Maya Takvimine Göre, ''bu Yıl 21 Aralık'ta Kıyamet Kopacağı, Kıyametten İzmir'in Şirince Köyünün Etkilenmeyeceğine'' Yönelik İnanışla Oluşan Yoğun İlgi, Şirince Sakinlerini Endişelendirmeye Başladı

Senem Yazıcı - İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı 70 nüfuslu küçük turistik köy Şirince, Maya takvimine göre, ''bu yıl 21 Aralık''ta kıyamet kopacağı ve kıyametten İzmir'in Şirince köyünün etkilenmeyeceğine'' yönelik inanışla tarihinde görmediği bir kalabalığı ağırlamaya hazırlanıyor. Bu inanışa mensup kişilerin ve meraklıların oluşturduğu yoğun ilgi, köy sakinlerini bir taraftan memnun ederken, diğer taraftan köyün olanaklarının çok üzerinde ilgi nedeniyle endişelendiriyor.

Dünyada kendilerini ''Mavi Enerji Grubu'' olarak nitelendiren bir grubun, 21 Aralık 2012'de sonlanan Maya takvimine dayanarak, yeryüzünde bu tarihte kıyamet kopacağı ve kıyametten yeryüzünde sadece Şirince ile Fransa'nın güneyindeki Bugarach köyünün etkilenmeyeceğine yönelik inanışın duyulmasıyla Şirince köyü, kapasitesinin çok üzerine çıkan bir ilgiyle karşı karşıya kaldı.

Köydeki az sayıdaki pansiyonda hiç yer kalmazken, bu tarihte kıyamet kopabileceğine inananlar ile meraklılar, konaklama için yer olmasa da o tarihte Şirince'de olmanın hazırlıklarını yapıyor.

-''O kadar kişi gelirse kıyamet burada kopacak''-

Şirince'de 18 yıldır işletmecilik yapan İbrahim Kataç, iddialar ve basında çıkan haberlerin Şirince'nin adının duyulmasına katkı sağladığını, ancak konunun abartılarak adeta çılgınlığa dönüştüğünü belirterek, ''Başlarda köyün tanıtımı için iyi olduğunu düşünüyordum, ama durum giderek çılgınlığa dönüştü. O kadar kişi gelirse kıyamet burada kopacak'' diye konuştu.

Köyde sakini pansiyon işletmecisi Aykut Yaşa ise geleceği iddia edilen kalabalığı köyün ağırlamakta zorlanacağı endişesini dile getirerek, ''İddia edilenin yarısı kadar insan 21 Aralık'ta buraya gelse, güvenlik ve altyapı konusunda ciddi sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum'' dedi.

Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için bazı tedbirler alındığını, ancak bunların yeterli olup olmayacağından emin olmadığını ifade eden Yaşa, şunları kaydetti:

''Kaymakamlık, belediye, önlemler alıyor, planlamalar yapıyor. 30 ila 150 bin arasında rakamlar telaffuz ediliyor. Şu an sadece iki tuvalet var, 20 seyyar tuvalet gelecekmiş, ama bu kime yetecek- Açıkçası biraz tedirginim. Şirince zaten tanınıyordu, dünyada da tanınıyordu. aralarında Oprah Winfrey, Jodie Foster gibi isimlerin bulunduğu birçok ünlü köye gelmişti. Umarım, köy olarak, o günü sorunsuz atlatırız.''

-Hazırlıklar-

Köy halkı ve işletmeciler, o gün kıyametin kopacağına inanmasa da gelecek misafirler için bu günü anlamlı kılmak adına ''kıyamet mönüleri ve içecekleri'' hazırlamayı sürdürüyor.

İşletmeci Ersoy Yakut ise köye geleceği belirtilen insanların çok küçük bölümünün kıyametin kopacağına inandığını, meraklıların sayısının ise çok daha fazla olduğunu söyledi.

Şirince'ye o gün kaç kişinin geleceğini tam olarak bilmediklerini, sadece tahminlerin söz konusu olduğunu ifade eden Yakut, işletme olarak stoklarını artırmanın yanı sıra ''Kıyamet Günü''ne ürünler hazırladıklarını dile getirdi.

Cevahir-Mustafa İlhan çiftinin tarihi konağı ise 21 Aralık için hazırladığı ''kıyamet mönüsünde'', su böreği, yaprak sarması, yöreye özgü ot yemekleri yanında ev yapımı mürver şurubunu ikram etmeyi planlıyor.

Cevahir İlhan, ilçedeki herkesin kendine göre bazı hazırlıklar yaptığını ifade ederek, ''Ben kıyametin geleceğine inanmıyorum, umarım kötülüklerin bitip iyiliklerin başladığı bir gün olur'' dedi.

Yayıncı: Osman Kurt
Kaynak: AA