Oyuncaklar ''geri Dönüşüm''le Hayat Bulacak

Ata Anaokulu'nun başlattığı ''Oyuncak Geri Dönüşüm Projesi''yle eskiyen veya kırılan oyuncaklar yeniden hayat bulacak.

Ata Anaokulu'nun 2008 yılından bu yana ''Atma geliştir, oyna dönüştür'' sloganıyla yürüttüğü ''Oyuncak Geri Dönüşüm Projesi''nin tanıtım toplantısı Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari ve Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Karaman ve misafir ülkelerden gelen konukların katılımıyla gerçekleştirildi.

''Hayat Boyu Öğrenme Programı'' ortaklık projeleri kapsamında kabul edilen ve 2 yıl sürecek proje, 6 ortak Avrupa ülkesinde bulunan okullarla eşzamalı olarak yürütülecek. Hedef kitlesini 3-6 yaş arası okul öncesi çocukların oluşturduğu projeyle eskiyen veya kırılan oyuncaklardan yeni oyuncaklar yapılacak. Projenin hayata geçirilmesiyle Avrupalı çocuklara, ailelere, öğretmenlere kültürel diyalogların kapısını açacak.

Okul Müdürü Yasemin Kılıç, 2008 yılından beri okulun atölyesinde anne-baba ve öğretmenlerle eski ve kullanılmayan oyuncaklardan yeni oyuncaklar üretildiğini, projenin bu yıl itibarıyla uluslararası boyuta taşındığını söyledi.

Bu oyuncakları Güneydoğu'daki kardeş okullara gönderdiklerini anlatan Kılıç, okulunda bu sayede oyuncak ihtiyacının kalmadığını dile getirdi.

Kılıç, projeye başladıktan sonra, oyuncakları dönüştürme işinin yetişkinlere, yaşlılara ve engellilere hobi alanı oluşturacağını da kaydetti.

-''Projemizi yaygınlaştırmayı hedefliyoruz''-

Çocukların hazır oyuncaklara alışık olduğu için yeni bir oyuncak üretme fikrinin ilk etapta onlara yabancı geldiğini ifade eden Kılıç, ''Çocuklar, 2008 yılından bu yana hazırlandı. Kırık, kullanılmayan oyuncaklardan hayal güçleriyle yeni oyuncaklar oluşturdular. Projemizi yaygınlaştırmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Üç yaşındaki Defne Temizkan'ın annesi Özlem Temizkan, proje süresince kızının oyuncakları kırmamanın önemini kavradığını, kırık oyuncaklardan da ortaya bir şey çıkabileceğini ve o oyuncakla tekrar oynanabileceğini öğrendiğini söyledi.

Bunun kızının eğitimi açısından çok önemli olduğunu dile getiren Temizkan, ''Yaptığı bebeğe 'Güneş' adını koydu. Kardeşine de bir tane yapmayı düşünüyor. Bu süreçte Defne'nin özgüveni oluştu. Projeye destek vermeye devam edeceğiz'' dedi.

Muhabir: Merve Yıldızalp

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA