Ab İlişkileri

Avrupa Birliği'nin yeni yılda dönem başkanlığını devralacak İrlanda'nın AB Daimi Temsilcisi Rory Montgomery, "Türkiye'yle müzakerelerde yeni bir ivme görmeyi çok istiyoruz" dedi.

Montgomery, Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi'nde dönem başkanlığı önceliklerini anlatı.

"Türkiye'yle müzakerelerde yeni bir ivme görmeyi çok istiyoruz" diyen Montgomery, İrlanda'nın tek başına bu hedefi gerçekleştiremeyeceğini fakat iki tarafın da hayati çıkarlarını ilgilendiren bu sürecin ilerletilmesinde diğer üye ülkelerin de olumlu tutum takınacağı konusunda umutlu olduklarını söyledi.

Montgomery, Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin dönem başkanlığını boykot etmesinin "talihsiz ve üzüntü verici" olduğunu fakat bu durumun kendi dönem başkanlıklarını etkilemeyeceğini belirtti.

İrlanda'nın AB Daimi Temsilcisi Montgomery, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin üyelik sürecini ilerletmeyi iple çekiyoruz. AB'nin haftalar içinde alacağı genişleme kararlarında Türkiye'yle ilgili olumlu ifadelerin olmasını umuyoruz. Fasıllarla ilgili neler olabileceğini bekleyip görmek lazım. Fasılların açılabilmesi için üye ülkelerin oybirliği gerekiyor. Bu mutabakat bir süredir sağlanamıyordu. Farklı ülkeler farklı fasılları engelliyordu. Bu engellerin aşılıp aşılamayacağını görmek için biraz beklemek lazım ama bazı teşvik edici sinyaller var" ifadesini kullandı.

Montgomery, "Buna ilaveten Türk hükümetiyle güçlü diyaloğu sürdürmeyi çok istiyoruz. Geri kabul anlaşmasına paralel olarak vize serbestisi diyaloğunu başlatmayı bekliyoruz" dedi.

Muhabir: Feyzullah Yarımbaş

Yayıncı: Ogün Duru
Kaynak: AA