Şanlıurfa'da Ekonomik Gücü Yüksek Ürünler Belirleniyor

Şanlıurfa'da meyveciliğin geliştirilmesi ve bu kapsamda ekonomik gücü yüksek, dünyayla rekabet edebilecek ürünlerin tespiti amacıyla Vali Celalettin Güvenç başkanlığında bir toplantı yapıldı.

Valilik basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Vali Celalettin Güvenç, Şanlıurfa'da hangi bölgede hangi meyvenin yetiştirilebileceğini belirlemeye yönelik yapılan toplantıda, favori ürünler ve alternatif ürünlerin belirlenmesine yönelik çalışma yapılmasını amaçladıklarını söyledi.

Ekonomik değeri olan, rekabet gücü yüksek olan ürünlerin ilgili yapılacak çalışmaları belirlemek üzere toplandıklarını aktaran Vali Güvenç, kent genelindeki bölgelerde yetiştirilmesi için önce envanter çalışması yapılması, ardından çiftçilerin bu envantere göre bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan havza çalışmasına göre Karacadağ ve GAP Havzası başta olmak üzere Şanlıurfa'nın iki havzadan oluştuğunu dile getiren Vali Güvenç, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Harran Üniversitesi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün bu konudaki envanteri iklim, ekoloji, toprak kalitesi, toprak cinsi ve niteliği bakımından toplanacak verileri belirlemek için çalışmalara devam edileceğini dile getirdi.

Şanlıurfa'da yetiştirilen ve yetiştirilmesi mümkün olan ürünlerle ilgili toplantıya katılanlara uzmanlar tarafından sunum eşliğinde bilgiler aktarıldı.

Toplantıya, Vali Güvenç'in yanı sıra Vali Yardımcısı Soner Zeybek, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Ahmet Yılmaz, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mahmut Ökten, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Ali Rıza Öztürkmen ile öğretim üyeleri ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

Muhabir: Yasin Dikme

Yayıncı: Mehmet Güldaş
Kaynak: AA