Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Suriye'deki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınanların sayısının 137 bin 756 olduğunu belirterek, ''Uluslararası alanda da Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılarla ilgili yürütüğü organize ve kapsamlı çalışma büyük bir takdir görüyor'' dedi.

Suriye konulu koordinasyon toplantısı, Atalay başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da yapıldı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Fuat Oktay, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile Dışişleri, Sağlık, Milli Eğitim bakanlıkları ve diğer ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Atalay, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere yönelik ilgili kurum temsilcileriyle iki haftada bir toplantı düzenlediklerini hatırlattı.

''Şu anda Suriye'deki süren iç mücadeleden kaçarak Türkiye'ye sığınan 137 bin 756 kişi var'' diyen Atalay, bunların Suriye'ye komşu şehirlerde çadır kentlerde, konteyner kentlerde yaşadıklarını söyledi.

Suriye'den gelenlerin barınma ve beslenmenin yanı sıra sağlık, eğitim ihtiyaçlarının Türkiye tarafından en iyi şekilde karşılanmaya çalışıldığını vurgulayan Atalay, şunları söyledi:

''İlgili tüm bakanlıkların, kurumlarımızın temsilcileriyle iki haftada bir benim koordinasyonumda toplanıyoruz, gelişmeleri değerlendiriyoruz. Hem sınır boyları geçiş oluyor mu, ne kadar oluyor, geçiş ihtimali, bundan sonrası için değerlendirmeler, tahminler hem de içerde yaşayan Suriye vatandaşlarının, sığınmacıların sorunları varsa yeni ihtiyaçları. Yeni kamp ihtiyacı, nerelerde yeni kamplar kurulabilir ve mümkün olabildiğince bunların buradaki yaşama şartlarını her gün biraz daha iyileştirme yönünde çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca uluslararası yardımlarla ilgili değerlendirmelerde burada bulunuyoruz. Bütün boyutlarıyla bu konunun iyi yürütülmesi yönünde azami çaba sarf ediyoruz. Türkiye'nin bu konuda büyük bir hassasiyeti var. Uluslararası alanda da Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılarla ilgili yürüttüğü bu çok organize ve çok gerçekten kapsamlı çalışma büyük bir takdir görüyor. Örneği görülmemiş bir şey, bu kadar büyük bir nüfus ve adeta hiçbir sorun yok. Bütün kamplarımızda, konteyner kentlerimizde iyi bir yapı, organizasyon kuruldu, iyi bir iş bölümü var kurumlarla aramızda. Olabilecek gelişmeleri de önceden öngörmeye çalışıyoruz ve ona göre de tedbirler alıyoruz.''

Açıklamanın ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Muhabir: Sarp Özer

Yayıncı: Ertuğrul Cingil
Kaynak: AA