'Mahkemenin Beraatten Vazgeçmesi Hukuk Tarihinde Yok'

Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili davada mahkemenin beraat kararından vazgeçmesine avukatlardan tepki geldi.

Türk hukuk tarihinde böyle bir karar bulunmadığını savunan avukatlar, nihai karardan ara kararla vazgeçilmiş olduğunu söyledi.

Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili davaya bugün devam edildi. Duruşmada mahkeme, daha önce Yargıtay’ın ceza verilmesi yönündeki bozmasına direnerek verdikleri beraat kararından vazgeçtiklerini açıklamıştı. Mahkemenin bu kararına karşı görüşleri sorulan sanık Pınar Selek’in avukatları kararın yok hükmünde olduğunu savundu. Avukat Bahri Belen, “Pınar Selek hakkında mahkemenizce üyeleri değişse bile verilen bir karar vardı. Mısır Çarşısı patlaması için hüküm kurulmuştur. Mahkemeniz beraat kararında direnmiştir. Artık bu dosya sizden çıkmıştır. Siz artık yerel mahkeme olarak Pınar Selek ile ilgili hiçbir karar veremezsiniz. Bu ara kararınız yok hükmündedir.” dedi.

Bu kararın Türkiye hukuk tarihinde bir ilk olduğunu ifade eden Avukat Ayhan Erdoğan, “Verilen nihai karardan ara kararla vazgeçiliyor. Siz kendi kararınızı temyiz etmiş oluyorsunuz. Bunu Yargıtay yapar.” diye konuştu.

Pınar Selek’in avukatlığını yapan babası Alp Selek de, “Türk adliyelerinde ilk defa böyle bir durum yaşanıyor. Direnme kararı verdikten sonra dosya sizden çıkmış oldu. Şimdi ‘bu kararımdan vazgeçtim’ diyorsunuz. Bana bununla ilgili tek bir örnek gösterebilir misiniz? Bir insanın hayatıyla oynuyorsunuz. Bütün dosyanın tamamını incelediniz mi? Çuvallarca dosya var. Sizler yeni üyelersiniz. Bu vicdan meselesidir. Bütün dosyayı incelemediğinize eminim. Dosyayı okumadınız. İnceleseniz böyle bir karar vermezdiniz.” ifadelerini kullandı. Avukatların sözlerini tamamlamasının ardından mahkeme, duruşmaya ara verdi. Selek’in avukatlarının “direnmeden vazgeçme” kararının geri alınmasını talebini reddeden mahkeme duruşmayı 13 Aralık’a erteledi.