Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Şener Açıklaması

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, ''Dünyada bir günde yaklaşık 7 binden fazla kişinin HIV ile enfekte olduğu tahmin edilmekte'' dedi.

Şener, 1 Aralık Dünya Aids Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, AIDS'in ilk defa 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Haiti'den gelen göçmenlerde tanımlandığını anımsattı.

Dünyada yaklaşık 34 milyon kişinin HIV taşıyıcısı olduğu, bir günde yaklaşık 7 binden fazla kişinin HIV ile enfekte olduğunun tahmin edildiğini bildiren Şener, uluslararası sağlık kuruluşlarının 1988 yılından itibaren AIDS konusunda toplum farkındalığını artırmak üzere, 1 Aralık gününü Dünya AIDS Günü olarak belirlediğini hatırlattı.

AIDS'in bulaşıcı bir virüs hastalığı olduğunu belirten Şener, HIV enfeksiyonunun girdiği vücudun mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok ettiğini belirtti.

Enfeksiyonun sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı herkesi tehdit edebilen bir hastalık olarak nitelendirildiğini ifade eden Şener, kullanılan ilaç tedavisiyle HIV/AIDS hastalığından ölümlerin azaldığını, yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir kronik hastalığa dönüştüğünü kaydetti.

Kan, meni gibi virüsün daha yoğun olduğu vücut sıvılarının virüsün iletiminde büyük yeri olduğunu belirten Şener, tükürük, ter, gözyaşı ve idrar gibi vücut sıvılarında virüs bulunmadığını vurguladı. HIV enfeksiyonunun, korunmasız cinsel ilişki, kan ve kan ürünleri ve anneden gebeliği süresince, doğum sırasında vücut sıvıları ve emzirme sırasında sütle bebeğe bulaşma yolları bulunduğunu anlatan Şener, HIV'in dokunma, tokalaşma, sarılma, aynı yerde oturma, aynı havayı soluma, aynı havuzu, banyoyu, tuvaleti, saunayı, duşu paylaşmayla, giysilerin ortak kullanılmasıyla tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak paylaşılmasıyla, telefon kulaklığı, kapı tokmağıyla ya da sivrisinek, böcek ve arı sokmasıyla bulaşmadığını bildirdi.

HIV enfeksiyonunun önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Şener, ''Diğer hastalıklarda olduğu gibi korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. En sık görülen bulaşma yolu cinsel temasla olduğu için uygun korunma yöntemleri büyük önem taşımaktadır. Kan ve kan ürünleri ile olan bulaşmaya karşı korunma için ise ülkemizde kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir'' dedi.

Muhabir: Tuba Karahan

Yayıncı: Önder Felek
Kaynak: AA