Hatay'da ''Cemil Meriç Yılı'' Etkinlikleri Düzenlendi

Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliğinde Hatay'da ''Cemil Meriç Yılı'' etkinlikleri düzenlendi.

Antakya Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte Cemil Meriç'in hayatı anlatıldı ve fotoğraf sergisi açıldı.

Etkinliğe Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, AK Parti Hatay milletvekilleri Bayram Türkoğlu ile Adem Yeşildal, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, merhum Cemil Meriç'in kızı Ümit Meriç, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Başoğlu, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek ve Antakya Belediye Başkan Vekili Serdar Güven ile davetliler katıldı.

Program sonunda Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hataylı merhum yazar ve çevirmen Cemil Meriç'in, Türkiye'nin yetiştirdiği, 20. yüzyılın en büyük fikir adamlarından biri olduğunu söyledi.

Cemil Meriç'in bilgi birikiminden başta genç nesiller olmak üzere tüm insanların faydalanmasını arzu ettiklerini belirten Lekesiz, şöyle konuştu:

''2012-2013 eğitim-öğretim yılını, Cemil Meriç Yılı ilan ettik. Cemil Meriç öncelikle bizim hemşehrimiz. Hemşehrimiz olması dolayısıyla bizler için önemli. Bir taraftan da 20. yüzyılda Türkiye'nin yetiştirdiği, gerçekten en büyük fikir adamlarından, düşünce adamlarından bir tanesi. Dolayısıyla, onun birikiminden, onun medeniyet tasavvurundan, onun düşünce dünyasından başta genç nesiller olmak üzere, tüm insanımızın faydalanması ve onu yakından tanımasını, düşünce dünyasına açılmasına, ufuk ötelerine açılmasını arzu ediyoruz. İnsanlığın ilerlemesi yolunda, insanlığın gelişmesi yolunda, pek çok insan tarih boyu hizmet vermişlerdir. Bunların kimisi halka hizmeti, kimisi adalete hizmeti, kimisi ilmi dirayeti kimisi kahramanlığı, kimisi hakka hizmetiyle gerçekten pek çok değişik alanlarda hizmet vermişler ve bu hizmetlerinden dolayı da bu insanlar, öldükten sonra ölümsüzlüğe doğmuşlardır. Cemil Meriç de esasen ölümüyle ölümsüzlüğe doğan insanlardan biri. Fikirleriyle, düşüncesiyle öldükten sonrada bir anlamda hocalığına, öğretmenliğine devam edecek gerçekten büyük düşünürlerden. Bu düşünce dünyasıyla gençlerin, okulların, öğrencilerin ve halkımızın tanışmasını istiyoruz''

Lekesiz, Cemil Meriç ile ilgili önümüzdeki yıllarda, il genelinde seminerlerin, konferansların, sempozyumların ve benzeri pek çok çalışmaların olacağını, bunların kayıtlara geçirilerek kitap haline getirileceğini vurguladı.

Cemil Meriç'in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç ise babasının doğduğu topraklarda, onun bu kadar ciddiyetle anılmasını çok yerinde ve doğru bulduğunu söyledi.

Hatay'da 2012-2013 yılının ''Cemil Meriç Yılı'' ilan edilmesinin, babasının 7'den 77'ye tüm Hataylılar tarafından yeni bir bakış açısıyla tanınmasını sağlayacağını kaydeden Meriç, şöyle devam etti:

''2012-2013 öğretim yılında Cemil Meriç hakkında tüm öğrencilere dağıtılmak üzere 64 sayfalık bir resimli kitabın hazırlanması, Cemil Meriç'in Türkiye'ye kazandırdığı kelime ve kavramlar etrafında, lise öğrencilerine yarışmaların düzenlenmesi öğrenci ve öğretmenler arasında bir Cemil Meriç köprüsü kurulmasında etkili olup, çok anlamlı ve faydalı olacak.''

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder de Cemil Meriç'in toplumları ileri bir düzeye taşıyan, sıra dışı yaklaşımlarıyla o toplumların aydınlanmasına vesile olan insanlardan biri olduğunu söyledi.

Muhabir: Lale Köklü / Salim Taş

Yayıncı: Anıl Bağrık
Kaynak: AA