSB de 60 sanayi parseli üzerinde 56 sanayici üretim yapmaktadır. Sanayicilerimiz, OSB 'de faaliyette olan sektör yoğunluğu sırası ile çelik, makine imalatı, seramik, büro mobilyaları ve tekstil olup toplam çalışan sayısı 322 kişidir. Parsel tahsisi yapılan firmalar faaliyete geçtiğinde 4 bin kişinin istihdam edilebileceği öngörülmektedir. Bölgemizin altyapısı ile ilgili herhangi bir sorun, doğalgaz, yol, elektrik, su bulunmamaktadır. Bölgemiz karayolu ile Ankara 'ya 3 saat 280 kilometre, İstanbul 'a 4 saat ve 330 kilometredir.

Kdz. Ereğli limanına 13 km, Zonguldak limanına 60 km uzaklıktadır.”Vasıflı eleman ihtiyacı ile ilgili bilgiler veren Erdoğan, ”Kaliteli ve sürekli üretimin altında yatan en önemli sorun kalifiye personel ihtiyacının karşılanamamasıdır. Kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması için bu amaçla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde 81 vilayette Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Kursları (UMEM) Beceri '10 projesi başlatılmıştır. Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri '10 projesi kapsamında Zonguldak 'ta “Kömür Madenciliği, Uzman Madencilik, Doğalgaz İç Tesisatçılığı, CNC Makine Güvenlik Kamera Sistemleri Montajsi Operatörlüğü ve alanlarında açılan kurslar ilerleyen süreçte farklı sektörlerde de devam edecektir. Çin son 20 yılda verimliliğini 5 kat arttırırken Türkiye gelişim göstermektedir.

1975-2002 yılları arasında ülkelerin göreceli verimlilik konumlarına bakıldığında bu durum daha açık bir şekilde görülmektedir. Bu 27 yıllık dönemde İrlanda 'nın verimlilik konumu 22 basamak ve G.Kore 'nin konumu 15 basamak artarken, Türkiye 'nin sıralamadaki yeri sadece 1 basamak yükselmiştir. Küresel pazarda rekabet eden ülke ekonomilerinin nitelikli işgücü bakımından durumları incelenerek yapılan sıralamada ise Türkiye 'nin 60 ülke arasında 37. sırada olduğu görülmektedir” dedi.Öğrencilerin mesleki alanlara yönlendirilmesi hususunda önerilerde bulunan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:“Öğrencilerimizin, ilköğretim çağından itibaren öğretmenleri tarafından kabiliyet ve becerilerine göre uygun mesleklere yönlendirilmeleri yapılmalıdır. MYO 'ları; alt yapı, fiziksel mekan, donanım ve ekipman bakımından pratik eğitime cevap verememekte ve bunun sonucunda, mezun olan gençlerimizin işyerine adaptasyonlarında gecikmeler ve sıkıntılar yaşanmaktadır.

Teknik eğitim fakültesi (TEF) mezunlarının kamu ve özel sektörde karşılaştıkları unvan ve yetki problemleri çözülmelidir. Yeni Mesleki ve Teknik Eğitim Fakülteleri ve MYO 'lar bölgesel ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda açılmalıdır. Yerel yönetimler, sanayi odaları, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri meslek liseleri ile mutlaka işbirliğine Mesleki alanlar bölgesel ve sekteröl ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenmeli, bu çerçevede gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan yeni mesleklerle ilgili çalışmalar yapılmalıdır. Gelişen teknolojik ihtiyaçları karşılayabilmek için, teknolojik gelişmelere hızla ayak uydurabilecek, daha esnek bir mesleki eğitim yapısı oluşturulmalıdır. Öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısını çağdaş ülkeler düzeyine getirebilmek için öğretmen ve öğretim elemanı sayısı arttırılmalıdır.

Özel kursların mesleki eğitim içindeki payı yükseltilmelidir. Özel kursların mesleki eğitim içindeki oranı yüzde 2 'ler seviyesindedir. Bu oran Rusya 'da yüzde 8, AB ülkelerinde yüzde 10-12 düzeyindedir gitmeli, sanayicilerimiz meslek içi eğitime önem vermelidir.”Alaplı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rıfkı Henden ise okulun faaliyetleri ile ilgili bilgiler vererek, konferansa konuşmacı olarak katılan 22-23. Dönem AK Parti Zonguldak milletvekili Fazlı Erdoğan teşekkür ederek, plaket ve çeşitli hediyeler takdim etti.Konferansa Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Mal Müdürü Adnan Çetin, OSB Müdürü Ali Eren, Alaplı MYO Müdür Yardımcıları Nevzat Solmaz, Eyüp Yanar, öğretim görevleri ve öğrenciler katıldı.
Kaynak: İHA