Azerbaycan Milletvekili Elman Memmedov:

"Hocalı Katliamının" 20.

Azerbaycan Milletvekili Elman Memmedov:
yıldönümü dolayısıyla Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen programda konuşan Azerbaycan Milletvekili Elman Memmedov, 'Ermeni ordusu, sivil Hocalıları öldürdü ' dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Salonu'nda, 'Karabağ Toprağın Üşüyor mu ' adlı resim sergisinin açılışı dolayısıyla bir program düzenlendi. Programa Azerbaycan Milletvekilleri Elman Memmedov, Melahat İbrahimli ve Azay Kulıyevin, Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güngör ve Prof. Dr. Hasan Şimşek, Azerbaycan Başkonsolosu Hasan Zeynelov, Marmara Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Şamil Ayrım ve davetliler katıldı

Açılış konuşmasını yapan Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Güngör, 'Bugün Azerbaycan'da hemen hemen nüfusun yüzde 10'u, 1 milyondan fazla Azeri, Karabağ bölgesinden buralara göç ettirilerek çok kötü şartlar altında yaşamaktadır. Karabağ bölgesine bakacak olursak, oldukça zengin madenleri olan ve iklim bakımından birçok sebze meyve gibi tarımsal ürünleri yetiştirmeye elverişli olan bir bölgedir. Uzun süre çevre ülkeler bu bölgeyi kendi topraklarına katmak için ciddi çalışmalar yapmışlardır. Bunedenle bu katliamın temel sebeplerinden biri, bir askeri operasyon yapmak için en güzel yer olmasından ve ülkenin tek havaalanının Karabağ bölgesinde olmasından kaynaklanmaktadır ' ifadelerini kullandı.

Fransa'nın sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısının kabul edilmesi nedeniyle Azerbaycan'da da büyük tepki topladığını belirten Azerbaycan Başkonsolosu Hasan Zeynelov ise, 'Bütün insan haklarına, özgürlüğe aykırı bir karar. Fransa'yı ilgilendirmeyen bir karar. İlk olarak Azerbaycan Parlamentosu resmi olarak Fransa Parlamentosu'na itiraz müracaatını gönderdi. Türkiye'de bazı yazarlarımız, Ermenileri bir kenara bıraktılar. Öyle görünüyor ki bu kararı Azerbaycankabul ettirmiş. Azerbaycan'ı kınadılar. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisinden sonra bunu durdurdular. Biz düşmanlarımıza karşı bir olursak, onlara galip geleceğiz ' diye konuştu.

Azerbaycan Milletvekili Elman Memmedov da, 'Çok büyük bir dehşet. Bunlar hep biz yaşayanların gözü karşısında yaşandı. Bunlar sivil insanlardı. Savaşın da kanunları var. Subaylar, ordular yüz yüze gelir, birbiriyle dövüşür. Ancak Ermeni ordusu sivil Hocalıları öldürdüler ' dedi

Azerbaycan Milletvekili Melahat İbrahimli, 'Sovyetlerin dağılma arifesinde Ermeniler Garbaçov'un desteğiyle, Rusların elinde olan Sovyet ordusunun desteğiyle Karabağ toprağı işgal oldu. Hocalı katliamı baş gösterdi ' dedi.

Konuşmaların ardından 'Hocalı Katliamı'nı anlatan bir belgesel gösterildi. Belgesel gösteriminin ardından katliamda yakınlarını kaybeden Azeri vatandaşların yakınları, gözyaşları içinde korkunç olayı anlattı. Henüz anne karnındayken korkunç katliamı yaşayan Quliyuva Zureifa Taleh, 'Hadiseden 6 ay sonra doğdum. Babam, kardeşim, dedem, ninem, amcam, amcamın kızı öldü. Onların sadece şekillerini hayal ediyorum. O şekillerle konuşuyorum. İstediğim tek şey soykırım tanınsın ' dedi.

Tarih öğretmeni Bilalova Tamilla ise, 'Dehşetli soykırımın canlı şahitlerindenim. Eşim ve kardeşim şehit oldu. Amcamın kızı üç çocuğuyla birlikte esir düştü. Emeniler onları vermediler, hala da vermiyorlar. Önceden haber alırdık, şimdi yok ' diye konuştu.

Korkunç katliamı yaşayan Gülyeva Rahile Binnetkızı, 'Kocamı, oğlumu, kayınpederimi, kaynanamı, baldızımı kaybettim. Çok yakınlarım şehit oldu. Olay sırasında dört gülle yarası aldım. Türkiye ile Azerbaycan birleşse dünyaya çok şey deriz ' ifadelerini kullandı.

Daha sonra sahneye çıkan Handan Kayakökü, 'Karabağ Toprağın Üşüyor mu ' adlı şiiri okudu. Şiir, salondakilerin büyük beğenisini topladı. Anma törenin ardından konuklar Funda İyce Tuncel'in 'Karabağ Toprağın Üşüyor mu ' adlı resim sergisini gezdi.
Kaynak: İHA