Başbakan: Fransa’da Ortaya Çıkan Tablo Avrupa’daki Sinsi Tehlikenin Tezahürüdür

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’da inkar yasasını Anayasa Konseyi’ne taşıyan 77 senatör, 65 milletvekiline bir kez daha teşekkür etti.

Söz konusu yasanın, Türkiye-Fransa olayının ötesinde Avrupa’da sinsice yükselen yabancı düşmanlığı İslami fobinin tezahürü olduğunu kaydeden Erdoğan, “Bu tehlikeye karış tedbirler almak Avrupa Birliği’nin en öncelikli konusu olmalıdır. Samimi tavsiyelerimizin dikkate alınmasını özellikle arzuladığımı belirtiyorum.” dedi.

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Başbakan Erdoğan, Fransa’da inkar yasasının kabulü ve Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasıyla devam eden süreç hakkında açıklamalar yaptı. Yasayı iptal için Konsey’e taşıyanlara, “Ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Sağduyu sayesinde tarihi hatanın önlenmesi noktasında çok önemli bir adım atılmıştır.” diyen Erdoğan, ırkçı ve ayrılıkçı yasanın iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Fransa’nın özgürlükçü değerlerinde tamiri noktasında derin yaralar açacağını vurguladı. AB ilkelerine ters düşmeyecek, vicdanları kanatmayacak bir sonuca ulaşmasını sabırla bekleyeceklerini söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Fransa’daki bu girişim 1915 olaylarına ya da bu olayları aydınlatmaya yönelik girişim değildir. Bu girişimin bu yasanın Fransa Cumhurbaşkanı ve arkadaşlarının tavrının altında masumiyetten çok uzak son derece tehlikeli saik var. Soykırımın inkarını suç kabul eden bu yasa, esasen bir 'Türkiye ile kavga ediyorum' yasasıdır. Haziran ayında yapılacak seçim öncesinde kamuoyuna mesaj vermenin, çıkar sağlamanın peşindedirler. Ermeni kökenli vatandaşların duyguları istismar ediliyor, diğer yandan Türkiye ile kavga ediyor görüntüsü verilmeye çalışılıyor.”

"TÜRKİYE, İSLAMİ FOBİ KARŞISINDA BOYNUNU BÜKECEK BİR ÜLKE DEĞİL"

Hiç kimsenin, bu yasanın masum kaygılarla iyi niyetle çıkarıldığını savunmayacağını dile getiren Erdoğan, şu uyarılarda bulundu: “Bu yasanın altında reddi mümkün olmayan ırkçı yaklaşım, ırkçı zihniyet vardır. Bu mesele Fransız-Türkiye meselesi, doğrudan doğruya Avrupa meselesidir. Avrupa’nın kimi ülkelerinde son yarım yüzyılda yaşanan bazı hadiseleri sineye çektik. Türkiye, eski Türkiye değildir. Türkiye, Avrupa’da sinsice yükselen yabancı düşmanlığı İslami fobi karşısında susacak, boynunu bükecek bir ülke değildir. Avrupalı dostlarımızı uyarıyorum. Fransa’da ortaya çıkan tablo Avrupa’daki sinsi tehlikenin ciddi tezahürüdür. Bu tehlikeye karış tedbirler almak AB’nin en öncelikli konusu olmalıdır. Samimi tavsiyelerimizin dikkate alınmasını özellikle arzuladığımı belirtiyorum.”