Ünlüyurt: Bizler aynı tarlanın mahsulüyüz

Hacı Bektaş Kültür Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ''Uluslararası Hacıbektaş Aşure Günü'' etkinlikleri gerçekleştirildi.

Hacıbektaş ilçesindeki Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, İran Kültür Bakan Yardımcısı Karim Najafi, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, Garnizon Komutanı Albay Dursun Ertuğrul, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Hacıbektaş Kaymakamı Bedrettin Özmen, Hacıbektaş Belediye Başkanı Alirıza Selmanpakoğlu, Alevi Bektaşi Federasyonu temsilcileri, İran, Irak, Azerbaycan ve Arnavutluk'tan gelen davetliler ile vatandaşlar katıldı.

Hacı Bektaş Kültür Derneği Başkanı Nazif Ünlüyurt, burada yaptığı konuşmada, Aleviliğin ve Bektaşiliğin İslam'ın fark yaratan bir güzelliği, kendisine has bir yaşam biçimi ve hoş görüye dayalı derin bir kültürü, temiz ahlakı, gönül güzelliği ile İslam'ın ışıldayan yüzü olduğunu söyledi.

Böylesi köklü bir kültürün inanç boyutuyla ilgili olarak ulu orta söz etmekten, bu inanca saygısızlık yapacakları kuşkusuyla hep uzak durduklarını belirten Ünlüyurt, şöyle devam etti:

''Bildiklerimizi söyledik, bilmediğimiz konular da ise susmasını bildik. 10 yıl değil, 50 yıl değil, 100 yıl değil 100'lerce yıl görmezden gelinmiş, ötekileşmiş, yok sayılmış, görmezden gelinmiş, horlanıp ezilmiş, kültürel mirasımız yakılıp yıkılmış, gizlenip saklanmış böylesi bir inanç ile söz edebilme böylesine ucuz ve kolay olmamalı diye düşünüyoruz. Bugün de aynı düşünüyoruz. O ateşte pişmeden, o çileyi çekmeden, kayıp olan o yılların araştırmasını yapıp belgelerini bulmadan, edilen sözler ne ölçüde gerçek ve inandırıcı olabilir ki-''

-''Bizler aynı tarlanın mahsulüyüz''-

Son günlerde ''Aleviliğin ayrı bir din'' olduğu görüşünün dillendirildiğini, kendilerinin bunu kabul etmediklerini kaydeden Ünlüyurt, '' görüşü kulaklara fısıldanılıyor şu günlerde. Şaşırıyorsunuz. Sorası geliyor insanın; Neyi söylüyor, neyi tartışıyoruz Allah aşkına- Hazreti Ali'yi mi, Kerbelayı mı , Hazreti Hasan ve Hüseyin'in, Hacıbektaş-ı Veli'nin Müslümanlığını mı yoksa her fırsatta Allah, Muhammet, Ali adını dilinden düşürmeyen kendi insanımızı mı- 'Peygamberimiz aynı, kitabımız aynı aramızdaki fark bir soğanın zarı kadar' diyen inanç önderlerimiz neyi tartışıyoruz'' diye konuştu.

Ünlüyurt, ''İslam coğrafyasında hala Kerbelalar'ın yaşandığını ifade ederek, ''Bizler aynı tarlanın mahsulü, aynı ağacın meyvesi ve aynı sazın telleriyiz. Kim ne söylerse söylesin, kim ne yaparsa yapsın, kim ne düşünürse düşünsün, bizim en değerli hazinemiz, en büyük zenginliklerimiz, farklılıklarımız olsa bile, özde bir ve beraber olmamızdır'' dedi.

Konuşmaların ardından TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Rıza Yıldırım, ''Alevilik ve Bektaşilik'' konulu konferans verdi. Programda sanatçılar konser verdi ve semah gösterisi yapıldı.

Buradaki etkinliğin ardından Vali Abdurrahman Savaş ve beraberindekiler, Hacıbektaş-ı Veli Külliyesi önünde vatandaşlara aşure ikram etti.
Kaynak: AA