Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Kayseri'de Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Çıkarttığımız yerli kömürden yine yerli kömür kullanılan termik santral yapılıyor olması halinde onu da teşvik kapsamına alacağız'' dedi.

Yıldız, Kayseri OSB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'nde düzenlenen 6. OSB Enerji Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de sürdürülebilir enerji politikalarıyla beraber sanayicilerin rekabet gücünü artıracak, onların da uzun dönemli kontratlarla satışlarını gerçekleştirebilecekleri bir yapıyı oluşturmak için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'nin, elektrik üretim ve dağıtımında Avrupa'nın en büyük 3 şebekesinden birine sahip olduğunu, doğuda üretilen elektriğin çoğunluğunun batıda tüketildiğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

''Tükettiğiniz yerde üretebiliyorsanız, ürettiğiniz yerde tüketebiliyorsanız bunun çok büyük artısı var. Bunun her ikisinin de ayrı ayrı gerçekleştiği bölgeler, yerler var. O yüzden ciddi büyüklüğe ulaşmış organize sanayilerimizin yapacağı bir iş var. Kendi üretim tesislerini kurmak. Artık bugün sistem iletim bedeli çok yüksek değil. Edirne'de üretip, Kars'ta da kullanabilirsiniz. Doğuda üretip, batıda kullanabilirsiniz. Bu sizin gerçek maliyetlerinizi çok fazla etkilemeyecektir. Ama bu bizim, Türkiye'deki toplam enerji ahengini çok fazla etkileyecek bir konudur. Avrupa'da da böyle yapılıyor. Bugün, genel çerçevesi çizilmiş büyük resme baktığımızda, Türkiye'deki doğalgaz fiyatları sizin ihracat yaptığınız, rekabet ettiğiniz ve pazar payını genişletmeye çalıştığınız AB üyesi ülkeler arasında 2. sıradadır.''

AB üyesi 27 ülke arasında doğalgaz maliyeti en düşük olan 2 ülkeden birinin Türkiye olduğunu kaydeden Yıldız, Türkiye'de elektrik fiyatlarının da AB ortalamasının altında olduğunu vurguladı.

-''Rusya Federasyonu ile sorun yok''-

Organize sanayilerin, BOTAŞ'tan ve özel şirketlerden toplamı 54 milyar metreküp doğalgaz talebinde bulunduklarını ifade eden Yıldız, Türkiye'de geçen yıl 44 milyar metreküp civarında özel ve kamu şirketleriyle beraber tüketimin olduğunu anımsattı.

''Acaba Suriye ile sizin siyasi sıkıntılarınız bize yansır mı, enerji sektörüne yansır mı-'' şeklinde kamuoyunda dile getirilen endişeye rağmen Rusya Federasyonu ile inadına anlaşmaların devam ettiğini belirten Yıldız, şu bilgileri verdi:

''Yani bu kontratlar, bizim Rusya Federasyonu ile hiçbir problem yaşamaksızın sanki izole edilmiş tarzda devam ediyor. Zamanlaması tartışılır ama bu kontratlar yapıldı. 30 Kasım'a kadar da 300 bin metreküpün üzerinde müracaat eden bütün organize sanayileri kontratlarını bir şekilde özel sektörden, tercih etmeleri halinde BOTAŞ'tan yapacaklar. Bununla alakalı herhangi bir sıkıntı görmüyoruz. Ancak asgari alım miktarını tutturamayanlar, kusura bakmayın kamu da bu hesabı yapıyor, özel sektör de yapacak. Bakacaksın, 'ne kadar alırım, 100 metreküp'. Ona göre hesabını yapacaksın. Eğer 70 metreküp alırsanız, Türkiye'nin 'al ya da öde' ile alakalı mükellefiyetleri nasıl yurt dışına var, bunu aynen ciro ediyor kamu, özel sektör de hesabını yapacak ve o da o tarzda mükellefiyetlerini yerine getirecek.''

-Nükleer güç santralleri-

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir'in, nükleer güç santrallerine ortak olma talebinde bulunduğunu anımsatan Yıldız, şöyle konuştu:

''Nükleer güç santrallerine ortak olmayla alakalı talebi hemen Rusya Federasyonu tarafıyla görüşeceğim. Yalnız bunun, Van'da konuştuğumuz gibi '6 milyar metreküpü özelleştirin, biz alacağız' dediğiniz halde almadığınıza benzememesi lazım. OSBÜK, 6 milyar metreküp talebinden vazgeçmemiş olsaydı, açıkça söylüyorum, burası kardeş ortamı, şu anda 6 milyar metreküpün kontratına büyük bir ihtimalle sizler sahip olmuş olacaktınız. Ama bu ticaret. Kar etmek de var, zarar etmek de var. Nükleer güç santrallerini finansman maliyetleri, yatırım maliyetleri, sözleşme çerçevesi içerisinde talep ediyorsanız, biz yerli ortak olarak OSBÜK'ü gösteririz ve Rusya Federasyonu ile görüşmelere başlarız. Bu önemli bir nokta.''

-Yerli kömürle elektrik üretecek termik santral kurulmasına teşvik-

Yerli kömürden elektrik üretilmesi halinde, çıkarılan kömür için bölge teşvikleri uygulandığını hatırlatan Yıldız, ''Bunu en son Ekonomi Bakanlığımız teşvik kapsamı içerisine almıştı. Şimdi bir şey daha ekliyoruz. O çıkarttığımız yerli kömürden yine yerli kömür kullanılan termik santral yapılıyor olması halinde onu da teşvik kapsamına alacağız. Yerli kömürle alakalı Tufanbeyli'de ihaleye çıktık, Soma'da çıktık, sıradakiler var. Her iki ayda bir ihale ediyoruz. OSBÜK'ü huzurlarınızda bu ihaleye davet ediyorum. Orada verilecek tekliflerin mutlaka makul bir oranda kalacağına inanıyorum. Aynen elektrik ve doğalgazdaki teklifleri çok iyi değerlendirdikleri gibi'' dedi.

-Taş yününden yalıtım malzemesi-

Türkiye'deki kömürün yüzde 80'inin düşük kalorili olduğunu, gelişmiş teknoloji kullanılarak her bir kalorimetrenin dahi değerlendirilebileceğini ifade eden Yıldız, Kayseri'de taş yününden yalıtım malzemesi üretilmesini örnek gösterdi.

Enerji verimliliği ve tasarrufuyla ilgili her konuya destek verdiklerini belirten Yıldız, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

''Enerji verimliliği ve tasarrufuyla alakalı, yalıtımlarla alakalı reklam filmi de olsa oynayacağız. Kayseri'de taş yünü imalatı var. Yani 400 kilokalorilik taş da değerlendiriliyor. Elinizde yeter ki materyal olsun. Ben burada bu taş yününün reklamını yapıyorum, izolasyonda kullanılmasıyla, enerji verimliliğiyle alakalı yatırımcımızın yanında olacağımızı söylüyorum. 2020 yılına kadar en mütevazı rakamlarla yıllık 15 milyar lira tasarruf edeceğimiz bir yapı kurduk. Bu enerji zirvesinin en önemli getirisi bence, işletmelerde yapılacak tasarruflar olacak.''

Muhabir: Mustafa Yıldız / İsmail İçer

Yayıncı: Hamdi Ateş
Kaynak: AA