Çukurova’da Sofralık Zeytin Üretilmeli

Över Tarım İşletme Sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Öztanrıöver, iklimi ve sulama imkanları ile öne çıkan Çukurova’da kaliteli sofralık zeytin üretimi yapılması gerektiği belirterek, bu sektöre yatırım yapan iş adamlarının, söz konusu yatırımlarının karşılığını çok kısa sürede alacağını söyledi.

Çukurova Bölgesi’nde kaliteli sofralık zeytin üretimine önem verilmesi gerektiğini kaydeden Öztanrıöver, bölgedeki zeytin bahçelerinin, yatırım ve üretim maliyetlerinin diğer bölgelere göre çok daha fazla olduğunu anlattı. Gerek iklim şartları, gerekse de sulama imkanları ile bölgenin, kaliteli sofralık zeytin üretimi konusunda kendisini öne çıkarttığını vurgulayan Öztanrıöver, bu durumun aynı zamanda da üreticinin elini güçlendirdiğini dile getirdi. Öztanrıöver, “Sulama imkanı olan zeytinlikler de mutlaka sofralık zeytin üretilmesi hedeflenmeli. Yetiştirilen ürünün bir kısmı yağlık olabilir, ancak bu oran yüzde 25 üzerine çıkarsa yapılan harcamaların ve emeklerin karşılığı alınmakta güçlük yaşanır” dedi.

Ayrıca sulanan zeytin bahçelerinde yağ verimi ve kalitesinin sulanmayan zeytin bahçelerine göre daha düşük olduğunu dile getiren Öztanrıöver, açıklamasını da şöyle sürdürdü: “Çukurova’da sulanan bahçelerde 7-8 kilo zeytin danesinden bir kilo yağ alınırken, sulanmayan bahçelerde 4-5 kilo zeytin danesinden bir kilo yağ alınabiliyor. Çukurova'da dikilen zeytin çeşitlerinin yüzde 90'ı sofralık çeşitlerdir. Ancak bu çeşitlerden kaliteli yağ elde edip para kazanmaya çalışılıyor. Bu düşünce ve hedef yanlıştır. Üzücü olan bu hedefe yönelen veya yöneltilen üreticilerin sektörden uzaklaşması hatta yetişen fidanlarını sökmeleridir.” "ACİLEN SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMELERİ KURULMALI" Üretilen sofralık zeytinlerin büyük bir kısmının, diğer bölgelere satılıp, buralarda işlendiğini kaydeden Murat Öztanrıöver, bölgemizde acilen sofralık zeytin işletmeleri kurulması ve bu bölgede üretilen ürünlerin de yine bölgede işlenmesi çağrısında bulundu. Bu sektöre yatırım yapan iş adamlarının, söz konusu yatırımlarının karşılığını çok kısa sürede alacağını savunan Öztanrıöver, "Bölgemizde sofralık zeytin sektörü kısa süre içerisinde büyüyecek ve yetiştirilen ürünler bölgemizde işlenmeye başlanınca üretilen ürünlerin pazarlanmasında sıkıntı yaşanmayacak yeni bahçeler kurulacak ve sektörde istihdam artacak" diye konuştu.

Çukurova Bölgesi'nde güçlü bir gelişim gösteren zeytin fidanlarının 3 yaşından verime geçtiğini kaydeden Öztanrıöver, “Düzenli ve bilinçli bir bitki besleme ile 3 yaşındaki fidanlarımızdan 20 kilo ürün alabiliyoruz, fidanlarımızdan 7 yaşlarından sonra 40-50 kilo ürün hedefliyoruz. Yetiştirilen bu ürünlerin sofralık olabilecek irilikte olmasını da sağlıyoruz. İri daneli zeytin yetiştirebilmek için düzenli ve bilinçli bir bitki besleme yapılmalı, gerekirse ürün seyreltmesi yapılmalı” ifadesini kullandı. "İRİ DANELİ ZEYTİNLER 2-4 TL’YE SATILIYOR" Tanrıöver, “Gerekli görülürse bazı meyve dalları budama ile alınmalı ve ağacın gereğinden fazla ürün tutarak meyvelerin küçük kalması önlenmeli. Hasat içerisinde olduğumuz bu dönemde iri daneli zeytinler, 2 TL ile 4 lira arasında satılırken yağlık olacak büyüklükteki zeytin danelerinin kilogram fiyatı 0.9 TL ye satılıyor” dedi.

Öztanrıöver, hasadı yapılan ürünlerin ihtiyacı kadarının satabilmek ve geçici olarak daralmış piyasada düşük fiyatlara ürün satmak zorunda kalmamak için her üreticinin ortalama ürün miktarına göre salamura havuzları yapması gerektiğine de dikkat çekti. Öztanrıöver, “Sofralık zeytin üretimi yapan bütün bölgelerde bu sistem kullanılmaktadır. Salamura havuzlarında zeytin danesinin uzun süre muhafaza edilebileceği gibi tatlandırdıktan sonrada piyasaya sunma imkanı da yakalanacaktır. Ayrıca ham olarak satacağınız ürünleri salamura havuzlarında tatlandırarak daha yüksek fiyatlara satma imkanı da yaratabilirsiniz. Kademeli olarak siyahlaşıp olgunlaşan ürünleri toplayıp, salamura havuzlarında biriktirerek toplu olarak satma imkanı da yakalanmış olur” diye konuştu.

Kaynak: İHA