Cumhuriyet Savcısı Buyruk, Esas Hakkındaki Görüşünde, 6 Sanığın ''taksirle Öldürme'' Suçundan 15'er Yıla Kadar Hapsini İstedi

Ankara'nın Çankaya ilçesi Birlik Mahallesi'nde, 1 Ocak 2009'da, 7 üniversite öğrencisinin öldüğü doğalgaz faciasıyla ilgili davada, esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Muhittin Buyruk, 6 sanığın ''taksirle öldürme'' suçundan 15'er yıla kadar hapsini istedi.

Eski EGO Genel Müdürü İhsan Fincan ve eski BAŞKENTGAZ Genel Müdürü Veysel Karani Demir'in de aralarında bulunduğu 6 sanığın beraatını talep eden Buyruk, mağduriyeti nedeniyle sanık Okşan Rabia Attila'ya ceza verilmemesini istedi.

Ankara 3. Ağır ceza Mahkemesi'nde, 13 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına, tutuksuz sanıklar ile ölen gençlerin yakınları ve taraf avukatları katıldı.

Sanıklar Okşan Rabia Attila, Cemal Özdemir, Emre Kaan Karadağlı, Mustafa Erdal Us ve Levent Kuz'un avukatları, müvekkillerinin ''kusurlu'' gösterildiği son bilirkişi raporuna karşı çıkarak, yeni bilirkişi raporu aldırılmasını ve adli emanette bulunan kombiyi bacaya bağlayan borunun nasıl delindiğinin tespit edilmesini talep ettiler.

Davacı avukatlarından Ali Topaloğlu da ilk defa karbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı Türkiye'de bir ceza davasının görüldüğünü belirterek, ''Çocuklarımızın ölümüne neden olan sistem yargılanmalı. 2009'dan bu yana ölümlü karbonmonoksit zehirlenmeleriyle karşılaşmıyoruz. Çünkü o günden sonra tedbirler alınmıştır'' dedi.

Son bilirkişi raporunu kabul etmediklerini ifade eden Topaloğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nce 12 Aralık 2011'de mahkemeye sunulan rapor doğrultusunda karar verilmesini istedi.

Apartmanda aynı gün bir başka dairede karbonmonoksit zehirlenmesi meydana geldiğini, olay yerine gelen doğalgaz ekiplerinin, diğer daireleri uyarmadan gittiğini ileri süren Topaloğlu, sorumluların cezalandırılmasını, iddianamede yer almayan kişilerle ilgili ise suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Hayatını kaybeden gençlerden Turan Özgür Attila'nın babası Fehmi Murat Attila, facianın meydana geldiği binanın baca tesisatının yanlış yapıldığını savunarak, olayda, bunu yapanların da onay verenlerin de sorumlu olduğunu iddia etti.

Diğer hayatını kaybedenlerin yakınları da sorumluların cezalandırılmasını talep etti.

Cumhuriyet savcısı Muhittin Buyruk, ''yeni bilirkişi raporunun istenmesi ve kaçağın olduğu borunun incelenmesi'' taleplerinin reddini istedi.

Mahkeme başkanı, ''yeni bilirkişi raporunun ve kaçağın olduğu borunun incelenmesi taleplerinin dosyaya bir katkı sağlamayacağı'' gerekçesiyle reddine karar verdi ve duruşmaya devam etti.

-Esas hakkındaki görüş-

Duruşmada, Savcı Buyruk esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

Olayın meydana geldiği evdeki yanmış gazın bacaya gönderilmesini sağlayan boruda ve baca tesisatında hatalar bulunduğu ileri sürülen görüşte, yanmış gazın gece boyunca evin içine sızmasıyla 7 gencin karbonmonoksit zehirlenmesinden öldüğü kaydedildi.

Görüşte, bilirkişi raporları doğrultusunda, ev sahibi Cemal Özdemir'in, binanın müteahhidi Emre Kaan Karadağlı'nın, binanın doğalgaz projesini çizen firma yetkilisi Yusuf Koç'un, kombinin bakımını yapan teknik servis yetkilileri Mustafa Erdal Us ve Mehmet Levent Kuz ile Doğalgaz tesisatını yapan firmanın sahibi Ferit Vanlı ve dairenin kiracısı Okşan Rabia Attila'nın olayda ''kusurlu bulunduğunun'' anlaşıldığı ifade edildi.

Bazı bilirkişi raporlarında EGO ve BAŞKENT Doğalgaz yetkililerinin, yönetmelik çıkarmadıkları ve yönetmeliklere yeni kurallar eklemedikleri gerekçesiyle ''tali kusurlu'' olarak gösterildiği anımsatılan görüşte, duruma ilişkin bir yönetmeliğin bulunduğu, bununla ilgili bir kusur yüklemenin hukuki olmayacağı kaydedildi.

-6 sanığa beraat talebi-

Apartmanın doğalgaz tesisatını denetleyen EGO görevlisi Veysel Çil ile olay günü başka bir dairede yaşanan karbonmonoksit zehirlenmesine müdahale ettikten sonra diğer daireleri uyarmayan BAŞKENT Doğalgaz görevlisi Ali Vural hakkında suç duyurusunda bulunulması istenen görüşte, sanıklar Cemal Özdemir, Emre Kaan Karadağlı, Ferit Vanlı, Mustafa Erdal Us, Mehmet Levent Kuz ile Yusuf Koç'un ''taksirle öldürme'' suçundan 15'er yıla kadar hapisleri talep edildi.

Okşan Rabia Attila'ya mağduriyeti nedeniyle ceza verilmemesi istenen görüşte, eski EGO Genel Müdürü İhsan Fincan ve eski Başkentgaz Genel Müdürü Veysel Karani Demir'in de aralarında bulunduğu diğer 6 sanığın beraatı talep edildi.

Sanık ve avukatlarına, esas hakkındaki savunmalarını yapmaları için süre veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

Muhabir: Mehmet Tosun
Kaynak: AA