Başkan Altepe: Artık Taşeron Değil Marka Sahibi Olmak İstiyoruz

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, zengin üretim imkanlarına sahip Bursa ekonomisinin artık taşeron üretim yerine bilgi ve teknoloji yoğunluklu marka üretimine geçmesi gerektiğini söyledi.

Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen ´2. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri´, Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi´nde başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Vali Yardımcısı Feridun Cemal Özdemir, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ve BUSİAD Başkanı Oya Coşkunöz Yöney´in de açılışına katıldığı 2 günlük programa; özel sektör temsilcileri, kamu mensupları, öğretim üyeleri ve öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.´2. Bilgilendirme ve AR-GE Günleri´nin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bilgi ve teknoloji bazlı üretimin Bursa açısından kalkınmanın odağı olduğunu ifade etti.

Üniversitelerin kentlere yapacağı en büyük katkının yenilikçi üretimin geliştirilmesini ve yönlendirilmesini sağlamak olduğunu kaydeden Başkan Altepe, "Bilgiyi kamu ve özel sektörle paylaşarak uygulamaya geçirilmesini sağlamak, her yer için olduğu gibi elbette Bursa için de büyük farklar ortaya çıkartacaktır" dedi.

Türkiye´nin hedefleri olan bir ülke olduğunu ve belirlenen hedefler doğrultusunda Bursa´nın kendi markalarını üretmesi konusunda herkese büyük görevler düştüğünü kaydeden Başkan Altepe, "Bilgi teknolojilerini en güçlü şekliyle kullanmalıyız. Bilgi ve teknoloji ağırlıklı üretimler yapmak, en büyük hedefimiz olmalı" diye konuştu.

Bursa´nın marka kent olması, taşeron üretimler yerine kendi markalarını üreten teknoloji yoğunluklu kent olması için Büyükşehir Belediyesi olarak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade eden Başkan Altepe, bu konuda Sonuç almaya başladıklarını söyledi.

Gelişim ve kalkınmanın her alanda her zaman ana gündemleri olduğunu belirten Başkan Altepe, "Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa’mızın üreten bir kent olması, marka kent olması konusunda üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. 7 katlı mekanik otoparkları Avrupa´da ilk olarak biz ürettik. Yine raylı sistemler konusunda Bursa’mız ilk araçlarını çıkarttı. Tramvaylar, trenler, metrolar, hızlı trenler artık Bursa´da üretiliyor hale geliyor" şeklinde konuştu.

Bursa´nın ilk markaları çıkartmaya başladığını, otomobilde de aynı yolun izleneceğini vurgulayan Başkan Altepe, "Bursa diğer cihazlarda da diğer üretimlerde de ilkleri başaracak inşallah. Bu potansiyel bu şehirde var. Üniversitemizle ve sanayimizle el ele, hedeflerimize ulaşacağız. Artık taşeron üretimler yapan değil marka üretimler yapan bir sanayi şehri olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da Türkiye´de Ar-Ge´ye ayrılan payın yüzde 0.86 olduğunu ifade ederek, "Bu artış hızında rakam düşük olabilir. Fakat Ar-Ge´ye ayrılan kaynakların artış hızında dünyada ikinciyiz. Çok hızlı koşuyoruz, sadece yarışa çok geriden başlamışız. Depar atmamıza rağmen halen çok geri seviyelerdeyiz. 2023´te biz de yüzde 3´leri yakalamak istiyoruz. Bu dönemde TÜBİTAK´ın üniversitelere ayırdığı kaynak Son 8 yıl içinde 66 kez arttı. Bunun dünyada bir örneği yok. AR-GE perSoneli sayımız şuan 72 binlerde. 10 sene önce 15 binlerdeydi bu rakam. Ama olmamız gereken rakam 300 bindir. Önümüzdeki 10 yıl içinde bir ikinci deparı daha atmamız gerekir" dedi.

Uludağ Üniversitesi Röktörü, Prof. Dr. Kamil Dilek, bu yıl ikincisi düzenlenen programın Türkiye´nin en kapsamlı AR-GE günleri olduğunu ifade ederek, "Düzenlenen panel ve çalıştaylarla ülkemizdeki güncel pek çok mesele masaya yatırılacaktır. Ülkemizdeki en kapsamlı Ar-Ge günleri olduğunu düşündüğümüz bu faaliyet maksadına ulaşacaktır. Yerli ve yabancı pek çok akademisyenin konuşmaları bizlere farklı ufuklar açacaktır" dedi.

BUSİAD Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, dünyada söz sahibi olabilmek için Ar-Ge´nin önemine işaret etti. Konuşmaların ardından Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kamil Dilek, Başkan Altepe ve konuşmacılara birer plaket takdim etti. Programın ardından protokol üyeleri açılan sergileri gezerek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgiler aldı .