Yayın Kariyer Günleri

TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken, ''Bugüne kadar yapmış olduğumuz hatalardan kendimize pay çıkararak sadece medya sektöründe değil her sektörde dünyaya yeni rol modelleri koyabilecek güçte bir ülkeyiz'' dedi.

Akdeniz Üniversitesi Basın-Yayın Topluluğu tarafından düzenlenen ''Basın-Yayın Kariyer Günleri'' kapsamında düzenlenen söyleşiye katılan Böken, İletişim Fakültesi öğrencilerinin gördüğü sayısal dersleri yadırgamaması gerektiğini, bu derslere bir gün kariyerlerinde gerekli olacağını düşünerek girmeleri gerektiğini ifade etti.

İletişim Fakültesi'nde bir dönem gördüğü ''İstatistik'' dersinin kariyerinin başında kendisine başarıyı getirdiğini anlatan Böken, öğrencilerin hayatlarının en verimli dönemini yaşadıklarını belirtti.

İletişim Fakültesi öğrencilerinin bu zamanı çok iyi değerlendirmesi gerektiğini dile getiren Böken, ''Biz birisiyle iş görüşmesi yaptığımızda İletişim Fakültesi diploması çok fazla anlam ifade etmiyor. Ben de iletişimciyim. Duygusal bağım var. Siz gazetecilik motivasyonu ile yetişiyorsunuz. Bu en önemli artı. Öğrencilere 'Seni farklı yapan şey ne-' diye soruyoruz. İşte orada öğrencinin donanımı ortaya çıkıyor'' diye konuştu.

Türkiye'de İletişim Fakültesi'nden mezun olup da İngilizce haber yazabilen kimsenin bulunmadığına dikkati çeken Böken, bu nedenle öğrencilerin kendilerini geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'de iş sorunun bulunmadığını dile getiren Böken, Türkiye'de işe uygun donanımlı eleman sorununun bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin güçlü bir medyasının bulunmadığı anlatan Böken, ''Bu ülkenin medyasının gücü, bu ülkenin insanını etkilemeye yönelik çalışıyor. Ama bu olumlu anlamda değil. Medya insanları mutlu etmemeli. Türkiye'de bu tersine çalışıyor. Türkiye'de ülkesini sevmeyen, halkını sevmeyen, rahatsız tiplerin verebileceği bir şey olmaz. Her şey sevmekten başlıyor. Farklı görüş ve etnik unsurlarıyla önce ülkeyi sevmeliyiz'' dedi.

-Reha Muhtar'ın haber sunma tarzı-

TRT olarak kendilerinin rol modeli bulunmadığını anlatan Böken, şöyle konuştu:

''Bizim rol modelimiz Türkiye'nin kendisinin içerisindeki ruh, inanç ve algıdır. Bu meslek dünyanın dört bir yanında yapılmıyor. Manipülasyonlar yapılıyor. Bugüne kadar yapmış olduğumuz hatalardan kendimize pay çıkararak sadece medya sektöründe değil her sektörde dünyaya yeni rol modelleri koyabilecek güçte bir ülkeyiz. Başarılı olabiliriz, ancak içimizdeki ayrışma yarasını çözmemez lazım. Bizi bitirirse bu bitirir.''

Gazetecilerin ''Evlilik programları en çok izlenen programlar'' şeklindeki yorumu üzerine Böken, şöyle dedi:

''Reha Muhtar 6 yıl Türkiye'nin en çok izlenen haber bültenini yaptı. O bültende gerçekten haber bülteninde olmaması gereken ne varsa hepsi vardı. O haber bülteni insanları 1.5 saat televizyon başında bekletebiliyordu. O, haber bülteni değil, şovdu. Maalesef Türk insanının genetiğini bozdu. Senelerce insanlara müziksiz, düz haber seyrettirmedik. Maalesef o dönemde insanların genetiği bozuldu. Şimdi yavaş yavaş düzeliyor. Evlilik programları da böyle bir şey. İnsanlar talep mi ediyor, yoksa insanlar önlerine konulan şeyi mi izliyor.''

-Hakan Şükür'ün TRT'de futbol yorumculuğu yapması-

Böken, Hakan Şükür'ün TRT'de spor yorumculuğu yapmasıyla ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine, ''Hakan Şükür'e siyasi bir linç yapıldı. Siyasi muhalefet, Hakan Şükür üzerinden somut hale getirildi.

Hakan Şükür'ü linç edilecek zemini hazırlayanların Şükür'ün futbol yorumu yapıp yapmadığıyla ilgilendiğini sanmıyorum. Hakan Şükür'ün temsil ettiği sisteme karşı bir şeyler yapıldı. Bu kötü bir şey, yapılmamalı. Liberal bir ülkede yaşıyoruz. Serbest piyasa ekonomisi hakim. İhtiyaç oluyor biz de istifade edeceğiz diye düşünüyoruz. O da program yapıyor. Milletvekili olarak bu uygun mu- Bu kişisel bir karar. Bununla ilgili düşüncem yok'' diye konuştu.

Muhabir: Süleyman Elçin

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA