Albayrak Grubu Üst Yönetici Bolat Açıklaması

Albayrak Grubu Üst Yönetici Ömer Bolat, 6 farklı sektörde 20'den fazla şirketle hizmet veren Albayrak Grubu'nun, Türk Motor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin halka arzı ile önemli bir ivme yakalayacağını belirtti.

Albayrak Grubu iştiraklerinden olan TÜMOSAN'ın halka arzına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Bolat, TÜMOSAN'ın Albayrak Grubu içindeki en önemli şirketlerden biri olduğuna dikkat çekerek, şirketi daha da büyütmek için her zaman destek olacaklarını vurguladı.

Bolat, kurumsallaşma amacıyla TÜMOSAN dışındaki diğer Albayrak Grup şirketleri için de halka arz düşüncesinde olduklarını dile getirerek, ''TÜMOSAN'a olan güvenimizi yeni teşvik ve uygulamalarla gösteriyoruz. 6 farklı sektörde 20'den fazla şirketle hizmet veren Albayrak Grubu, TÜMOSAN'ın halka arzı ile önemli bir ivme yakalayacak'' diye konuştu.

-Yıllık 75 bin dizel motor, 45 bin de traktör üretim kapasitesi-

TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün de, Türkiye'nin yıllık traktör üretim kapasitesinin 100 bin olduğuna dikkati çekerek, tarımdaki potansiyelden dolayı faaliyet gösterdikleri sektörün her zaman gelecek vaat eden bir alan olduğuna işaret etti.

Öğün, TÜMOSAN'ın, motor ve traktör üretiminde Türkiye'nin tek çatı altında en büyük kapasitesine sahip olduğunu, pazar payının da 2008'de yüzde 7 düzeyinden 2011'de yüzde 15 seviyesine gelerek sektörde 2. sırada olduğunu vurguladı.

Ayrıca tank motoru üretimi için teklif veren 3 firmadan biri olduklarını aktaran Öğün, 2011 yılında öz kaynaklarını yüzde 192, satışlarını yüzde 127 artıran TÜMOSAN'ın 2011 yılı cirosunun 411 milyon lira olduğuna dikkati çekti.

Öğün, şunları kaydetti:

''Halka arzdan elde edilecek geliri pazar payının artırılması ve peşin alımlarla yüksek iskontolu madde malzeme tedarikinde kullanacağız. Halka arzla birlikte zaten profesyonel bir yönetim anlayışıyla çalışan şirketimiz kurumsallaşma anlamında çıtayı daha da yükseltmiş olacak. 2011 İSO 500 listesinde 185. sırada olan şirketimiz, Konya'da mülkiyeti kendisine ait 1,6 milyon metrekare üzerinde ve 82 bin metrekare kapalı alanda dizel motor ve traktör üretimi yapıyor.

Dizel motor üretim kapasitemiz yıllık 75 bin adet ve traktör üretim kapasitemiz de yıllık 45 bin adet. Tamamı yerli motor üreten Türk firması olarak halka açılmanın heyecanını yaşıyoruz.''

-Piyasa için yeni teşvik ve uygulamalar-

Deniz Yatırım Murahhas Üyesi Cafer Bakırhan ise, yatırımcılar için Türkiye'de ilk defa uygulanacak teşviklere vurgu yaparak, ''TÜMOSAN halka arzında ayrıntılarına halka arz izahnamesinde yer verilecek, Günlük Alım Emri Taahhüdü, Bonus Hisse ve 2013 Yılı Mali Performans Taahhüdü gibi Türkiye'de ilk defa uygulanacak teşvikler olacak'' dedi.

Bakırhan, söz konusu teşvik ve uygulamaların Albayrak Grubu'nun TÜMOSAN'a olan inancını gösterdiğini ve yatırımcıların halka arza katılımı için yüksek güvence sağladığını söyledi.

Teşviklere ilişkin olarak, günlük alım emri uygulaması çerçevesinde ilk işlem günü dahil 10 gün süreyle her gün 8 milyon liralık alım emri iletileceğini anlatan Bakırhan, bonus hisse uygulaması ile halka arzdan alınarak 90 gün süreyle satılmayan hisselere 3 ay sonra yüzde 4 bonus hisse verileceğini dile getirdi.

Bakırhan, Mali Performans Taahhüdü çerçevesinde de, TÜMOSAN'ın 2013 yılına ait Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar ve Net Kar ortalamasının 72,5 milyon liranın altında olması halinde sapma yüzdesi kadar ilave hisse verileceğini kaydetti.

-''Halka arz büyüklüğü 120 milyon lira''-

Bu arada verilen bilgiye göre, halka açılma yolunda yasal süreçleri devam eden TÜMOSAN yüzde 26'lık hissesini halka arz edecek. Birim hisse fiyatı 4,00 TL olarak belirlenen halka arzda Deniz Yatırım liderliğinde 31 aracı kurum görev alacak. SPK onayını takiben taleplerin 28-29-30 Kasım'da toplanması bekleniyor.

TÜMOSAN'ın mevcut 105 milyon lira olan sermeyesi 10 milyon lira nakit karşılığı olmak üzere 115 milyon liraya çıkarılacak. Nakit karşılığı artırılan 10 milyon lira nominal değerli paylar mevcut ortakların rüçhan haklarının tamamen kısıtlanması ve 20 milyon lira nominal değerli paylar ortak satışı yoluyla olmak üzere toplam 30 milyon nominal değerli payın halka arz edilmesi planlanıyor.

Paylarının yüzde 26'lık bölümünü Deniz Yatırım liderliğinde halka arz edecek olan TÜMOSAN'ın halka arz büyüklüğü 120 milyon lira.

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA