Manisa'da İstihdam Oranları Artıyor

Manisa İl İstihdam Kurulu Kasım ayı olağan toplantısı Manisa Valiliği Brifing Salonu’nda gerçekleştirildi.

Manisa'da İstihdam Oranları Artıyor
Toplantıya Manisa Vali Yardımcısı Mesut Eser, Manisa Belediye Başkan Vekili Nursel Ustamehmetoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, ve daire müdürleri katıldı.

Toplantıda yaptığı sunumda Manisa’daki işsizlik rakamlarını açıklayan Çalışma ve İş Kur Müdürü Yüksel Uçar, dünya ölçeğine bakıldığında özellikle Avrupa’da büyük bir sıkıntı olduğunu belirterek, “Dün açıklanan euro bölgesindeki işsizlik oranlarında yüzde 11,6 olarak gerçekleşti. Ancak Türkiye’de bu rakam azalma doğrultusunda bir işsizlik oranı gözükmekte. En Son açıklanan veri yüzde 8 civarında. Bu sevindirici bir gelişme. Ancak ülkemizin 2023 vizyonunda işsizlik oranı yüzde 5 olarak ön görülmekte. Bir sevindirici durumda şu ki; Manisa’daki 2011 işsizlik oranı TUİK verilerine göre 4.7 olarak açıklandı. Yani biz Manisa olarak 2023’teki işsizlik oranını 2011’de yakaladık. Ancak bunun sürdürülebilmesi çok önemli.” diye konuştu.

“SOMA’DA 21 İLDEN DAHA FAZLA İSTİHDAM VAR” 2008 yılında yaşanan ekonomik krize de değinen Uçar, krizin dip yaptığı noktada 17 bin 858 kayıtlı iş yerinin kapatıldığını söyledi.

Krizin etkilerini çabuk atlattıklarını da ifade eden Uçar, “2012 yılının 9. ayında hemen hemen 5 bine yakın bir artış var. İlçe bazında toplam olarak baktığımızda, kriz Manisa’ya gelmeden önce özel sektörde 141 bin 649 çalışan vardı. Kriz Manisa’yı vurduğunda ise 138 bin 868 kişiye düşmüş. Yani 8 bin civarında bir azalış olmuş. Şu anki duruma baktığımızda 191 bin 120 kişi iş sahibi. Bu çok ciddi bir rakam. Manisa’da istihdam yüzde 50 oranında artmış. Burada Manisa OSB’nin ve Soma’daki kömür işletmelerinin büyük bir katkısı var. Özellikle Soma’da 22 bin kişi istihdam sahibi. Türkiye’de toplam 21 ilden daha fazla çalışanı var Soma’nın.” diye kaydetti.

Manisa’nın, Türkiye’de ihracatta 7. sırada olduğunu belirten Uçar, cari fazla veren bir il olduklarını açıkladı.

İstihdamda eğitim durumunu da değinen Uçar, İlköğretim mezunlarında büyük bir işsizlik yaşandığını, işletmelerin iş arayan değil işe yarayan nitelikli eleman aradıklarını söyledi.

Uçar, “Eğitim seviyesi arttıkça istihdam da artış gösteriyor.” dedi.

Kaynak: İHA