Hacı Bayram-ı Veli, Ankara'da Sempozyumla Anıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ürk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Hacı Bayram-ı Veli Sempozyumu başladı.

Başkent Ankara’nın manevi mimarı Hacı Bayram-ı Veli’nin anılacağı 'Bayramım Şimdi' adı altında gerçekleştirilecek sempozyumun Resim ve Heykel Müzesi’nde düzenlenen açılış toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, eşi Nevin Gökçek, TÜRKKAD Genel Başkan Emine Bağlı ve TÜRKKAD İstanbul Şube Başkanı Cemalnur Sargut ve çok sayıda davetli katıldı.

Hacı Bayram-ı Veli’nin hayatının konu alındığı özel bir slayt gösterisiyle başlayan sempozyumda yer alan Hacı Bayram-ı Veli’nin, “Bayramım imdi, bayramım imdi, bayram ederler yar ile şimdi...” sözleri büyük alkış aldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜRKKAD İstanbul Şube Başkanı Sargut, Hacı Bayram-ı Veli’nin hayatından da örnekler vererek, "Bu sempozyum gerçekten dünyaya Hacı Bayram-ı Veli’yi tanıtma sempozyumudur. Osmanlıların yaşadığı İslam’ı tüm aleme yaşatma sempozyumudur. Allah dostu kimdir, Allah sevgisi nedir, herkese öğretme sempozyumudur.” dedi.

Sargut, Allah sevgisiyle dolu ışığını Ankara’dan tüm dünyaya yayan Hacı Bayram-ı Veli’den kısa anektotları izleyenlere aktardı.

TÜRKKAD Başkanı Emine Bağlı da Hacı Bayram-ı Veli’nin gönüllere huzur dağıtan bir rehber olduğunu kaydederek, “TÜRKKAD olarak İslam büyüklerimizi gönüllerimizde yaşamak, yaşatmak ve tanıtmak maksadıyla İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan Hacı Bayram-ı Veli sempozyumuna maddi manevi her türlü desteği veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih Gökçek’e ve eşi Sevgili Nevin Gökçek’e hassasiyetlerinden ve Hazreti Pir’e vefalarından dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

İzleyiciler, konuşmaların ardından Akşemsettin’in, Hacı Bayram Veli’ye yazdığı “Aşık oldum sana candan, Hacı Bayram Pirim, Sultan” sözleriyle başlayan bir methiyenin ilahisini okuyan Emre Ömürlü’yü de gözyaşlarıyla dinledi.

BAŞKAN GÖKÇEK: HACI BAYRAM BÖLGESİNİN ZİYARETÇİSİ 3 KAT ARTTI

Başkan Gökçek, Hacı Bayram-ı Veli’nin, Ankara’nın manevi mimarı olduğunu kaydederek, “Hacı Bayram Veli Hazretlerinin bulunduğu bölge yıllarca ihmal edilmiş ve bu muhite hor bakılmış. Belediye Başkanı olduğumda ona yakışmayan bir tabloyla karşılaştım. Yüreğimiz yandı, içimiz parçalandı.” dedi.

İlk adım olarak bölgeyi düzenlemeye çalıştığını ancak o dönemdeki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurullarının ellerini kollarını bağladığını kaydeden Başkan Gökçek, “İktidar değişikliği ile birlikte, bizim gibi düşünen arkadaşlarla bir araya gelip proje üreterek ve bölgeyi yeniden eski haline döndürmeyi bize Allah nasip etti. Bu bölgeye gelen giden de üç kat arttı. İnşallah çok daha güzel olacak.” şeklinde konuştu.

2014 yılında Hacı Bayram-ı Veli Cami’nin altındaki dolmuş duraklarının olduğu yerde dev bir kongre salonu ve yanlarında küçük salonların inşa edileceği müjdesini veren Başkan Gökçek, bölgede yapılacak çalışmalara ilişkin şunları söyledi: “İnşallah Hacı Bayram bölgesi, güzel bir kültür merkezi olacak. Ayrıca, Yine Hacı Bayram-ı Veli’nin de arzu ettiğine inandığım İnanç ve Tarih Müzesi’ni Hıdırlıktepe’de yapacağız. Kale, Hacı Bayram ve Hıdırlıktepe orada üçgen şeklinde yer alırlar. Bu inanç ve tarih merkezinde yapılacaklara gelirsek; Birincisi fetvalar bölümü olacak ve burada Osmanlı’nın heybetini gösterecek iki bine yakın fetva sergilenecek. İcatlar bölümünde ise bine yakın İslam aliminin icadını halkla buluşturacağız. Tarih müzesi kısmında ise Osmanlı büyüklerinin silah, kılık, kıyafet ve eşyalarının teşhirinin yapılacağı bir bölüm olacak. Üç boyutlu sinemaların yer alacağı kısımda ise Hacca gidecek olan vatandaşlarımız, burada üç boyutlu olarak hac ziyaretinin nasıl yapılacağını izleyebilecekler. Kur'an mucizelerinin yer alacağı bölümde ise 20. Yüzyıl sonları ve 21. Yüzyıl başlarında ancak bilimin gelişmesiyle anlaşılabilen ayet-i kerimelerin üniversal stüdyolarda işlenmiş özel gösterimlerini izleyebileceğiz.” Konuşmaların ardından Emine Bağlı, Başkan Gökçek'e teşekkür şildi takdim etti. Cemalnur Sargut da Nevin Gökçek'e hediye verdi. Hacı Bayram-ı Veli’nin Ankara’dan tüm dünyaya yayılan ışığının anlatılacağı sempozyum iki gün boyunca Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Kampüsü'nde devam edecek .