Ev Hanımları, Atık Camlardan Hediyelik Eşya Üretiyor

Samsun’un Ondokuzmayıs ilçesinde başlatılan Atık Camları Geri Kazanım Projesi, ev hanımlarına istihdamın kapısını araladı.

Ev Hanımları, Atık Camlardan Hediyelik Eşya Üretiyor
İlçenin Halk Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği Cam İşleme ve Üfleme Kursu’na katılan bayan kursiyerler, aldıkları eğitimi pratikle pekiştirerek toplanan atık camları yeniden işliyor. Yaptıkları el emeği göz nuru süs ve hediyelik eşyaları, satışa sunuyor. Kursu tamamlayan birçok ev hanımı meslek sahibi olurken, aile bütçelerine önemli oranda ekonomik katkı sağlıyor. Ondokuzmayıs Halk Eğitim Merkezi, istihdama yönelik kurslarıyla büyük ilgi görüyor. Kurslara ilçe nüfusunun yüzde 38’i katılıyor. Bugüne kadar 74 branşta gerçekleştirilen 506 kursta 9 bin 500 kişinin eğitim aldığı öğrenildi. Bu kurslardan birisi de ev hanımlarına yönelik Cam İşleme ve Üfleme Kursu. Atık Camları Geri Kazanım Projesi kapsamında açılan kursa 20’nin üzerinde ev hanımı katılıyor. Kursta cam işleme ve üfleme tekniklerinin yanı sıra süs ve hediyelik eşya yapmayı öğrenen kadınlar, bu sayede hem kadınlar meslek sahibi oluyor hem de turistik eşya üretiyor. İlçede toplanan atık camları oksijen kaynağında yeniden işleyen ev hanımları, adeta fabrika işçisi gibi çalışıyor. Titizlikle çalışarak her kesimin ihtiyacına cevap verebilen eserler ortaya çıkaran kadınlar aynı zamanda sipariş de alıyor. Kursta hayvan figürleri, küpeler, takılar ve süs eşyaları üreten ev hanımları, yeteneklerini sergilemenin mutluluğunu yaşıyor. Üretim yaparken stres attıklarını ifade eden kadınlardan bazıları atölye açmayı bazıları da usta öğretici olmayı hedeflediklerini söylüyor. Kursun cam işleme ve üfleme sanatı öğretmeni Ayşenur Öztürk, “En büyük amacımız, geri dönüşümü sağlamak, atık camları değerlendirmek. Aynı zamanda ev hanımlarımızı meslek sahibi de yapıyoruz. Kursumuzda atık camları geri dönüştürüyoruz. Burada hayal ettikleri ve tasarladıkları figürleri yapıp aile ekonomilerine destek oluyorlar. Kurslarımız ayrıca terapi gibi. Ev hanımlarımız buraya geldiği zaman stres atıyor.” dedi.

Ondokuzmayıs Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Yiğit ise kursiyerlerin önemli miktarda sipariş aldıklarını kaydetti.

Çalışmanın 4.5 ay daha süreceği bilgisini veren Yiğit, “Atık camları bu şekilde değerlendirerek geri kazanabilmemizin tek yolu buydu. Biz de böyle bir kurs açarak ev hanımlarımızı meslek sahibi yapmak, ekonomilerine katkı sağlamak ve atık camları değerlendirmek istedik. Bu çerçevede de kursu açtık. Başarılı da olduğumuzu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı .