Bakan Yıldırım Kanal İstanbul İçin Tarih Verdi

Kanal İstanbul için fizibilite çalışmalarının başlatıldığını söyleyen Ulaştırma Bakanı Yıldırım, maliyetin güzergâha göre 4 ila 10 milyar lira arasında değişeceğini açıkladı. Hedef projeyi minimum 4, maksimum 8 yılda tamamlamak

Bakan Yıldırım Kanal İstanbul İçin Tarih Verdi
  Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'çılgın proje 'Kanal İstanbul'da gemilerin yüzmesi için tarih verdi. Kanalın fizibilite çalışmalarının önümüzdeki yıl tamamlanacağını açıklayan Yıldırım, gazetecilerin mega projelere ilişkin sorularını yanıtlayarak şu bilgileri verdi:

MALİYET 4-10 MİLYAR $
Hiçbir proje bizde uyutulmaz. Kanal İstanbul ile ilgili fizibilite ve güzergâh etütleri, jeolojik etütler yapıyoruz. Bu çalışmalar iki yıl sürer. İki yılın sonunda projeye ilişkin yap-işlet ihalesi açılır. Bu ihale süreci de 6 ay sürer. Projenin tamamlanması ise minimum 4, maksimum 8 yıl olur. Maliyeti 4 ila 10 milyar dolar arasında olabilir. Çünkü bu maliyet güzergâha göre belirlenecek.

3. KÖPRÜ İÇİN C PLANI
Üçüncü köprü için nisan ayında teklifler alınacak. 340 kilometrelik bağlantı yollarını milli bütçe ile yapacağız. Köprü, 60 kilometrelik ana aks ve 34 kilometrelik bağlantı yolu ise yap-işlet modeli ile yapılacak. Toplam maliyet 5.2 milyar dolar. Bunun 2.5 milyar doları yap-işlet sistemi, geri kalanı milli bütçeden karşılanacak. Biz bu proje için yola çıkarken talep gelmeyeceği ihtimalini görmedik. Yap-işlet ile yapılacak 94 kilometrelik bölüm ya tünel ya viyadük olacak. Başka türlüsüne arazi müsait değil. Köprü geçişi 3 dolar olacak. Hazine garantisi olacak. Ayrıca günlük 135 bin araç geçişi garantisi verilecek. Bu rakamın altındaki tutarı devlet ödeyecek. Köprüye nisan ayında da talip çıkmazsa elbette C planımız var.