Türk Yükseköğretiminde Uluslararası Öğrenci Alımı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM), '2011-2012 Yükseköğretim İstatistikleri' kitabı yayınlandı.Kitapta, üniversitelerin yabancı uyruklu öğrenci sayılarına ilişkin bilgiler yer alıyor.

Türk Yükseköğretiminde Uluslararası Öğrenci Alımı
Türkiye 'de 103 devlet üniversitesi bulunuyor ve kitapta verilen sayısal bilgilere göre, 2011-2012 öğretim yılında yabancı uyruklu öğrencisi bulunan üniversite sayısı sadece 77. Buna göre 26 üniversitenin hiç yabancı uyruklu öğrencisi bulunmuyor.

Türkiye 'de 2007 'den sonra kurulan devlet üniversiteleri arasında, Kilis 7 Aralık Üniversitesi ilk sırada yabancı öğrenci kabul eden üniversite olarak göze çarpıyor. Diğer yandan köklü üniversiteler dikkate alındığında 103 devlet üniversitesi arasında 7 Aralık Üniversitesi 37'nci sırada yer alıyor.

2010-2011 öğretim yılında yabancı öğrenci kabulüne başlayan ve toplamda 13 yabancı öğrencisi bulunan 7 Aralık Üniversitesi, 2 yıllık süreçte bu sayıyı yaklaşık 10 kat artırdı. Üniversitede 2012-2013 eğitim-öğretim yılı itibariyle; Ürdün, Malavi, Suriye, Tanzanya, Türkmenistan, Azerbaycan ve Moğolistan gibi dünyanın farklı ülkelerinden gelen toplam 150 öğrenci öğrenim görüyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, 'Bu konuya büyük önem veriyoruz ve üniversitemizi bir çekim merkezi haline getirmek için gerekli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yurt dışından üniversitemize gelen öğrencilerimizin sayılarını arttırmanın yanında onlara destek olmaya, sorunlarına çözümler üretmeye de gayret ediyoruz. Konuyla ilgili olarak Dış İlişkiler Koordinatörlüğümüzü kurduk, yeterli seviyede Türkçesi olmayan öğrencilerimize Türkçe eğitim imkanı sunduk, barınma ihtiyaçlarını karşılamak için yabancı uyruklu öğrenci yurdu oluşturduk. Üniversitemizin, yurt dışından gelen öğrencilere sunacağı fırsatları artırmaya çalışıyoruz ' dedi.

Kaynak: İHA