Sabancı Holding Üst Yöneticisi Kurtul Açıklama Yaptı

Sabancı Holding'in konsolide satışları 2012 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 19 milyar 77 milyon lira olarak gerçekleşti.

Sabancı Holding tarafından yapılan açıklamaya göre, holding aynı dönemde konsolide seviyede 2 milyar 993 milyon lira faaliyet karı ve 1 milyar 198 milyon lira net kar elde etti.

2011 yılında Aksigorta hisselerinin satışından kaynaklanan gelir başta olmak üzere tek seferlik gelir gider kalemleri hariç değerlendirildiğinde net kar, geçen yılın 9 aylık dönemi ile aynı seviyede gerçekleşti.

Bununla beraber holdingin karlılık trendindeki artışı son çeyrekte hızlanarak, geçen yılın üçüncü çeyreği ile bu yılın üçüncü çeyreği tek seferlik işlemler hariç karşılaştırıldığında faaliyet karı yüzde 30, net karı ise yüzde 22 arttı.

Holdingin toplam varlıkları 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 168 milyar 570 milyon liraya, ana ortaklığa ait öz kaynakları ise 15 milyar 348 milyon liraya ulaştı.

-''Enerjisa'daki hedefimiz Türkiye'nin lider entegre elektrik şirketini geliştirmek''-

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Holding Üst Yöneticisi Zafer Kurtul, Enerjisa'daki hedeflerinin Türkiye'nin lider entegre elektrik şirketini geliştirmek olduğunu belirterek, ''Elektrik üretiminde pazar payı hedefimiz yüzde 10'dur. Elektrik dağıtımında ise Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım şirketimizin pazar payı yüzde 8 olup, önümüzdeki dağıtım ihalelerinde şirket satın alarak pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz'' dedi.

2012'nin dokuz ayında, elektrik talebinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 arttığını belirten Kurtul, enerji şirketlerinin satışlarının yüzde 26 artışla 1 milyar 683 milyon lira olduğunu ifade etti.

Enerjisa'nın 2012 içinde 270 MV yeni yenilenebilir kapasite ilave edilerek yıl sonunda toplam bin 850 MV'a ulaşacağını aktaran Kurtul, ''Enerji işimizde yerel kaynaklardan faydalanarak üretim portföyümüzün çeşitliliğini artırıyoruz. Enerjisa'yı dengeli bir kaynak dağılımına ulaştıracak toplam bin 100 MV'lık kurulu güce sahip 11 hidroelektrik santrali ve 450 MV kurulu güce sahip linyit santralinin inşaatı sürmektedir. 2017 yılında mevcut projelerimizi tamamladığımızda 5 bin MV'ın üzerinde bir üretim kapasitesine ulaşmış olacağız. Bu kapasitemizin yarısı yenilenebilir kaynaklardan oluşmaktadır'' ifadelerini kullandı.

-''Daha fazla rekabet avantajı yaratabileceğimiz alanlara odaklanmak istiyoruz''-

2012 yılının dokuz ayında çimentoda satışlarını 2011'in aynı dönemine göre yüzde 5 artırdıkları bilgisini veren Kurtul, hedeflerinin Türkiye'nin yanı sıra Balkanlar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da da yatırım ve satın almalar ile mevcut kapasitelerini iki katına çıkarmak olduğunu dile getirdi.

Çimento şirketlerinin kendi kaynaklarıyla 2 milyar dolara kadar satın almalar yapmasını hedeflediklerini vurgulayan Kurtul, Teknosa'nın 2012'nin dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını yüzde 34 artırarak ve yüksek karlılığını koruyarak başarılı performansını devam ettirdiği ve 280 mağaza ile müşterilerine hizmet verdiğinin altını çizdi.

Teknosa'nın Türkiye elektronik perakendeciliği sektöründe bir ilki daha gerçekleştirerek eylül ayında Avrupa'nın en büyük elektronik satın alma grubu olan Euronics'e katıldığını aktaran Kurtul, şunları kaydetti:

''Ayrıca bu yıl faaliyete geçirdiğimiz internet alışveriş sitemiz Kliksa ile müşterilerimize geniş bir ürün yelpazesini, her gün farklı kampanyalar ve fırsatlarla, Sabancı güvencesiyle sunuyoruz. Sigorta şirketlerimiz Avivasa ve Aksigorta büyürken karlılıklarını da artırıyorlar. Şirketlerimiz, yılın ilk dokuz ayında konsolide yazılan primlerde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artış ile hızla büyümeye devam ettiler. Aynı dönemde şirketlerimizin konsolide faaliyet karı ise yüzde 104 artış gösterdi. Yeni bireysel emeklilik sisteminin Türkiye'deki tasarruf oranını olumlu olarak etkileyeceğini ve bireysel emeklilik sektörünün daha da büyümesini sağlayacağını öngörüyoruz. Avivasa, sektörün önde gelen şirketlerinden biri olarak sektördeki büyümeden payını alacaktır.

Ülkemizde lastik satışları bu yıl geçen seneye göre artış göstermemesine rağmen, Brisa 3. çeyrek satışları geçen yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 8, net karı ise yüzde 20 artmıştır. Brisa'nın yenileme pazarındaki payı geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 27'den yüzde 31'e yükselmiştir.

Sabancı Holding olarak sanayi iş kolunda daha fazla rekabet avantajı yaratabileceğimiz alanlara odaklanmak, sermayemizi bu alanlara aktarmak istiyoruz. Önceliğimiz Ar-Ge, inovasyon ve yeni pazar geliştirme potansiyeli ile farklılaşabileceğimiz, hızlı büyüyen ve öz kaynak karlılığı yüksek işlere yatırım yapmak olacak. Sanayi grubumuzda hedeflerimiz paralelinde organik büyüme ve satın alma fırsatlarını değerlendiriyoruz. Sabancı Holding 15 milyar lirayı aşan öz kaynakları, yüksek karlılığı, düşük borç seviyesi ve kuvvetli risk yönetim sistem ve prensipleriyle güçlü bir finansal yapıya sahiptir. Gücümüzü büyük yatırımlara yönlendirecek ve büyümemizi hızlandırmak için kullanacağız. Karlı büyüme ana odağımız olmaya devam edecektir. Bizleri destekleyen personelimiz, müşterilerimiz ve hissedarlarımıza teşekkür ederiz.''

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA