Narenciye İşçileri Hasat Şenliğinde Halay Çekti

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 'Narenciye Hasat Şenliği' düzenlendi.

Dörtyol Belediyesi ve Narenciye Üreticiler Birliği'nin ortaklaşa organize ettiği şenlikte renkli görüntüler yaşandı. Yerel sanatçılardan oluşan orkestra konser verirken bahçede narenciye toplayan işçiler de halay çekti. Şenlikte konuşan eski Hatay Milletvekili İsmail Soylu, ''Narenciyeyi ülkemizde ilk defa Dörtyollu çiftçiler yetiştirdi Dörtyol narenciyenin ana vatanıdır.'' dedi.

Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 15'ini karşılayan Dörtyol'da üreticiler ürünlerini bir marka haline dönüştürerek hem iç hem de dış pazarlarda markalı olarak satışa sunulmasını istiyor. Bu doğrultuda harekete geçen Dörtyol Belediyesi ve Narenciye Üreticiler Birliği bu yıl ilçede ilk kez düzenlenen 'Dörtyol Uluslararası Kültür Sanat ve Turunçgiller Festivali'ni narenciye bahçesinde düzenlenen 'Hasat Şenliği' ile başlattı.Narenciye bahçesinde düzenlenen programda Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, "1. Dörtyol Uluslararası Kültür Sanat ve Turunçgiller Festivali'ne sayılı günler kaldı. İlk kez düzenleyeceğimiz bu festivalimizi 19 Aralık tarihinde Milli Mücadele'de ilk kurşunun sıkıldığı günle birlikte kutlayacağız. Amacımız hem turunçgilimizi tanıtmak hem de bizim için çok önemli olan Milli Mücadelede ilk kurşunun Dörtyol'da atıldığını kamuoyuna bir kez daha etkinlikler içerisinde duyurmaya çalışmaktır.” dedi.

"Toplantılarımızın amacı gönüllülük esasına dayalı bir birliktelik oluşturarak ilçemizde gerçekleştireceğimiz festivalin en iyi şekilde organize olmasını sağlamaktır." diyerek festivalin önemine dikkat çeken Keskin, Dörtyol’da üretilen narenciyenin Türkiye üretiminin 15'ini karşıladığını belirtti.

Dörtyol'un tarım ve sanayisi ile ön plana çıkan bir ilçe olduğunu vurgulayan Keskin, "Sanayi kendi iç dinamiklerini kullanarak tanıtım faaliyetlerini ulusal ve uluslararası alanda yapılan sanayi fuarlarıyla gerçekleştirmekte. Sanayinin hedef kitlesi belli. Oysa tarımsal üretimimizin bir yapılacak olan bir etkinlikle ulusal ve uluslararası alanda duyurulmasının ve tanıtımının yapılmasına ihtiyaç vardı. Belediyemiz ve Turunçgil Üreticileri Birliğimiz bu konuda üstlerine düşeni yaparak yerel bazdaki turunçgil festivalimizi uluslararası bir alana taşıma amacıyla yola çıktılar." diye konuştu.

Dörtyol Narenciye Üreticiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Soylu ise Türkiye'de narenciyenin ilk defa Dörtyollu çiftçiler tarafından Deliçay denilen mevkide yetiştirilmeye başlandığını ve zamanla ilklimi uyan bir çok ile yayıldığını belirtti.

Yerel sanatçılardan oluşan 23 kişilik müzik grubunun verdiği konser sırasında bahçede narenciye toplayan işçilerin halay çekmesi renkli görüntüler yaşanmasına neden oldu.Yapılan konuşmaların ardından folklor ekibinin oynadığı halk oyunu gösterisiyle hasat şenliği sona erdi .