Osmancık’ın 50 Yıllık Altyapı Sorununa Neşter

Çorum’un Osmancık ilçesinin 50 yıllık ihtiyacını karşılayacak 21 milyon TL yatırımla gerçekleştirilen alt yapı projesi için temel atma töreni düzenlendi.

Osmancık’ın 50 Yıllık Altyapı Sorununa Neşter
Temel atma törenine Çorum Valisi Sabri Başköy, TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili Salim Uslu, Çorum Milletvekilleri Murat Yıldırım ve Cahit Bağcı, Osmancık Kaymakamı İbrahim Küçük, Osmancık Jandarma Komutanı İrfan Kıymaz, Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Dodurga Belediye Başkanı Bekir Kılıç, Ak Parti Çorum İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan, Ak Parti Osmancık İlçe Bakanı Oğuzhan Kaya, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende bir konuşma yapan Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı yapılan yatırımın ilçenin gelecek 50 yıldaki kanalizasyon ve su ihtiyacını karşılayacağını söyledi.

35 yıl önce ilkel imkanlarla yapılan kanalizasyon şebekesinin ilçe için tarihi bir sorun haline geldiğini belirten Başkan Yazıcı, 21 milyon TL yatırım yaparak tarihi bir sorunu çözdüklerini ifade etti.

Alt yapı projesi ile birlikte çevre kirliliği sorunlarının da çözüleceğini vurgulayan Başkan Yazıcı; “Biz gelecek seçimler için değil, gelecek nesiller için yola çıktık. Bütün çalışmalarımızı da bunun için gerçekleştiriyoruz. Bizim yaptığımız iş önce mali disiplini sağlamak oldu. Alt yapı projesi hazırlanırken diğer yatırımlarımızı da aksatmadık. Yıllardır yoldan mahrum kalmış, tozla çamurla mücadele eden çevre mahallerimize uzak yakın demeden 70 kilometrelik yola imza attık. Hemen hemen yol problemimiz kalmadı, çalışmalarımız da devam ediyor. Biz büyük alt yapı projesini beklerken 35 kilometre kanalizasyonu da gerçekleştirdik. İlçemizin çoğu bölgesini fosseptikten kurtardık. Ve bir karşılaştırma yaptık; daha önce 30 yılda 40 - 50 kilometre, yılda 1.5 kilometrelik kanalizasyon yapılmış, biz 3.5 yılda 35 kilometre, yılda 8 kilometre kanalizasyon yaptık. Biz bu dönemde borcu azalttık, hizmeti artırdık. Karşılaştırmalı olarak şunu açıkça ifade edebilirim; 3.5 yılda üç dönemlik hizmet yaptık. Tamamlayacağımız bu hizmetle 5 yılda 5 dönemlik hizmeti gerçekleştiriyoruz. Bu projemizin en önemli ayağı arıtma tesisi olacak. Çünkü arıtma tesisi gerçekleştiğinde Kızılırmak’a ve şehir kanalına bir damla kanalizasyon atığı gitmeyecek. Daha sonra 28 kilometre kanalizasyon ve 20 kilometre su hatlarının değişimi gerçekleştirilecek.” dedi.

AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu da, Türkiye’nin artık gelinen noktada yok sayılacak veya hesap dışı bırakılabilecek bir ülke olmadığını söyledi.

Türkiye’de istikrarın hakim olduğu, kalkın ve gelişmenin başladığı, ülke itibarı ve saygınlığının arttığında içerideki ve dışarıdaki şer odaklarının rahatsız olduğuna vurgu yapan Uslu, “Bu tarih boyunca hep böyle oldu. Birileri Türkiye’yi tökezletmeye, yolundan alıkoymaya çalıştı. Türkiye gelinen noktada yok sayılacak, hesap dışı bırakılabilecek bir ülke değildir. Başbakanımıza her yerde özgü ve saygı vardır. Herkes Türkiye’nin büyümesinden, saygın ülke olmasından gurur duymaktadır. İçeride huzuru bozmak isteyenler, terörü kullanarak başkalarına taşeronluk yapanlar var. Bu millet ayağa kalktığında paçasından tutanları her zaman tepelemeyi başarmıştır” diye konuştu.

Osmancık ilçesine ilçede toplanan vergi gelirlerinden çok daha fazlası yatırım yapıldığını belirten Uslu, devletin artık aldığından çok fazlasını verir hale geldiğini söyledi.

Geçmiş yıllarda halkın vergisinin devlete para satan bankaların faizlerine harcandığının altını çizen Uslu, tarihi bir kentin tarihi bir sorununa çözüm getirildiğini, geriye doğru 50 yıllık bir sorunun, ileriye doğru 50 yıllık bir çözüme kavuştuğunu belirtti.

Geçmişte toplanan vergilerin daha fazlasını faiz giderleri olarak verildiğini kaydeden Uslu, “Bankaların patronları kısa vadede yüksek faizle devlete borç para satıyorlardı, devletimiz de vatandaştan topladığı vergileri hizmete vermek yerine çarkı döndürmek için tutup devlete borç para satanlara veriyordu. Şimdi o muslukları kestiniz, devlete borç para satanlara yüksek faizler ödemekten vazgeçtiniz, elinizde kalan parayla, halkın verdiği vergiden daha fazlasını halka hizmet olarak geri çeviriyorsunuz. İşte bizim farkımız, anlayışımız bu” ifadelerini kullandı.

İlçeye yapılan hizmetlerin bunlarla sınırlı kalmayacağının altını çizen Uslu, 100 yıllık sorun çözülürken her şeyin toz pembe olmasının beklenemeyeceğini belirterek, çamurlu ve tozlu günlerin ilçe halkı beklediğini bu yüzdende sabırlı olmalarını istedi.

Küçük hesaplarla Kasaba siyaseti yapmadıklarını kaydeden Uslu, “Osmancık diğer yatırımlarla modern bir kent yaşamının imkanlarına kavuşacak. O yapılmalıdır, bu yapılmalıdır diyoruz. Oysaki dünle uğraşıyoruz. 38 yıl önce yapılmış kanalizasyon tesisatını yeniliyoruz. Dünün arızalarını, eksikliklerini, eskimişlerini, köhneliklerini bugün düzeltiyoruz. Daha yarınları planlamaya doğru düzgün gözümü açıp fırsat bulamadık. Dünkü hatalar, eksiklikler, yanlışlarla uğraşıyoruz. Oysa bizim yarını planlıyor konuşuyor olmamız lazım. 38 yılı telafi ediyoruz önümüzdeki 50 yılı planlıyoruz. İşimiz kolay değil. Allah bu devlete zeval vermesin” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Çorum Valisi Sabri Başköy, alt yapı ihalesini alan firma yetkilerini kürsüye çağırarak işin ihaledeki bitiş süresi ile ilgili bilgi aldı. Firma yetkililerinden 700 gün olan iş bitim süresinden önce alt yapıyı tamlamalarını isteyen Vali Başköy, çalışmaların bir yılda tamamlanması için söz aldı. Vali Başköy vatandaştan da alt yapı için bir yıl sabretmelerini istedi.

AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım da, Osmancık’a doğalgaz getirme çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Doğalgaz çalışmalarının takipçisi olduklarını belirten Yıldırım, “Geçmiş dönemde belediyecilik anlayışı minare yapalım, çukur kazmayalım şeklindeydi. Hizmet anlayışı süslemek, göz boyamaktı. Millet ne çekerse çeksin, kanalizasyon sıkıntısı var, su sıkıntısı var; yani bir çok konular erteleniyordu. Ancak şimdi bizim anlayışımız değişti. Biz millete hizmet etmek için varız. Gece demeden, gündüz demeden, seçim öncesi veya sonrası hesap etmeden, seçim düşünmeden millete hizmet etmek için çalışıyoruz. Belediyemiz bu anlayışla 21 Milyon TL değerindeki bir yatırımı yaparak halkın hizmetine sunuyor” diye konuştu.

AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı ise, belediyelerin alt yapı gibi önemli ve büyük maliyetli yatırımlarının her zaman halk tarafından takdir göreceğini dile getirdi. Uzun yıllardır Osmancık ilçesinin kanalizasyon sorunları ve su kesintileri ile mücadele ettiğini ifade eden Bağcı, “21 Milyon TL’lik bir yatırımı başlatmak için buradayız. Osmancık’ın yapılan bu işe uzun yıllar teşekkür edeceğine, hayırla yad edeceğine inanıyorum” dedi.

Daha sonra temel atma törenine geçildi. Protokol üyeleri tarafından kurdele kesildikten sonra ilk kanalizasyon borusu yer altına indirildi .
Kaynak: İHA