Karakoyunlu: Yahya Kemal'in İsmi Geçtiğinde Hâlâ Titriyorum

Türk edebiyatının usta kalemi Yahya Kemal Beyatlı, ölümünün 54. yıldönümünde Balıkesir'de düzenlenen panelde anıldı.

Burada konuşan Devlet eski bakanlarından Yılmaz Karakoyunlu, Yahya Kemal'le ilk karşılaşmasını anlattı. 1953 yılında İstanbul'un fethinin 500. yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen şiir yarışmasında birinci olmasının ardından Beyatlı ile tanıştığını belirten Karakoyunlu, "Hâlâ onun ismi geçtiğinde titriyorum. Hakikaten çok müstesna bir şairimiz ve fikir adamımız. Bana göre Yahya Kemal Beyatlı'nın düz yazısı, şiirinden de muhteşemdir." dedi.

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Musiki Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen "Yahya Kemal Beyatlı" konulu panelde şiirleri, vatan ve millet anlayışı ile medeniyete bakışı ele alındı. Salih Tozan Kültür Merkezi'ndeki panelin oturum başkanlığını Karakoyunlu yaptı. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Andı, Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.Mehmet Narlı ve Okutman İsmail Nacar da konuşmacı olarak katıldı.

Dinleyiciler arasında Balıkesir Vali Yardımcısı Selda Dural, öğretmenler, öğrenciler ve diğer vatandaşlar vardı.Açılışta kısa bir konuşma yapan Balıkesir Musiki Derneği Başkanı Levent Tellioğlu, Türkiye'nin yetiştirdiği değerli şair ve edebiyatçılarından Yahya Kemal Beyatlı'yı 54. ölüm yıldönümünde anmak ve zihinlerde tekrar yaşatmak için panel düzenlediklerini söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Soykan ise yıl boyunca bütün ilçeler ve merkezde çok sayıda kültür etkinliği düzenlendiğini belirterek, katılımlarından dolayı panelistlere teşekkür etti. Yaşının 80'e yaklaştığını belirten Yılmaz Karakoyunlu da Beyatlı'yı gördüğünü ve konuştuğunu belirterek, "Yahya Kemal Bey, hayal bile edemeyeğiniz kadar böbürlenen bir adamdı. İnsanlarla yukarıdan, dudak ucuyla konuşurdu. Elini dahi size öpmeniz için uzatırken bir keremde, lütufta bulunuyormuş gibi uzatırdı." dedi.

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Andı, "Yahya Kemal ve Medeniyetimiz" konusunu anlattı. Yahya Kemal'in bugüne kadar hakkında söylenene ve yazılana rağmen tüketilemediğini söyleyen Andı, "Tesiri bugüne kadar gelmiş, cumhuriyet dönemi şiirini adeta inşa etmiş bir şahsiyet. Onu sadece şiirlere sıkıştırmak büyük bir hata olur. Şiiri kadar önemli, düz yazı külliyatı var. Yazılı eserleri kadar, devrenin aydınlarını etkilemiş sohbeti var. Yahya Kemal, aynı zamanda bir sohbet adamı. Bilgiyi ve yorumu sohbetle aktaran bir şahsiyet." diye konuştu.