'Kar Lastiği Zorunluluğu Şehirler Arası Çalışan Büyük Araçları Kapsıyor'

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kar lastiği uygulamasının ilk etapta şehirler arası çalışan yolcu ve yük taşımaya yönelik büyük araçları kapsadığını söyledi.

Bakan Yıldırım, ileriki yıllarda diğer araçlara da bu uygulamanın yansıtılacağını bildirdi.Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çankırı’da Ilgaz Dağı Tüneli Temel Atma Töreni'ne katıldı.

Yıldırım, törenden sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Kış lastikleri ile ilgili yeni yönetmeliğin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldırım, şunları söyledi: “Kış mevsimine girdik. Dünden bugüne 10 derece birden sıcaklık azaldı. Dolayısıyla kışın yollarda vatandaşlarımızın mağdur olmaması, sürücülerin tedbirli olmaları esas. Her ne kadar Karayollarımız 7 gün 24 saat karla mücadele çalışmaları gerçekleştirecek olsalar dahi tedbirsiz yola çıkan, özellikle ağır vasıtalardan dolayı yollar kolayca kapanabiliyor ve bu mücadele oldukça zor bir şekilde yapılabiliyor. Bunun için bu yıldan itibaren 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında kış şartlarına uygun kar lastiği mecburiyeti getirdik. Bu süreler kış şartlarına göre değiştirilebilir. Öne alınabilir, sona ertelenebilir.” LASTİK TAKMAMADA ISRARCI OLUNURSA CEZA YAZILACAKBuna yönelik bir esnekliğin mevcut olduğunu belirten Yıldırım, uygulamanın ilk etapta şehirler arası çalışan yolcu ve yük taşımaya yönelik büyük araçları kapsadığını ifade etti.

İleriki yıllarda diğer araçlara bu uygulamanın yansıtılacağını bildirdi. Denetimlerde amacın ceza yazmak değil, vatandaşların tedbirli olup olmadıklarını tespit etmek olduğunu anlatan Yıldırım, “Hem onları sıkıntı yaşamasının önüne geçirmek hem de taşıdıkları yolcunun mağdur olmamasını sağlamak. Bunun için tedbiri olmayan araçlara yola devam izni verilmeyecek. Ama bu konuda ısrarlı olursa ceza da verilecek. Ceza miktarı 500 TL’dir.” diye konuştu.

ATATÜRK HAVALİMANI HİZMETE DEVAM EDECEKYıldırım, Atatürk Havalimanı'nın kapatılacağı yönündeki iddialar hakkında şunları söyledi: “Biz duyumlara göre iş yapmayız, biz ne yapacağımızı biliyoruz. Yeni bir havalimanı yapacağız. Çok büyük kapasiteli havalimanı yapıldıktan sonra, Atatürk Havalimanı da daha küçük ölçekli olarak hizmete devam edecek.”SİBER TEHDİDE KARŞI YÜZDE YÜZ ÖNLEM ALAN BİR ÜLKE YOKSiber güvenlikle ilgili raporun yayınlandığının hatırlatması üzerine Bakan Yıldırım, “Siber saldırılara karşı yüzde yüz tedbir alan hiçbir ülke yok. Bu yeni bir tehdit. Bu yeni tehdide karşı da yeni önlemleri her ülke kendi imkanlarıyla almaya çalışıyor. Bir de bunun uluslar arası boyutu var. Birlikte çalışmak da gerekiyor. Biz, zaman zaman siber güvenlik tatbikatları yaparak kurumlarımızın alt yapılarının dayanıklılığını ölçmeye çalışıyoruz.” dedi.

Yıldırım, siber saldırılara karşı ilgili tüm kurum ve bakanlıkların birlikte çalışacağını, her türlü tedbirlerin alınacağını ifade etti.

Çalışmaların başlatıldığını ifade eden Yıldırım, aralık ayı içerisinde Türkiye’nin ulusal siber güvenlik strateji belgesinin yayınlanacağını, buna göre de diğer önlemlerin alınmaya devam edeceğini söyledi.

Yıldırım, “Dayanıklılık durumu, zayıf olan kurumlar var. Orta derecede dayanıklı olan kurumlar var. İyi olanlar var. Bunlarla ilgili gerekli uyarılar zaten kurumlara yapılmış durumda. Tedbirleri almaları konusunda gerekli çalışmaları başlattılar.” şeklinde konuştu.