‘Tmmob Yeni Yasayla Etkisizleştirilmeye Çalışılıyor’

TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Edirne Şubesi yazılı bir açıklama yaparak halkın çıkarlarını korudukları ve mesleki alanla ilgili konularda muhalefet ettikleri için AKP iktidarının kendilerinden rahatsız olduğunu ve bu nedenle yeni bir TMMOB yasası hazırlığı içine girdiğini belirtti.

‘Tmmob Yeni Yasayla Etkisizleştirilmeye Çalışılıyor’
TMMOB Edirne Şube Başkanı Nihat Çolak imzalı gönderilen “Ranta, talana karşı doğayı, yeşili, toprağımızı, suyumuzu savunmanın karşılığı; TMMOB’siz TMMOB yasası” başlıklı yazıda, AKP’nin olağan yollar ve seçimlerle ele geçiremediği TMMOB’yi kuruluş yasasıyla etkisizleştirmeye ve denetim altına almaya çalıştığını vurguladı. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: ‘İKTİDAR VE RANT ÇEVRELERİ TMMOB’Yİ ETKİSİZ KILMAYI HEDEFLİYOR’ “Halkımızın çıkarlarını korumak, bilimsel uygulamaların hayata geçmesini sağlamak amacıyla; nükleer santraller, 2B yasası, özelleştirmeler, imar rantı merkezli TOKİ terörü planlama süreçleri gibi meslek alanlarımızla ilişkili tüm konularda elde edilen kazanımlar AKP iktidarı ve rant çevrelerini rahatsız etmiştir. Siyasi iktidar, olağan yollar ve seçimlerle ele geçiremediği TMMOB’yi şimdi kuruluş yasamızla oynayarak etkisizleştirmeye ve denetim altına almaya çalışmaktadır.

Edirne’de de ranta ve talana hizmet edeceğini gördüğümüz iki konuda imar plan değişikliklerini yargıya taşımış, hukuka aykırılığı mahkemece tespit edilerek yürütmesi durdurulmuştur. Ancak Israrla yeşil alan ve parkların; amacı dışında imara uygun olmayan, yani kaçak yapılarla ticarileştirilmesi, ranta dönüştürülmesi çabaları belediye ve AKP politikaları çerçevesinde devam etmektedir. Ne yazık ki Edirne’de olduğu gibi tüm ülkede TMMOB’den rahatsız olan AKP iktidarı ve rant çevreleri çareyi TMMOB’yi etkisiz ve yetkisiz kılmak için yeni TMMOB yasası hazırlığı içine girmişlerdir.” TMMOB’nin direneceğini ve varlık mücadelesini sürdüreceğinin altını çizen Nihat Çolak, “TMMOB tarihi, bu ve benzeri türde baskı ve yıldırma politikalarına karşı verilen mücadelelerle doludur. TMMOB bu yasaya karşı üyeleri ile birlikte direnecektir ve teslim olmayacaktır. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının sesi kısılırsa, bu ülkenin sesi kısılır. Ormanlarımızı kıyılarımızı, madenlerimizi, mera alanlarımızı ve kentlerimizi vahşi kapitalizme teslim etmeyeceğiz. Geleceğimize sahip çıkacağız” dedi.

WEB SİTESİ ÜZERİNDEN İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI TMMOB kuruluş yasası olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği yasasının değişiklik yapılarak TMMOB’yi etkisizleştirme çabalarına karşı TMMOB olarak web sayfası üzerinden imza kampanyası başlatıldığını da ifade eden Çolak, kampanyaya katılmak isteyenlerin https://www.tmmob.org.tr/ adresinden imza kampanyasına katılabileceğini sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA