Tepebağ Mahallesinde 1882 Yılında Bir Binanın İnşaatında Bulunarak Patates Çuvalı İçinde Yasa Dışı Yollardan Yurt Dışına Götürülen ve New York Metropolitan Müzesi'ne Hediye Edildiği Öne Sürülen ''mısırlı

Ali Güreli - Adana'nın en eski yerleşim yerlerinden olan Tepebağ mahallesinde 1882 yılında bir binanın inşaatında bulunarak yasa dışı yollardan yurt dışına patates çuvalı içinde götürülen ve New York Metropolitan Müzesi'ne hediye edildiği öne sürülen Mısırlı Hemşire Satsneferu Heykeli'nin Türkiye'ye getirilmesi için girişimde bulunulacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin Altın Koza etkinlikleri kapsamında düzenlediği ''13 Kare Sanat Festivali'' koordinatörü Dr. Haluk Uygur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana ve çevresinin kaleler, camiler, köprüler, hanlar, kervansaraylar, Anavarza ve Kastabala Antik Kentleri gibi birçok tarihi zenginlikleri barındırdığını söyledi.

Günümüzde kent merkezinde kalan Tepebağ mahallesinin bulunduğu bölgenin tarihi geçmişinin çok eskilere dayandığını bildiren Uygur, elde edilen bilgilere göre, ''Tepebağ Höyüğü'' olarak anılan bu alanın, ilk çağlardan kalma olduğunu ifade etti.

Uygur, Osmanlı dönemine ait tarihi ahşap binaların yer aldığı Tepebağ mahallesinde uzun yıllar ortaokul olarak kullanılan binanın olduğu alanda 1882 yılındaki inşaat çalışmasında bulunan 30 santimetre uzunluğundaki granit heykelin, yurt dışına götürüldüğünün tespit edildiğini anlattı.

''Mısırlı Hemşire Satsneferu Heykeli''nin günümüzde New York Metropolitan Müzesi'nde sergilendiğini belirten Uygur, şöyle konuştu:

''Heykelin New York Metropolitan Müzesi'ne getiriliş öyküsü, yine müzenin 1921 yılında aylık yayımlanan dergisinde anlatılmış. Heykel, müzede 'Güney Anadolu işi' olarak sergileniyor. 1882 yılında Amerikalı misyonerler tarafından yaptırılan binanın inşaatında bazı mezarlara rastlanıyor. Daha sonra kazı yeri genişletiliyor ve söz konusu heykel bulunuyor. Bu heykel patates çuvalı içinde yasa dışı yollarla yurt dışına götürülüyor. Bir Mısır bilimcisine inceletilen heykelin, ön kısmındaki yazıya göre, Mısırlı hasta bakıcıya ait 4 bin yıllık bir heykel olduğu ortaya çıkıyor. Heykel daha sonra ABD'li misyoner tarafından New York Metropolitan Müzesi'ne hediye ediliyor. Müzenin aylık dergisinde de heykelin geliş öyküsü o dönemde devletler hukuku ile ilgili yasal bir düzenleme olmadığı için korkusuzca yazılmış. Şimdi biz bu heykeli, devletler hukukuna göre Türkiye'den yasal yollarla çıkarılmadığı için ülkemize ve kentimize geri getirtmek için çaba göstereceğiz. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay da bu konuda çok hassas. Bakan Günay, bunun gibi birçok eserin Türkiye'ye iade edilmesini sağladı. Heykel, bizim için önemli. Tepebağ'dan 4 bin yıllık heykel çıkıyorsa bu alanın altının düşünülmesi gerekir. Heykelin Adana'ya bu açıdan gelmesi de önemli.''

-İmza kampanyası-

Uygur, heykelin getirilmesi amacıyla Adana Büyükşehir Belediyesi'nin Altın Koza etkinlikleri kapsamında düzenlediği ''13 Kare Sanat Festivali''nde imza kampanyası yapacaklarını söyledi.

Festivalin 4 Aralık'ta başlayacağını bildiren Uygur, ''Festival, 'Adana'yı seviyorum' ve 'Mısırlı Hemşire Satsneferu Heykeli'ni Geri İstiyoruz' teması içeriyor. Festivalin son günü toplanacak imzalar, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'a gönderilecek'' dedi.

Yayıncı: İsa Sansar
Kaynak: AA