E-reçete Sistemindeki Kesinti Sorunu, 2013 Ortadan Kalkacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Müdürü Fatih Acar, eczane provizyon sisteminde (MEDULA) yaşanan kesintilerin, 2013 yılında tamamen ortadan kalkacağını söyledi.

Sistemle ilgili teknolojik yatırımların devam ettiğini ifade eden SGK Genel Müdürü Acar, sistemin donanım alt yapısını yenilediklerini kaydetti.

SGK’nın ilaç satışını denetim altında tutmak ve hastalara ilaç satışında yaşanan sıkıntıları minimize etmek amacıyla hayata geçirdiği e-reçete uygulaması, ilaç sirkülasyonunun takip edileceği MEDULA sistemindeki alt yapı eksiklikleri sebebiyle 81 ildeki 25 bin eczacı hastalarla karşı karşıya getiriyor. Sağlık Bakanlığı, hastaların ilaca rahat ulaşmasını isterken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı e-reçetenin yanında hekimlerden eski usul matbu basılı reçete de talep ediyor. Kendilerine gelen iki tür reçeteyi de tasdikleyip SGK'ya fatura etmek zorunda eczacılar, artan yoğunluk ve karmaşanın biran önce çözümlenmesini istiyor. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlendiği ‘Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılmak üzere Samsun’a gelen SGK Başkanı Fatih Acar, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuştu.

Acar, e-reçete uygulamasındaki aksaklıkların en kısa zamanda ortadan kalkacağını söyledi.

SGK Başkanı Fatih Acar, MEDULA sistemi ile ilgili geçmişte yaşanan sıkıntıların önemli bir bölümünü ortadan kaldırdıklarını, önümüzdeki 1- 2 ay içinde teknolojik yatırımların devam edeceğini belirterek, "Donanım alt yapımızı yeniliyoruz. Sisteme bir takım geniş ilaveler yapıyoruz. Çok kısa süre sonra bu tür sorunlar ortadan kalkacak. Endişeye gerek yok. Zaten bir aydır provizyon konusunda sorun yaşanmıyor. Ama hedefimiz bunların hiç yaşanmaması. Önümüzdeki yıl problemler tamamen ortadan kalkmış olacak.” dedi.

Türk Eczacılar Birliği (TEB) 6. Bölge Samsun Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Okan Karacan, herkesin işini kolaylaştıracak sistemin kısa zamanda çözülüp verimli çalışır hale getirilmesini beklediklerini söyledi.

Ecz. Onur Karacan, "e-reçete sistemi, doktorlara, bizlere ve vatandaşlarımıza kolaylık sağlayabilecek güzel ve modern bir uygulama. SGK'ya da büyük kolaylık sağlıyor. Ama MEDULA sisteminden kaynaklanan alt yapı eksikliği nedeniyle rantabl işlemiyor. Sistemin 24 saat hizmet verir hale getirmesi lazım. Çünkü sistem yanıt veremediği zaman vatandaşa ilaç verme olanağımız kalmıyor. Bu aşamada eczacılar olarak büyük sıkıntı çekiyoruz." ifadelerini kullandı.