Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''7. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu''nda, ''Tarihi yazanlara buradan bir mesaj göndereceğiz. Biz savaş istemiyoruz, biz kan gözyaşı istemiyoruz. Biz bölgede ve dünyada huzur ve barış istiyoruz. İpekyolu'nun stratejik öneminde sevgi yolu olması kardeşlik ve barış yolu olmasının devamını istiyoruz'' dedi.

Bakan Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Zeugma Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen forumun açılışında ''Sevgi yolu olan İpekyolu''nun bütün savaşlara rağmen hiçbir zaman ayrıştıran olmadığını, her zaman birleştiren ve bütünleştiren olduğunu söyledi.

Evliya Çelebi'nin ''dünyanın göz bebeği'' dediği, kendilerinin de ''gözbebeği, medeniyet, kültür, gazi ve inanç şehrinden'', İpekyolu'ndaki bütün ülkelere, ''Rusya'ya, Kore'ye, İran'a, Suriye'ye'' ve şehirlere Gaziantep adına sevgi ve saygılarını ilettiğini ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

''Bu şehir, şehirlerden bir şehir değil. Bu şehir, tarihiyle, medeniyetiyle güçlü bir şehir olmuştur. Hedefleriyle de güçle bir şehir olmaya devam edecektir. İpekyolu nedir- İpekyolu ticaret yolu olarak bilinmesine rağmen bu onun bir başlangıcıdır. İpekyolu'nun yolculuğunda kadın vardır, çocuk vardır. İpek bekleyen gelinlik kız vardır, tüccar vardır, beklenen vardır. Binbir Gece Masalları'nın içerisinde çok önemli bir yeri vardır. Hikayelerde, şarkılarda, şiirlerde kendi kültüründe önemli bir geçmişi vardır.''

Şahin, İpekyolu'nun stratejik önemine de değinerek, ticaret için bir araya gelen insanların, şehirlerinin ve ülkelerinin kültürlerini, inançlarını ve gücünü bir araya getirdiğini vurguladı.

Ticaret için bir araya gelen insanların, bir kültür, kimlik oluşturduğunu dile getiren Şahin, ''O yüzden 'Gazi şehir', çok şanslı şehirdir. Kültürlerin birleşimiyle, Zeugması, Yesemek'i Karkamış'ı, Rumkalesi'yle yükselen bir değer olarak karşımızdadır'' diye konuştu.

-''Dünyada herkese yer var''

Bakan Şahin, yolun ''medeniyet'' demek olduğunu ifade ederek, ''İnsanları birleştiren yol, gönülleri birleştirmiştir'' düşüncelerini aktardı.

''İşte bugün bir arada olmamız, gönül gözüyle birbirimize bakmamız İpekyolu'nun stratejik önemini yeniden görmemize vesile olmuştur. Artık tarihi yazanlar sevginin, barışın, hoşgörünün, empatinin tarihini yükselen bir değer haline getirmek için buradalar'' diyen Şahin, dünya barışının da bu unsurlardan geçtiğine dikkati çekti.

Bakan Şahin, ''insanların gönlünde insanlığa yer açmasının'' önemini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Her bir kişi kendi gönlünde insanlığa yer açarsa, farklılığın zenginlik olduğunu, hoşgörüyle, empatiyle birbirimize yaklaştığımız zaman niye savaşıyoruz, neyi paylaşamıyoruz- Dünyada herkese yer var. Gönül darlığına yer yok. İşte o yüzden bu forumun sonunda 'inadına sevgi, inadına barış, inadına kardeşlik' diyeceğiz.

Ayrıca küreselleşmeden şikayet ediyoruz, tek tip olmaktan şikayet ediyoruz. Küreselleşmeyle beraber yerelleşmeyi güçlü bir değer olarak önümüze koyacağız. Ve tarihi yazanlara buradan bir mesaj göndereceğiz; Biz savaş istemiyoruz, biz kan gözyaşı istemiyoruz. Biz bölgede ve dünyada huzur ve barış istiyoruz. İpekyolu'nun stratejik öneminde sevgi yolu olması kardeşlik ve barış yolu olmasının devamını istiyoruz.''

Bakan Şahin, günümüzde bilgi ve teknoloji çağının bütün imkanlarından istifade edildiğini, kültürel değerlere de önem vermek gerektiğini belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Bize ait değerleri, kendi mutfağımızı, kendi geleneğimizi, kendi göreneğimizi, kendi yaşam şeklimizi, bize ait değerleri, yükselen değer olarak tutmamız gerekiyor. Bunun için belediye başkanlarına, yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Artık yeni dünya düzeninde kalkınma yerelde başlıyor. Büyüme, planlama, insan mutluluğu yerel kalkınmadan başlıyor. Oradaki o başa, lidere çok iş düşüyor. Liderin anlayışıyla, ufkuyla, vicdanıyla her şey değişebiliyor. Bize ait değerleri güçlü tutacağız. Bir olacağız, var olacağız, yaşayacağız, yaşatacağız, çocuklarımıza öğreteceğiz.''

''7. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu'' 11 Kasım'a kadar devam edecek.

Muhabir: Adem Yılmaz / Sevil Çelik

Yayıncı: İsmail Fidan
Kaynak: AA