105 Öğrencinin Vücudundan Cıvanın Atılması İçin İlaç Tedavisi Uygulanıyor

Kilis'in Musabeyli ilçesinde okulda oynamak için aldıkları civayı yere düşürmeleri sonucu zehirlenen 105 öğrencinin Gaziantep Çocuk Hastanesi’ndeki tedavileri devam ediyor.

Zehirlenen öğrencilerin, vücutlarından cıvanın atılması için ilaç tedavisi uygulanıyor. Öğrencilerden biri ise hala yoğun bakımda tutuluyor.

Geçtiğimiz günlerde Kilis 'in Musabeyli ilçesinde 75. Yıl İlköğretim Okulu 'nda eğitim gören öğrenciler, cıvayla oynamaları ve sonrasında da yere düşürmeleri sonucunda zehirlenerek Kilis Devlet Hastanesi 'ne kaldırılmıştı. Burada tedavi altına alınan 105 öğrenci daha sonra Gaziantep Çocuk Hastanesi 'ne sevk edildi. Tedavileri devam eden öğrencilerden biri halen yoğun bakımda tutuluyor.

Zehirlenen öğrencilerin sağlık durumları ile ilgili bilgi veren Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Kürşat Bora Çarman, “Çocukların cıvayı vücuttan atmaları için ilaç tedavisi uyguluyoruz. Günlük olarak da idrar örneklerini alıyoruz. Bu örnekleri cıva düzeyini belirlemek için Ankara 'ya gönderiyoruz. Sağlık Bakanlığı 'nın verdiği destek sayesinde ilaç tedavisi ve takiplerini devam ettiriyoruz.” dedi.

Gaziantep Çocuk Hastanesi Başhekim Vekili Yalçın Mahsereci de numunelerin Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi 'ne gönderildiğini hatırlatarak, sonuçları takip ettiklerini açıkladı. Zehirlenen öğrenciler ise şu an kendilerini biraz daha iyi hissettiklerini kaydetti.

CIVA NEDİR?

Cıva, hava, su ve toprakta bulunabilen bir element. Oda sıcaklığında buharlaşır ve buharları da zehirlidir. Cıva saçıldığı malzeme yüzeyi üzerinde kuvvetle bağlanır ve oda sıcaklığında yavaş yavaş görünmeyen, kokusuz ve zehirli bir buhar halinde ortam atmosferine karışır. İnsan sağlığına etkisi çok şiddetli olabileceği gibi, çok sinsi ve uzun sürede ortaya çıkan bir etki şeklinde de olabilir. Bazı durumlarda ise hiçbir etkisi olmayabilir. Temel olarak sinir sistemine etki eden cıva, sinirlilik, hafıza kaybı, uykusuzluk ve depresyon şeklinde nörolojik semptomlara yol açar.