İtfaiyeden Çatı Yangını Uyarısı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi vatandaşların mağdur olmamaları için yangınlar konusunda bilgilendirme yaptı.

İtfaiyeden Çatı Yangını Uyarısı
Çatı yangınlarını ele alan Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, çatı yangınlarına müdahale etmenin diğer yangınlara oranla daha zor olduğunu vurguladı. Çatı yangınlarının oluşumunda, baca tesisatlarının çatı bölümünde az yalıtılmış veya hiç yalıtılmamış olması, çatıya konulmuş ski eşyalar, çatı kaplama ve yalıtım malzemelerinin tesisi esnasında karşılaşılan yangınlar; eski, yıpranmış ve standartlara uymayan malzeme ile tesis edilmiş enerji hatları ve aydınlatmalar ile çalışan elektrikli cihazlar (klima vs.) etkili oluyor.

Çatı tesisinde kullanılan su yalıtım malzemeler, tesis aşamasında ısıl işlem gerektirdiğinden, yapıştırma ve montaj işlemleri alev kaynakları ile yapılıyor. Yüksek ısı ile yapılan bu işlemlerde yangın olayları ile karşılaşılabiliyor. Bu sebeple, çatılarda montaj işi yapan işçi personelin, yüksek ısı ve alevli çalışma konularında eğitimli, yangın meydana getirebilecek unsurları tespit edip önlem alabilen kişiler olmalı.

Klima üniteleri gibi çatılara konulabilen elektrikli cihazlar yangına adeta davetiye çıkarıyor. Bu cihazların varlığı, yoğunluğu ve montaj sırasında gereken standartlara uyulmaması başlıca yangın sebepleridir. Çatıda bulunabilecek bu tesisatların kaldırılarak farklı, güvenli noktalara taşınması uygun görülüyor .
Kaynak: İHA