Elma İhracatı İsparta'da Düzenlenecek Çalıştayda Masaya Yatırılacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Baklanlığı’na bağlı Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (MARİM), elma ihracatını 18 Aralık tarihinde Isparta Barida Otel’de düzenlenecek çalıştayda masaya yatıracak.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile MARİM’in birlikte gerçekleştirdiği ulusal boyuttaki ‘elma çalıştayı’ ile elma ihracatının az olmasının sebepleri araştırılacak. Söz konusu organizasyonla Türkiye’nin elma ihracındaki pazar payını artırılması amaçlanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan MARİM Müdürü İsa Eren, çalıştaya büyük alışveriş merkezi, banka, hal ve meyve suyu fabrikası temsilcileri ve bakanlık yetkililerinin yanı sıra konusunda uzman bilim adamlarının yer aldığı 85 kişinin katılacağını söyledi.

Organizasyonda Türkiye’nin Global Elma Endüstrisi’nde olması gereken yere taşınması adına kararlar almayı amaçladıklarını aktaran Eren, “Türkiye elmasını, ‘Türk Kirazı’ gibi markalaştırmak istiyoruz.” dedi.

Elma üretiminde dünyada Türkiye’nin 3. sırada yer aldığını ifade eden Eren, üretimin sadece yüzde 3’ünün ihraç edildiğini söyledi.

Yeni Zelanda'nın ise 33. sırada yer aldığını ifade eden Eren, söz konusu ülkenin ürettiği elmanın yüzde 89’unu ihraç ettiğini belirtti.

İhracat miktarının düşük olmasının, sektörün atılım yapmasının önündeki en büyük engel olarak görüldüğünü aktaran Eren, “Türkiye’de yılda 2 milyon 500 bin tonun üzerinde elma üretiliyor. Bu, pek çok aşamada sağladığı istihdam, katma değer ve ülke ekonomisi açısından vazgeçilmez bir üretim dalıdır. Bu nedenle sektörün mevcut durumunun ve geleceğinin, tüm bu paydaşlarla ele alınması gerekiyor.” diye konuştu.