Kırklareli'nin Pınarhisar İlçesine Bağlı Poyralı Köyünde 150 Yıl Önce El Dokuma Tezgahlarında Başlanan Dokuma Kültürünü Yaşatmak İçin Uğraş Veriliyor

Özgür Tiran - Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesine bağlı Poyralı köyünde, 150 yıl önce el dokuma tezgahlarında başlanan dokuma kültürünün yaşatılması için uğraş veriliyor.

Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Poyralı köyü kadınlarının evlerindeki el dokuma tezgahlarıyla dokudukları seccade, kilim, çanta gibi ürünlerle geçmişin izini geleceğe taşıdıklarını söyledi.

Poyralı köyünde 1,5 buçuk asır önce başlayan dokuma kültürünün yaşatılması için açtıkları kurslarla katkı sağladıklarını ifade eden Macit, ''Şu anda köyde 10 el dokuma tezgahında dokumacılık devam ediyor. Gelişmiş teknolojiye rağmen, el dokuma tezgahlarında el emeği ve göz nuru ürünü eserler ortaya çıkıyor. Bu kültürel aktarım açısından bizim için çok önemli. Bu noktada destek vermek için zaman zaman Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla kurslar açıyoruz, daha çok kişi öğrensin, daha uzun yıllar bu kültür yaşatılsın diye'' şeklinde konuştu.

Macit, Poyralı köy kadınlarının bir kültür köprüsü olmalarının dışında, yaptıkları ürünleri satarak da aile bütçelerine katkı sağladıklarını kaydetti.

-''Yeni nesil pek hevesli değil''

Poyralı köyünde el tezgahlarında 46 yıldır dokumacılık yapan Resmiye Üner , kayınvalidesinden kalan el dokuma tezgahında genç yaşlarda başladığı dokumacılığı sürdürdüğünü söyledi.

Gençlerin dokumacılığı öğrenirken çabuk sıkılmasından şikayet eden Üner, ''Yeni nesil pek hevesli değil, çabuk sıkılıyorlar ama ben seve seve öğrenmiştim dokumacılığı, mutluluk içinde de dokuma yapıyorum. Ölene kadar da tezgahımın başındayım'' dedi.

Bir başka dokuma tezgahında emek veren Gülay Karakulak ise el emeği göz nuru dokuma ürünlerini satarak aile bütçelerine de katkı sağladıklarını belirtti.

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA