Schaeuble Nsu Cinayetleriyle İlgilenme İhtiyacı Duymamış

Almanya Federal Meclisi NSU Araştırma Komisyonu, 47'nci oturumunda Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'yi sorguladı.

2005-2009 yılları arasında Federal İçişleri Bakanı olan Schaeuble'nin, görev döneminde NSU cinayetleriyle ilgilenmemiş olması dikkat çekti. “Güvenlik eyaletlerin yetki alanıdır.” kaidesini benimsediğini vurgulayan Schaeuble, herkesin hata yaptığını, NSU konusundaki başarısızlık herkesin başarısızlığı olduğunu söyledi.

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı Neonazi terör hücresinin cinayetlerini araştıran Federal Meclis Komisyonu, Wolfgang Schaeuble'yi sorguladı. Komisyon üyeleri, Schaeuble'nin 2006 yılında o zamana kadar öldürülen 8'i Türk 9 kişinin cinayetleriyle ilgili soruşturmaları Federal Kriminal Dairesi'nin eyaletlerden devralmasına karşı çıkmasını sordu. Schaeuble ise bu konudaki suçlamaları reddederek, "Güvenlik eyaletlerin yetki alanıdır." kaidesini benimsediğini, soruşturmalarda Bavyera eyaletinin öncülüğünde koordinasyon yapılması kararlaştırdığını söyledi.

CİNAYETLERİ GAZETEDEN ÖĞRENMİŞ

Komisyon üyesi Eva Högl'in, “Kendi çalışmalarınızda hata yaptığınızı düşünüyor musunuz?” sorusuna Schaeuble şöyle cevap verdi: “Herkes hata yapar. Başarısızlık herkesin başarısızlığıydı.” Seri cinayetlerden nasıl haberdar olduğu sorusuna Schaeuble, “Gazetelerde okudum.” cevabını verdi. Schaeuble ayrıca “Ülkenin en üst rütbeli polisi değilim.”, “Eyalet içişleri konferansına misafir olarak katılmıştım.” gibi ifadeler kullandı. İçişleri Bakanı olarak konuyla ilgilenip ilgilenmediği yöndeki soruya ise Schaeuble “Her bir suç olayı hakkında haberdar olmuyordum.” dedi.

Högl ise “Ülke genelindeki bir seri cinayeti söz konusu. Herhangi bir suç olayı değil.” çıkışını yaptı.Komisyonun Yeşiller partili üyesi Wolfgang Wieland ise Schaeuble'nin sorulan sorulara verdiği cevapları şöyle özetledi: “Benim ismim Schaeuble ve ben hiçbir şey yapmadım."Schaeuble, “Aşırı sağcıların cinayet şebekesine dönüşebileceğine inanmamakla yanıldım.” dedi.

"Aşırı dinci teröre" ağırlık verildiğini kabul eden Schaeuble, 2006 yılında Anayasa Koruma Teşkilatı'ndaki aşırı sol ve sağ ile ilgili birimlerin birleştirilmesini giderler açısından kaçınılmaz ve doğru bir karar olduğunu savundu.Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy, oturum öncesi yaptığı açıklamada 1998-2005 yılları arasında Federal İçişleri Bakanı olarak görev yapan Otto Schily'nin de önümüzdeki yılın başında ifadesinin alınacağını söyledi.