Rus Lider Putin, Suriye Mesajını Yineledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Beşar Esed rejiminin geleceğinden değil, Suriye'nin geleceğinden endişe ettiğini söyledi.

Moskova'daki Dünya Ticaret Merkezi'nde yıllık basın toplantısını düzenleyen Putin, Suriye krizine yönelik açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın Beşşar Esed rejiminin değil, Suriye geleceğinden endişe ettiğini kaydeden Putin, "Şu anda Suriye'de muhalefet saflarında bulunanları, yönetime geldikten sonra, ülkenin eski idarecilerine karşı mücadele eden bir tavır içinde görmek istemiyoruz" dedi.

Suriye'deki kesimlerin gelecekte nasıl birlikte yaşayacaklarına karar vermeleri gerektiğini ifade eden Putin, "Ancak böyle bir anlaşmaya vardıktan sonra varolan düzen değişebilir" değerlendirmesinde bulundu.

-"Kuzey Kafkasya için zamana ihtiyaç var"-

Putin, Kuzey Kafkasya'daki durumun normale dönmesi için zamana ihtiyaç olduğunu söylerken, Çeçenistan'daki durumun geçmişe göre daha iyi olduğunu ifade etti.

Kuzey Kafkasya bölgesinde saldırıların azalmasına rağmen halen can kayıpları yaşandığını hatırlatan Putin, "Bu korkunç bir durum ve tam bir trajedi" dedi.

Putin bölgede sadece güvenlik önlemlerinin değil, sosyo-ekonomik şartların da düzeltilmesi için çalıştıklarını vurguladı.

Kuzey Kafkasya genelinde yüzde 25'lere varan işsizlik oranına dikkat çeken Putin, özellikle gençler arasında işsizliğin yaygın olduğunu ve bu duruma çözüm bulmaları gerektiğinin altını çizdi.

-"Geleneğimizde başörtüsü yok"-

Rusya'da son dönemde okullarda başörtüsü ve tesettürle ilgili tartışmalara da değinen Putin, "Kültürümüz ve Rusya'daki geleneksel İslam anlayışı başörtüsü gerektirmiyor. Geleneksel İslam'ın temsilcilerine güvenmeliyiz. Onlar fikirlerini korkusuzca savunan, hatta zaman zaman bu yolda ölümü göze alan kişiler" dedi.

Putin ayrıca, insanları tesettürlü giyinmeye zorlamanın hata olduğunu belirtti.

-"Güney Osetya ve Abhazya'ya destek sürecek"-

Putin, 2008'de Rusya-Gürcistan arasında yaşanan savaş sonrasında tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'ya destek vermeye devam edeceklerini belirterek, bu konudaki tavırlarından geri adım atmayacaklarını söyledi.

Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında kurulan Gümrük Birliği'ne Ukrayna'nın da katılması konusunda taraflar arasında görüşme olup olmadığının sorulması üzerine Putin, bu konuda ilk olarak Ukrayna'nın başvuruda bulunması gerektiğini ancak şu ana kadar bir girişim olmadığını açlıkladı.

Muhabir: Halit Gülşen

Yayıncı: Ogün Duru
Kaynak: AA