Kastamonu Ziraat Odası Başkanı İğdirli Açıklaması

Kastamonu Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nahit İğdirli, çiftçilere verilen yem desteklemeleriyle ilgili ''Çiftçilere verilen yem bitkileri destekleme ödemelerinde, zarar tespitine göre para kesilmesi kaldırıldı'' dedi.

İğdirli, Kastamonu Ziraat Odası düzenlenen toplantıda, hububatlardaki kuraklık nedeniyle çiftçilerin Ziraat Bankası'na olan borçlarının bir yıl faiziyle ertelendiğini hatırlatarak, böyle bir ertelemenin olmaması durumunda çiftçilerin halinin çok perişan olacağını söyledi.

Hayvancılığın tamamen dibe vurduğunu ifade eden İğdirli, ''Yüzde yüz hayvancılık geriye doğru geldi. 7-8 lira eden bir hayvan şimdi 4 lira ediyor. Kastamonu hayvancılık bölgesi. Vatandaş hayvanına güvenerek bir şeyler aldı'' diye konuştu.

İğdirli, hem ziraat odası başkanı hem de çiftçi olduğu için çiftçinin halini çok yakından bildiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Vatandaş ekinini anıza ekemez. Ama anıza buğday eken vatandaşlarımız var. Buradan verim beklenmez. Oraya bunu eken arkadaş onu bile bile ekiyor. Çünkü orayı sürecek mazot parası yok. O da anıza ekince verim alamayacağını biliyor. Ama vatandaşın ekin sürmeye parası yok.''

Borç ertelemek için dilekçe verenlerin yem bitkilerinden yüzde 30-35 para kesileceğiyle ilgili Tarım Bakanlığı'ndan bir genelge geldiğini söyleyen İğdirli, 81 il içerisinde sadece üç ilde böyle bir uygulamanın yapılmasının kendilerini çok şaşırttığını bildirdi.

Çiftçinin yem bitkilerinden destek alabilmesi için 10 dönümün üzerinde arazisinin olması gerektiğini belirten İğdirli, şöyle konuştu:

''2012'de çiftçimiz ürün alamadı. Buğday yok, arpa yok. Samanın fiyatı gittikçe arttı. Vatandaşın gerçekten paraya ihtiyacı var. Çiftçiler bu desteklemelerden alacağı parayı dört gözle bekliyor. Çiftçilere verilen yem bitkileri destekleme ödemelerinde, zarar tespitine göre para kesilmesi kaldırıldı. Bu sene desteklemelerden yüzde 30-40 nispetinde para kesilseydi çiftçilerimiz çok mağdur olacaktı.''

Muhabir: Esra Karamuk

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA