Manavgat'a Göç Eden Ailelere Danışmanlık Hizmeti Veriliyor

Antalya Manavgat Kaymakamlığı, ilçeye çalışmak için göç eden ailelerin uyum sorunu yaşamamaları için danışmanlık hizmeti vermeye başladı.

Manavgat'a Göç Eden Ailelere Danışmanlık Hizmeti Veriliyor
Kaymakamlık tarafından başlatılan çalışma ile turizm şehri Manavgat'a intibak sorunu yaşayan ailelerin boşanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. İlçede görülen boşanma davalarının önemli bir bölümünü göçle gelen aileler oluşturuyor. 180 bin yatak kapasiteli Manavgat'a turizm sektöründe çalışmak için Konya, Aksaray, Niğde, İçel, Adana, Kahramanmaraş, Nevşehir ve Burdur'dan yıllık ortalama 150 aile göç ediyor. Bazı aileler göçle birlikte turizm şehrine intibak sağlamada sıkıntı çekiyor. İntibakta uyum sağlamada zorlanan ailelerin bir kısmı geldikleri şehri geri dönerken, bazıları da yaşadıkları kültür çatışmasından boşanmaya gidiyor.
Manavgat Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü verilerine göre 2011 yılında 600 ailenin boşandığı bildirildi.

Boşananların yüzde 60'ının göçle gelen aileler olduğu ifade edildi.
Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, göçle gelen sıkıntıların önüne geçmek 2012 yılının ilk 10 ayında bin 750 aileye aile ailenin kutsallığı ve korunmasına yönelik bilgilendirme ve danışmanlık hizmetinde bulunduklarını söyledi.

Proje kapsamında öğretmen, doktor, kolluk kuvvetleri, din görevlileri ve psikologların yardım talep eden aileleri ziyaret ettiklerini belirten Bulgurlu, aile sıkıntıları olan 52 aileye psikolog destekli yardımda bulunduklarını kaydetti.

İşsizliğe bağlı maddi sıkıntı içinde olan yardıma muhtaç ailelere Manavgat Turizm Altyapı Birliği(MATAB)'ın Sarılar beldesinde kurduğu Birlik Bahçesi'nden yardımda bulunduğunu aktaran Bulgurlu, bilgi ve meslek becerilerine göre iş bulmada ve işe yerleştirmede yardımcı olduklarını söyledi.

Bulgurlu, göçle gelen ve çalıştığı ortama alışamama bağlı boşanmaların önüne geçmek içinde Evlilik Okulu Projesi(EVOP) ile Aile Bilgilendirme ve Danışmanlığı Projesi(ABDAP)'ni uygulamaya koyduklarını kaydetti.

Bulgurlu, göçle gelen aile parçalanmalarının önüne geçmek için yaptıkları çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:"Hayata geçirdiğimiz projelerle göçle gelen aile parçalanmalarının önüne geçmek istedik. Amacımın ailelerin parçalanmadan önce tedbir almak. Turizm sektöründe çalışma ve yaşadığı şehre uyum sağlamadaki engelleri ortadan kaldırdık. Boşanmaya bağlı aile dağıldıktan sonra konunun yargıya intikal etmeden önce tedbir aldık. Billur avize kırıldıktan sonra önlem almak bir işe yaramaz. “
Bulgurlu, bu kapsamda ev ziyaretleriyle geçmiş yıllara göre ilçede Manavgat Emniyet Müdürlüğü'nün bu yılki ilk 10 aylık verilerine göre kişilere karşı işlenen suçlarda suç işleme oranının yüzde 13 düştüğünü kaydetti.

GÖÇLE GELEN UYUM SIKINTISI BOŞANMAYI TETİKLİYOR
Evlilik Okulu Projesi(EVOP) ve Aile Bilgilendirme ve Danışmanlığı Projesi(ABDAB) Aile Danışması psikolog Arif Özutku, ilçede geçen yıl 600 ailenin boşandığını bildirdi. Bölgede turizm sektörünün canlı olmasını nedeniyle başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere yıllık ortalama 120 ile 150 ailenin Manavgat'a göç ettiğini belirten Özutku, göçle birlikte ailelerin en fazla yaşadıkları sıkıntının uyum sağlamada zorluk çekmeleri olduğunu kaydetti.

Bölgeye göç de en önemli etkenin turizm sektörünün canlı olması olduğunun altını çizen Özutku, göç sonrası göç ettikleri yere uyum sağlayamadan geri dönenlerin oranının ise yüzde 35 olduğunu söyledi.

Özutku, "Göçle gelen boşanmaların önemli çoğunluğunu şehre uyum sağlayamama oluşturuyor.Kültür çatışması yaşayan eşler belirli bir süre birbirlerini anlamadıklarından dert yanıyor. Eşler arasında yaşanan kültür çatışması belirli süre sonra aile içinde huzursuzluklara neden oluyor.” diye konuştu.

Özutku, bunun dışında aileleri Konya, Niğde, Aksaray ve Kayseri'de olan kendisi Manavgat'ta yaşayan kişilere de moral ve motivasyon desteği verdiklerini kaydetti.

Turizm sektöründe çalışan ve ailelerinden uzak yaşayan kişilere de danışmanlık desteği verdiklerini aktaran Özutku, bu kapsamda 17 sektör çalışanının sorununu yerinde dinleyerek çözüme kavuşturduklarını ifade etti.

.
Özutku, turizm sektöründe çalışanların yüzde 60'nın göçle gelen ailelerin, yüzde 40'ını ise yöre insanının oluşturduğunu sözlerine ekledi.
Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği Derneği (MASTOB) Başkanı Cengiz Haydar Barut, 20 Kasım itibariyle bölge destinasyonunda bulunan otellerin yüzde 60'nın kapanacağını ve 30 bin sektör çalışanının işsiz kalacağını kaydetti.

Barut, bununda sektör çalışanlarını olumsuz etkileyeceğini ifade etti.